HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Adriai hangul...

Adriai hangulatú kikötőről szavaz a nép Révfülöpön

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Megakadályozzák-e a révfülöpiek, hogy forgalmas vitorláskikötő épüljön a Balaton-parti település központjában, vagy zöld utat kap Kondor Géza független polgármester adriai hangulatú hajópihenőről szőtt terve? Ez az augusztus 11-ére kitűzött népszavazás tétje a bő 1100 lelkes községben.

HIRDETÉS

A kampány meglehetősen csendesen zajlott. A helyi közösségi oldalakon nyoma sincs a vasárnapi voksolásnak. Noha már június közepén kitűzték a szavazás időpontját, csak az utolsó hetekben kezdett szórólapozni a kikötőfejlesztési tervekkel szemben állást foglaló Révfülöpi Polgári Kör. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy fórumot senki sem tartott az ügyben. Ez a polgármester részéről nem meglepő – lapunknak korábban azt nyilatkozta, nem is vesz részt a népszavazáson –, a kikötőt ellenzőktől annál inkább.

A népszavazást kezdeményező Szabó Sándor Pál – aki korábban maga is önkormányzati képviselő volt – azért vitte végig az akciót, mert számos helyi mellett maga sem ért egyet az egykori teherkikötő fejlesztési elképzelésével. Szerinte ugyanis az még zsúfoltabbá tenné a Veszprém megyei község jelenleg is szűkös központi részét. Mint riportunkban megírtuk, ő Révfülöp másik kikötőjét fejlesztené. Kondor Géza viszont éppen a központi fekvésben látja a lehetőséget: a hajósok a kikötőbe érkezve rögtön a parti forgatagban találnák magukat, amivel szerinte a helyiek is jól járnának, a turisták fogyasztása ugyanis bevételt termel.

„Jellegtelen tucatüdülővé süllyesztenék Révfülöpöt?”- Népszavazás bolygatja a strandszezont | Magyar Hang

Adriai kikötőket idéző hajórévet álmodott Révfülöp vezetése és Kondor Géza független polgármester a település központjába. A 133 hajó fogadására alkalmas dokk látványos külsőt kapott: a kikötő kőgátja banán alakú lenne. Igazán különlegessé az tenné, hogy télen sem fagyna be a vize, így használhatnák a vitorlázók. A fejlesztési elképzelés azonban megosztja az északi parti település lakosságát.

Szabó Sándor Pál kezdeményezése kalandos úton jutott el a népszavazásig. A polgármester ugyanis igyekezett útját állni a civilek terveinek. 2017-ben – amikor már mozgolódtak az ellenzők – a testület Kondor javaslatára szigorította a helyi népszavazási rendeletét, így a választópolgárok 25 százalékának támogatására volt szükség a referendum kezdeményezéséhez. Szabó első próbálkozása még formai hiba miatt elhasalt, másodszorra azonban – a szükséges 290 helyett 309 érvényes aláírással – már sikerrel járt. Egyébként a polgármester ezt is megtámadta. Kifogását, miszerint a helyi tornaterem előtti aulában is gyűjtötték az aláírásokat, a helyi választási bizottság elutasította. Nemrégiben az egyik testületi ülésen az is kiderült, hogy a népszavazás 1,3 millió forintos költségét a büdzsé tartalékkeretéből fedezik.

HIRDETÉS

A helyieknek meglehetősen összetett kérdésre kell válaszolniuk: „Akarja-e Ön, hogy Révfülöp vízparti központjában a móló és a futballpálya közötti öblöt az eddigi funkciója helyett teljes területén 133 db vitorlás hajó téli-nyári vízen tárolására alkalmas vitorlásbkikötővé alakítsák át, ehhez a vízbe ív alakú, az ívével a nagymólón is túlnyúló, 180 m hosszúságú, betonoszlopokkal és szádfalakkal megtámasztott, 16 000 m2 terméskövet tartalmazó kőgátat építsenek, a vízfelületre 600 m2 felületen úszópontonokat telepítsenek, a téli vízbefagyás ellen a hajókat szivattyús vízcirkuláló csővezetékkel vegyék körül, a parton különböző kikötőszolgáló létesítményeket, köztük a Nádas borozó mellé mobil hajókiemelő darut telepítsenek, a füves partot a hajók oda- és elszállítására, ki-be emelésére használják, és kizárólag a vitorláskikötőt használóknak 101 db-os autóparkolót létesítsenek?”

Augusztusban szavaznak a révfülöpiek a kikötőfejlesztésről | Magyar Hang

Kitűzte Révfülöp Helyi Választási Bizottsága a népszavazást a település központjában található kikötő fejlesztése ügyében. A szavazást augusztus 11-én tartják. A népszavazást egy magánszemély kezdeményezte, miután nem ért egyet a kikötő fejlesztési elképzeléseivel.

Kondor Géza polgármester egyébként korábban lapunknak arról beszélt, hogy a népszavazási kérdés téves információkat sugall – a május végi közmeghallgatáson az ismert látványtervet mutatta be, és azt közölte, csak 114 kikötőhelyre van engedély. Szabó azonban azt mondta, a kérdés a megismert engedély adatait tartalmazza. A helyiek szerették volna megismerni a fejlesztési költségek és a gazdasági megtérülési lehetőségek részleteit, ez azonban a kampányban sem teljesült. A polgármester – aki abban érdekelt, hogy minél kevesebben szavazzanak – nem beszélt ezekről. Ha sikerrel is jár a népszavazás – akkor lesz érvényes és eredményes, ha a választópolgárok legalább fele érvényesen voksol, és lesz többségi álláspont –, alighanem csak elodázza a polgármester terveit. A döntés ugyanis csupán egy évig köti a helyi képviselő-testületet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/32. számában jelent meg, 2019. augusztus 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,006lájkolóTetszik
3,144követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Budapest, 2020. 04. 01.

„Mindenki azonnal tegye a mobiltelefonját az asztalra, és lépjen hátra.” Az ajtómban taktikai öltözetet viselő, rohamsisakos rendőr áll.