HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A közmédián b...

A közmédián belül uralkodó hangulatról mesélt egy kiugrott riporter

HIRDETÉS

Balogh Krisztina három évig dolgozott a közmédiánál, de elege lett, amikor tavaly decemberben az MTVA-székháznál – ahol tavaly év végén és idén év elején nem egy kormányellenes demonstráció végződött, és ahol a követeléseiket a köztévébe beolvasni akaró ellenzéki politikusokat vegzálták a biztonsági emberek – a szemére vetette Varjú László DK-s politikus, hogy hírhamisító. Most Ausztriában pincérként dolgozik – írja a 444.

HIRDETÉS

Az ukrán határmenti kisfaluból a fővárosba került, cigány származású, két nyelven beszélő 26 éves fiatal nagy reményekkel vágott neki a tévés karriernek, de hamar csalódia kellett. Az első pár hónap után világossá vált számára, hogy ebben a témában szigorú politikai elvárások mentén zajlik a szerkesztés az MTVA-ban. Ezért inkább kerülte a politikai témájú anyagokat, különösen a migránsokról szóló riportokat, de idővel a politika így is beszivárgott a nem szorosan közéleti riportok világába is.

– A könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem – mesélte egyik első cenzúra közeli élményéről Balogh Krisztina. Egy másik alkalommal az állami lombikprogramról forgattak riportot. Akkor egy érintettet kellett megszólaltatni. Talált is, de az illetőről a szerkesztő letiltotta azzal, hogy „egy ismert baloldali ember rokona”. 

– Olyan őrült nagy felelősség nem volt rajtam, mert többnyire fesztiválokról és gyerekprogramokról csináltam anyagokat. De így is kamerába kellett mondanom, hogy mekkora a gyerekvállalási kedv, és meg milyen jó a csok, miközben Szabolcsban saját szememmel láttam, hogy aki tényleg rászorul, képtelen felvenni a támogatást. Másik nap szárnyaló keresetekről és világszínvonalú fejlesztésekről beszéltem, miközben a környékünkön mindenki minimálbéren nyomorog, a vonat pedig hússzal vánszorog Szabolcstól Békésig – magyarázta a cenzúra működését. – Házon belül nyílt titoknak számít, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat a szerkesztőségbe.

Egyre kevesebben bíznak Magyarországon a sajtóban | Magyar Hang

A Magyar Hang is szerepel az Oxfordi Egyetem most kiadott, a globális sajtófogyasztási szokásokat és trendeket elemző felmérésében.

A 2018 decemberi MTVA-székházbeli történésekről elmondta: „ Szabályosan bezártak bennünket a newsroomba. A szerkesztő üvöltözött, hogy senki nem mehet ki. Mindhárom ajtót elreteszelték, nehogy bejöjjenek a politikusok. Konkrétan pisilni se mehettünk ki. Fojtogató érzés volt. Engem addig apám se, anyám se zárt be soha sehova, nemhogy egy »felelős szerkesztőnek« nevezett személy. Akkor döntöttem el, hogy ezt velem nem lehet csinálni.”

HIRDETÉS

Balogh Krisztina nem zárja ki, hogy visszatér a médiába, vagy Magyarországra, de egyelőre nem ez foglalkoztatja. Tisztában van vele: azzal, hogy nyíltan beszél az MTVA belviszonyairól, nem könnyíti meg későbbi helyzetét. Mégis, így tartja helyénvalónak: a közszolgálat és a közmédiában dolgozó tisztességes kollégák miatt is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,126lájkolóTetszik
2,673követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek