HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A béremelés u...

A béremelés után se mindenki elégedett a mentőszolgálatnál

HIRDETÉS

Nem mindenki érzékeli a bankszámlájára érkező összegen a kormány által az elmúlt év végén beharangozott nyolc százalékos béremelést a mentősöknél, aminek a július hónapra járó bérben már ott kellene lenni – derül ki az Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) honlapján megjelent tudósításból. Akiknek az alapilletménye a béremelés előtt nem érte el a garantált bérminimumot, egy fillérrel se emelkedett, vagy alig nőtt a bére.

HIRDETÉS

Ennek oka az, oka, hogy akiknek a fizetése július elseje előtt nem érte el a garantált bérminimumot, azaz a 195 ezer forintot, azoknak korábban a munkáltató, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a különbözetet kipótolta. Éppen annyival, hogy a bérük elérje legalább a 195 ezret. Volt, akinek egy kicsit még kerekítettek is, ők így körülbelül 200 ezer forintot kaptak.  

– A nyolc százalékos emelés óta azonban egész egyszerűen megszüntették ezt a pótlást, mert a legtöbben ezzel már elérik a garantált bérminimumot, de még így sem mindenki. Aki eddig a kiegészítéssel együtt 195 ezer forintot kapott, az most pontosan ugyanannyit visz haza, talán egy-két ezer forinttal többet, de semmiképp sem nyolc százalékkal. Van, akinek pedig még mindig ki kell egészíteni a bérét, hogy meglegyen a 195 ezer – mondta a MOMSZ elnöke, Kusper Zsolt.

A kormány tavaly jelentette be, hogy béremelés jön az egészségügyben, erre idén július elsejéig kellett várni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bére 2019 és 2022 között, négy lépcsőben emelkedik majd, összesen 72 százalékkal. Idén július első napjától elvileg nyolc százalékkal kellett volna, hogy emelkedjenek a bérek.

Hol a béremelés? Tanárok mutatják a fizetésüket | Magyar Hang

A tanárok a kezükben tartott táblákon közlik, hány évet tanultak a felsőoktatásban, hány éves gyakorlattal rendelkeznek, s jelenleg mennyi a nettó bérük.

Kusper Zsolt szerint ami történt az „nem jogszerűtlen, de sajnos igazságtalan és hazug eljárás, amit ügyesen kitaláltak”. Ráadásul, ha a terveknek megfelelően jövőre ismét emelkedik a bérminimum, akkor újra kell alkalmazni a kiegészítést és ismét kezdődik minden az elejéről.  

HIRDETÉS

Az érdekképviselet vezetője elmondta azt is, hogy közérdekű adatigényléssel fordult az OMSZ főigazgatójához, ugyanis nincsenek pontos számaik arról, hány embert érint a látszólagos béremelés. Szerette volna kérni, hogy számszerűen és munkakörönként adják meg azon mentődolgozók létszámát, akik pótlékmentes alapilletményben részesülnek. Érdemi választ azonban nem kapott, helyette elküldték neki a mindenki által hozzáférhető egészségügyi bértáblát. Így azt, hogy a körülbelül 7200 bajtárs közül pontosan hányat érint a trükk, a szakszervezet nem tudta meg – közölte Kusper Zsolt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,937lájkolóTetszik
2,832követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek