A volt fideszes alpolgármester Orbánnál leplezte volna le a gyulai városvezetést, de kiszivárgott az irat

A volt fideszes alpolgármester Orbánnál leplezte volna le a gyulai városvezetést, de kiszivárgott az irat

A gyulai városháza épülete (Fotó: Thaler Tamas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyulai önkormányzat működésének tisztaságát beárnyékoló dokumentumot ismertet az Index, ráadásul megbízhatónak tűnő, bennfentes forrás, maga a volt gazdasági alpolgármester, Galbács Mihály foglalta össze egy – állítólag Orbán Viktornak és Kövér Lászlónak szánt – húszoldalas feljegyzésben a város működését meghatározó gazdasági-politikai viszonyokat.

A gyulai helyzet az önkormányzati választás előtt című dokumentum kiszivárgott, sokszorosításra került, ebből jutott el egy példány a hírportálhoz. Galbács a helyi önkormányzat elmúlt években kötött szerződéseit vizsgálta át, és arra a következtetésre jutott, hogy a megbízások túlnyomó többségét egy szűk körhöz tartó cég nyerte el. Ráadásul az Index írása szerint Galbács azt is állítja, hogy ez az üzleti kör „összenőtt” a gyulai városvezetéssel.

Gyula fideszes polgármestere – a hírportál értesülése szerint – rágalmazás gyanúja miatt feljelentette a leleplező dokumentum szerzőjét. Galbács egyebek mellett azt állítja, „hogy volt olyan év, az elmúlt öt és fél évben, amikor Gyula önkormányzata által kiírt közbeszerzések 93 százalékát egy olyan cég nyerte el, amelynek tulajdonosa össze van nőve a helyi fideszes városvezetéssel.”.

A volt alpolgármester által jegyzett dokumentum név szerint is megemlít vállalkozókat, köztük Csizmadia Imrét és üzlettársát, Piskolty Imrét. Példaként említi Galbács, hogy Csizmadia rokonaiból-ismerőseiből álló érdekcsoport nyithatta meg a Békés megyei Gyula és Sarkad trafikjainak nagyjából felét. Az Index Galbács a dolgozatából kiemelte azt a részt, ahol a szerző részletesen leírja, hogy miután Gyula önkormányzata – kormányzati segítséggel – 2012-ben meg tudta venni a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát Zrt.-t és megalakította a Gyulahús Kft.-t, a cég kereskedelmi igazgatója Csizmadia lett, aki később olyan cégekben lett vezető tisztségviselő, illetve tulajdonos, amelyek főtevékenysége a sertéstenyésztés és élőállat-nagykereskedelem.

Csizmadia üzlettársa, Piskolty Tibor cégei is hasonlóan szépen jövedelmeztek az elmúlt években. Piskolty még 2010 nyarán alapított egy kft.-t, amely már ősszel megvette az egyik önkormányzati ingatlant, Galbács szerint azzal a feltétellel, hogy a „vételárat ledolgozza, önkormányzati feladatokat végez el”. Az ingatlant lebontották, azóta sincs semmi a helyén. Piskolty cége a cikk szerint nemcsak egy ingatlannal, de önkormányzati megbízásokkal is gyarapodott.

Galbács kikérte az önkormányzattól a közbeszerzési adatokat 2014 és 2019 májusa között, és azokat is mellékelte. Ebből derült ki, hogy az öt és fél év alatt 3,5 milliárdnyi közbeszerzések mögött 49 munka áll. Ezek 78 százalékát Piskolty cégei nyerték, de 2015-ben a közbeszerzések 95 százalékát Piskolty egyik cége, a Futizó Kft. kapta meg. (Ez a vállalat volt az, ami 2010-ben megszerezte az önkormányzati ingatlant.) Az Index Galbácstól megkérdezte, hogy gazdasági alpolgármesterként hogyhogy csak most állt neki össze a kép arról, mi folyik Gyulán, mire ő azt mondta: csak 2014-ig töltötte be azt a posztot, és csak azután látta az összefonódásokat, hogy ezeket az adatokat kikérte, és megnézte az érintett cégek adatait.

A volt alpolgármester név szerint is megemlítette, kiknek tulajdonítja a két vállalkozó sikereit a gyulai önkormányzatnál: Görgényi Ernő jelenlegi polgármestert, Alt Norbert és Kónya István alpolgármestereket, valamint a Békés Megyei Kormányhivatal korábbi vezetőjét, Gajda Róbertet sorolja ebbe a négyfős társaságba. Azokat, akikkel összerúgta a port, mielőtt kizárták a pártból.

Hatalmi viszály: egymásnak feszült a KDNP és a Fidesz Szécsényben | Magyar Hang

Régóta lappangó hatalmi ellentétek törtek a felszínre a közelmúltban Szécsényben. Kiderült, a Fidesz-KDNP megyei szervezete a helyi kereszténydemokratákkal szemben nem az eddigi polgármestert, Stayer Lászlót indítja az őszi önkormányzati választáson, hanem Varga Bélát - tudta meg a Magyar Hang.

A Galbács féle dokumentum érdekessége, hogy nemcsak az tűnik ki belőle, hogy ő mit gondol a „négyekről”, hanem az is, hogy miközben őket üti, a „négyek” ellenfelét, a jelenleg büntetőeljárás alatt álló Simonka György országgyűlési képviselőt óvja. Az Index cikkírója megjegyzi: „Miközben ugyanis azt kifogásolja, hogy a »négyek« miatt sikeressé vált vállalkozók miatt senki nem emeli fel a szavát, szóvá teszi, hogy az elmúlt években komoly csatározás zajlott Simonka György országgyűlési képviselő és Görgényi csapata között”. Simonka ügyét – Galbács szerint „nem nyilvánosan, hanem a párt belügyeként kellett volna kezelni”.

Az Index megszólaltatta Gyula polgármesterét, Görgényi Ernőt is, aki a lapnak elmondta: rágalmazás miatt tett feljelenést Galbács ellen, és polgári pert is indít. Arra a kérdésre, hogy Galbács mely állításait vitatja, Görgényi közölte: Galbács irományának azon részei miatt tett feljelentést, amelyek vele kapcsolatban gazdasági összefonódásokat és visszaéléseket állítanak vagy sejtetnek. „Határozottan visszautasította Galbács Mihály személyét és tevékenységét érintő állításokat, sejtetéseket, melyek egyrészről hamis tényállítások, másrészről valós tények hamis színben történő feltüntetését valósítják meg” – írta a polgármester az Indexnek. „Sem jogi, sem etikai szempontból nincs összeférhetetlenséget megvalósító kapcsolat gyulai vállalkozások és a gyulai politikai vezetés között” – hangsúlyozta a polgármester.