HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Huszonnyolc m...

Huszonnyolc menedékkérőt fogadtunk be idén

HIRDETÉS

Harmincnál is kevesebb külföldi kapott valamilyen menekültstátuszt az idei év első hat hónapjában – tudta meg a Magyar Hang. A Magyar Helsinki Bizottság friss adatai szerint tíz embert menekültként, tizennégyet oltalmazottként, négyet pedig befogadottként ismertek el. A menedékért folyamodók száma jóval több volt, ugyanebben az időszakban meghaladta a 250-et.

HIRDETÉS

A benyújtott és az elfogadott kérelmek közötti óriási különbséget a hazai jogszabályok indokolják. A Stop, Soros! néven ismertté vált, tavaly nyáron életbe lépett passzusok alapján ugyanis a hatóságok elfogadhatatlannak minősítik azokat a kérelmeket, amelyek benyújtói átjöttek olyan országokon, ahol a hatóság szerint megfelelő védelemre számíthatnak. Ez alatt Szerbiát értik, vagyis – mivel a tranzitzónák a szerb határon vannak – lényegében az összes beadványt elfogadhatatlanként könyvelik el, legalábbis első körben. Ha azonban az érintett személy bírósághoz fordul, akkor bizony sok esetben le kell folytatni a „normális” menekültügyi eljárást. – Annak a 28 főnek, akiket idén elismertek, a döntő többsége nem a tranzitzónában fogva tartott menedékkérők közül került ki, mert őket egyelőre továbbra sem részesítik védelemben a magyar hatóságok – jelentette ki kérdésünkre Somogyvári Zoltán, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa.

Nincs migrációs válsághelyzet Magyarországon | Magyar Hang

Magyarországra jött az ENSZ különleges jelentéstevője, Felipe González Morales, aki azt mérte fel, hogy milyen a migránsok emberjogi helyzete. A szakértő az elmúlt héten kormányzati szervekkel, az igazságszolgáltatás képviselőivel, civil társadalmi szervezetekkel és migránsokkal is beszélt a tranzitzónákban – Röszkén és Tompán -, valamint más menekültügyi központokban.

Mit gondol az Európai Bizottság erről a jogszabályról? Mennyi ember próbált idén illegálisan bejutni a határon? Mi történik azokkal, akiket elfognak?

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 16-án megjelent 2019/33. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,436lájkolóTetszik
2,551követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem volt mozdonyvezető, nem jártak a vonatok

A Közlekedő Tömeg Egyesület információi szerint szeptember 17-én négy elővárosi vonat azért nem indult el a végállomásról, mert nem volt rájuk mozdonyvezető.

Nekünk harangoztak?

Mennyit ér egy élet?