HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Több ezer gye...

Több ezer gyerek lakhatási okok miatt kerül átmeneti otthonba

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Évente közel 4500 gyerek lakhatási okok miatt kerül átmeneti otthonba – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számaiból. Szél Bernadett szeretett volna tájékozódni a témában, előbb az Emberi Erőforrások Minisztériumát, majd a Belügyminisztériumot megkeresve.

HIRDETÉS

Válasz helyett először arról tájékoztatták, hogy ilyen adatok nincsenek, szóval ne keresse azokat. Elméletileg nem is lehetnének, mert a törvény szerint anyagi okokból fennálló veszélyeztetések miatt nem lehet kiemelni gyerekeket a családjukból. Ennek ellenére a gyermekvédelmi szakellátásba kerülők közül minden harmadikat emiatt szakítanak el rokonaitól. Az LMP volt társelnöke szerint mostanra egyértelművé vált, hogy a törvény a gyakorlatban nem működik.

A KSH szerint 2018-ban az átmeneti gondozásba vett gyerekek száma 7892 volt, ami 2010-hez képest ötszáz fős növekedést jelent. Gyermekek átmeneti otthonában pedig éves szinten 309 gyereket láttak el lakhatási okok miatt, ami közé tartozik a hajléktalanná válás vagy épp az elégtelen lakhatási körülmény is. A gyermekekkel együtt a szülőknek is elhelyezést biztosító családok átmeneti otthonába pedig 4020 gyerek került. Tehát lakhatási okokról az összes átmeneti gondozásban részesülő gyerek nagyjából ötven százaléka esetében van szó.

„Nagyon büszke vagyok a gyerekeimre, arra tanítjuk őket, hogy tanulni, dolgozni kell” | Magyar Hang

Az olvasók segítségével kezdhetett új életet a zsámboki kilencgyermekes család. Meglátogattuk őket új otthonukban.

„A tendencia jellemzően az, hogy egyre több a lakhatási okokból átmeneti gondozásra szoruló gyermek (és család): 2015-ben közel 5 ezer gyermeket láttak el családok átmeneti otthonában, a 2000-es éves közepén ez a szám még 3 ezer volt. Eközben a férőhelyek száma pár százzal nőtt. Ma 4117 férőhely van a Családok Átmeneti Otthonaiban (csao), és 163 ilyen intézmény működik az országban” – írta Szél Bernadett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,281lájkolóTetszik
3,039követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vivát, vivát, vivát!

A baloldali, illetve a polgári, nemzeti, keresztény politikai közösséget egyaránt felzabálták a vezérnek mindent elnéző szekták. Ahol már nincs érték, minden csak politikai termék.