HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Beer Miklós: ...

Beer Miklós: A tornasor sok mindenre taníthat minket

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Elbúcsúzott a váciaktól Beer Miklós távozó megyéspüspök, nemrég indult videóblogján beszélve arról, milyen érzésekkel gondol az itt töltött 16 évre.

HIRDETÉS

Vác jelképes hegye, Naszály előtt állva igyekezett megfogalmazni a benne kialakult életfilozófiát. Egy nagyon egyszerű gyerekkori élmény jutott eszébe, amikor általános iskolában tornasorba állították őket. „Ezt próbálom vonatkoztatni az életünk sokféle eseményére, kapcsolatára, helyzetére. Valahol állunk a tornasorban, vannak nálunk magasabbak, vannak alacsonyabbak” – mondta. Szerinte ha ezt anyagi helyzetünkre vonatkoztatjuk, akkor mindig lesznek, akiket irigyelhetünk, mert jobb kocsijuk van, esetleg távolabbi vidékre járnak nyaralni. A másik oldalra tekintve viszont azokat látjuk, akik ezt nem engedhetik meg magunknak.

Beer Miklós: Nem dughatjuk homokba a fejünket | Magyar Hang

Az igazi nyomor abban nyilvánul meg, ha már valaki akarni sem tud. Ezeket az embereket talpra állítani hihetetlenül nagy feladat – vallja Beer Miklós. Az idén felmentését kérő, ám hivatásában megtartott váci püspök számára az idei karácsony fő üzenete a szegénység, kiszolgáltatottság problémájának átérzése.

Ha mindig fölfelé nézünk, és törekedni akarunk rá, hogy utolérjük azokat, akik tehetősebbek, nyugtalanok és telhetetlenek leszünk, „az önzés megbénít.” A másik oldalra tekintve viszont hálát adhatunk Istennek, hogy egészségesebbek vagyunk, van állásunk és családi hátterünk, lehetőségeink és emberi kapcsolataink. „Tudunk a lehetőségeinkkel úgy élni, hogy feltesszük magunknak a kérdést: mivel segíthetünk azoknak, akik nehezebb körülmények között élnek?”

Beer szerint az ő egész életfilozófiájának ez a lényege, hogy felhalmozni szeretnék-e még többet, vagy azon gondolkozok, hogy tudom könnyebbé tenni mások életét.

HIRDETÉS

Az eddigi megyéspüspök nemrég a HVG.hu-nak adott interjúban beszélt arról is, hogy persona non grata lett a hivatalos kormánysajtónál, sőt a 2018-as választás előtt a hatalom részéről megüzenték neki azt is: jobban tenné, ha hallgatna. A tüntetőknek írott decemberi levele miatt került még a kormánypártiak célkeresztjébe, Beer pedig utóbb már sajnálja, hogy megírta ezt az üzenetet. A tiltakozóknak írta akkor, hogy tiszteli bennük a kitartást, erőszak helyett viszont emeljük fel a szívünket. „Azon voltam elkeseredve, hogy nehogy az legyen, mint Párizsban, hogy elkezdünk rongálni, gyújtogatni, és aztán azt nagyon félreértették. Az kár volt” – fejtette ki Beer.

Üzentek Beernek, hogy fogja be a száját | Magyar Hang

Az utódot, Márton Zsoltot augusztus 24-én szentelik fel és iktatják be.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,593lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek