HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Mi lesz a szo...

Mi lesz a szombathelyi fideszes belharc vége?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A vasi megyeszékhely egyáltalán nem tartozik a kormánypártok sikertörténetei közé; habár 2014-ben még elnyerték a város irányítását, a belső harcok miatt mára inkább csak a kudarcaik láthatók. A viszályok a nagyközönség számára akkor lettek igazán kézzelfoghatóak, amikor idén év elején az addig a Fideszt támogató alpolgármester egyszerűen

Helyi beszámolók szerint a Fidesz valódi irányítója a városban a választókerületi elnök, Hende Csaba, a pártközpont ostora azonban nem rajta csattant. Egyelőre a regnáló polgármester, Puskás Tivadar lett beáldozva, idén ősszel ugyanis már nem ő indul Szombathely polgármesteri posztjáért fideszes színekben, hanem a megyei közgyűlés jelenlegi jegyzője, Balázsy Péter. Az mindenesetre beszédes, hogy a bejelentésen Hende Csaba nem vett részt.

Kisebbségbe szorult a Fidesz Szombathelyen, sorra fogadják el az ellenzéki javaslatokat | Magyar Hang

Példa nélküli helyzet állt elő a szombathelyi közgyűlésben, mára ugyanis a gyakorlatban is egyértelművé vált: elfogyott a levegő a város fideszes polgármestere, Puskás Tivadar körül. A városvezető a testület mai ülésének első napirendi pontjaként javasolta Szombathely alpolágrmesterének, Molnár Miklósnak (Pro Savaria) a felmentését, ám ezt az őszi időközi választás eredményeként többségbe kerülő ellenzéki városatyák megakadályozták.

A napokban újabb csapást szenvedett el a kormánypárt Koczka Tibor, a város fideszes alpolgármestere ugyanis bejelentette ő is elindul a polgármesteri posztért, mégpedig függetlenként. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz által támogatott Balázsy Péternek saját párttársával is meg kell küzdenie ősszel.

A kormánypártoknál szokatlan helyzetet előidéző Koczka Tibor a Magyar Hang megkeresésére arról beszélt, hogy Hende Csaba szétverte a helyi Fideszt, neki konkrétan vele van problémája. Kérdésünkre, hogy a viszony miért mérgesedett el közöttük, csak annyit mondott, „nem voltam gondolkodás nélküli végrehajtó”. A kommunikáció egyébként már jó ideje megszűnt közte és pártja között, azt is csak a sajtóból tudta meg, hogy az önkormányzati választáson még egyéni képviselőjelöltként sem számítanak a munkájára.

HIRDETÉS
Ölre megy a hatvani polgármesteri székért Kövér László és Semjén Zsolt? | Magyar Hang

Még a mostani, „renitens” viselkedése sem eredményezte viszont azt, hogy a Fideszből bárki is megkeresse, legalábbis nyilatkozatáig ilyen nem történt. Annak kapcsán, hogy nem tart-e a pártból való kizárástól, Koczka Tibor kifejtette, hogy a végsőkig kitart a Fidesz mellett, de ha kiteszik onnan, az nyilván más helyzet lesz. – Nem nekem kell elhagynom a pártot, úgy gondolom – tette hozzá.

A polgármesterségre aspiráló politikus nem akarta kategorizálni, hogy inkább jobboldali, vagy – a párttal való szembefordulása miatt – baloldali szavazatokra számít, ő a józan észre alapoz. Azok támogatását várja, akik úgy gondolják, nem egy párt megmondó emberei alapján kell meghatározni, hogy merre menjen a város.

Koczka Tibor 2014-ben egyéni körzetben indult, akkor csaknem 40 százalékkal magabiztos győzelmet aratott. Azt nyilvánvalóan nehéz megjósolni, hogy a mostani helyzetben vajon kitől remélhet szavazatokat. Az mindenesetre biztos, hogy a kormánypártokat kommunikációs szinten mindenképpen kellemetlen helyzetbe hozza, míg a Szombathelyen összeállt ellenzék közös jelöltjének, Nemény Andrásnak inkább kedvezhet a helyzet. Nemény András nem is tart attól, hogy tőle venne el szavazatokat újdonsült ellenfele, Koczka Tiborról ugyanis szerinte tudják a városban, hogy egész életében jobboldali volt.

„A fideszesek felülről várják Hende Csaba utasításait” | Magyar Hang

Jellemző, hogy bár a helyi Fidesz újra akar tárgyaltatni több kérdést, de egyes javaslatainkat közben elfogadták – erről beszélt a Magyar Hangnak a szombathelyi ellenzék polgármesterjelöltje, Nemény András. A napokban számolt be róla az Úgy Tudjuk, hogy a helyi fideszes polgármester, Puskás Tivadar újratárgyaltatja a közgyűléssel az ellenzéki képviselők által február 28-án elfogadtatott javaslatok egy részét.

Habár Szombathely alapvetően konzervatív beállítottságú városként van elkönyvelve, öt évvel ezelőtt alig néhány száz szavazattal maradt le Puskás Tivadar mögött az akkori baloldali jelölt. Nemrég az is kiderült, hogy az év elején a Fidesznek hátat fordító alpolgármester, Molnár Miklós nevével fémjelzett Pro Savaria egyesület beáll Koczka Tibor mögé. Sőt, a napokban az ugytudjuk.hu megírta, hogy a Jobbik is csatlakozik az egyesülethez, közösen indítanak az egyéni körzetekben jelölteket, a polgármesteri posztra pedig a Koczka Tibort támogatják. Balassa Péter, a helyi Jobbik vezetője azért azt is jelezte, hogy a többi ellenzéki párt által indított Nemény Andrást is elfogadhatónak tartja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/32. számában jelent meg, 2019. augusztus 9-én.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,753lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek