HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orbán: Merkel...

Orbán: Merkel hosszú évek óta dolgozik Európa újraegyesítéséért

HIRDETÉS

Az átjárhatóbb határokért is imádkoztak Sopronban Orbán Viktor és Angela Merkel találkozásakor – derült ki a HVG.hu cikkéből. A magyar kormányfő és a német kancellár a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóját köszönteni érkezett. Emlékszem, Sopronban – ennek a WellHello-dalnak a posztolásával nyitotta a napot a miniszterelnök, aki a határvárosban először ökumenikus istentiszteleten vett részt a kancellárral közösen. Utóbbi egyébként 2015-ben, a menekültválság idején járt Budapesten, azóta pedig a migráció ügyében számos adok-kapok zajlott, a magyar kormánymédia így többször is próbálta bukott politikusként lefesteni Merkelt.

HIRDETÉS

A soproni misén részt vett mások mellett Gulyás Gergely, Varga Judit, Novák Katalin és Palkovics László is. Az imát Erdő Péter mondta, aki Szent István dicséretével nyitott, és arról beszélt, hogy a sajátunk mellett értéknek kell tekintenünk a többi nemzetet is. A szertartást Balog Zoltán korábbi miniszter folytatta németül, Istennek köszönve meg a szabadságunkat és azt, hogy szolidárisak lehetünk másokkal. A kivívott szabadságért több fiatal imádkozott németül és magyarul is, egyikük például ezt mondta: „ma is sokan menekülni kényszerülnek, vedd őket oltalmadba, tedd a határokat átjárhatóbbá és hogy ezek a határok a szívünkben is leomoljanak.”

Orbán Viktor az istentisztelet után szólt az egybegyűltekhez. Merkelt így üdvözölte a kormányfő: „nekem jutott az a kitüntetés, hogy az egész magyar nemzet nagyrabecsülését kifejezhetem ön iránt, aki Európa legnépesebb és legerősebb államának már 14 éve, négy egymást követő választáson megválasztott vezetője. Aki saját hazáján, Németországon túl hosszú évek óta dolgozik Európáért és annak újraegyesítéséért.” A miniszterelnök úgy látja, Európát napról napra, konfliktusról konfliktusra, vitáról vitára kell újraépíteni.

Méltatta ezek után Sopront, a hűség városát, kiemelve továbbá azt is, hogy „keletnémet sorstársaikkal összekapaszkodva áttörték a szabad világ és Magyarország közötti kerítést.” Elmondása szerint harminc éve itt ért véget a II. világháború utáni európai rend.

A kormányfő szóba hozta a magyar-német kapcsolatokat is, amik „régebbiek, mint a XX. századi közös vereségeink.” Szent István szerinte például a koronát Rómából, a feleségét viszont Bajorországból hozta. „A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítás idején is tudták, hogy Európa csak egy van. Hittünk benne, és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne. Ma is ezen múlik minden” – tette hozzá a kormányfő.

HIRDETÉS

Merkel azokra a cédulákra emlékezett, amiken meghívták az embereket a Páneurópai Piknikre. A Magyarországon nyaraló németek közt ezek százával terjedtek, ők pedig rögtön mindent ott hagytak, és indultak meg Sopron felé. A magyar határőrök át is engedték a németeket, nem sokra rá pedig megnyíltak a határok, leomlott a berlini fal, a piknik a szabadság szimbólumává vált. Sopron a szolidaritás példájává vált. Merkel azonban figyelmeztetett is: Európa csak akkor tud erős lenni, ha képes a kompromisszumokra, miután az Európa-projekt nem önfenntartó.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,937lájkolóTetszik
2,832követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek