HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Áder: Magyaro...

Áder: Magyarország otthon, ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Idén is ünnepélyes zászlófelvonással és tisztavatással vette kezdetét az augusztus 20-ai ünnepségsorozat Budapesten. Parlamenti nyílt nap, Ízek Utcája és számos program várja az érdeklődőket a fővárosban és országszerte. Az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja.

Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk – jelentette ki a köztársasági elnök az augusztus 20-ai tisztavatáson mondott beszédében kedden, Budapesten. Áder János az MTI híre szerint leszögezte: a magyarok sok álmából – demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság – valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket. Olyan otthon, ahol félelem nélkül lehet élni, szabadon tanulni, becsülettel dolgozni, tisztességgel, hittel gyermeket nevelni – fogalmazott az államfő.
   

Áder János leszögezte: a katonákon is múlik, hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották: hogy szabad, erős, független, európai ország lehessen. A néhai német kancellár, Helmut Kohl szavait idézve kijelentette: a magyarokat mély szabadságvágyuk teszi értékessé Európa számára. – Magyarországnak szüksége van Európára, de Európának is szüksége van Magyarországra – idézte Kohlt az államfő, hozzátéve: ez ma sincs másként.

HIRDETÉS
Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen tartott tisztavatáson 2019. augusztus 20-án. Mellette Szegő László, az államfő főhadsegédje. MTI/Koszticsák Szilárd

Ünnepi beszédében Áder János kifejtette, harminc év után emlékezni kell március 15. első, félelem nélküli megünneplésére, az ’56-os forradalmárok újratemetésére, a keletnémet menekültekre, a Magyar Távirati Iroda tudósítására, amelyben először nevezhette ismét Szent István ünnepének augusztus 20-át.

1989-ben olyan országot teremtettünk, amelyet mindenestül a magunkénak mondhatunk, jogrendjét, intézményeit, írott és íratlan szabályait, hagyományait. 1989 megtanította nekünk, hogy a szabadság nem ölünkbe pottyanó ajándék, hanem a közös munka gyümölcse


   – fogalmazott Áder János.

A honvédtisztjelöltekhez szólva az államfő azt mondta: a legtöbben 1989 után születtek azok közül, akik most ünnepélyesen esküt tesznek, tehát “fiatalabbak a visszaszerzett magyar szabadságnál”. Büszkén viselhetik azt a magyar címert, amely a Szent Koronával hirdeti, hogy a mi történelmünk egy bátor királlyal kezdődött. – Hála első királyunknak és az őt követőknek, hála mindazoknak a magyaroknak, akik szabadságot és biztonságot teremtettek ebben a hazában – fogalmazott Áder János.

HIRDETÉS

A tisztavatást megelőzően a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A ceremónián Áder János mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz érdeklődő vett részt. Díszbe öltözött a Parlament épülete is: a főkapu két oldalán keresztes zászlókat függesztettek ki. A zászlófelvonás után légi parádét tartottak a Parlamentnél, a Duna felett.

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászgépei a Parlament felett a nemzeti ünnep alkalmából tartott légi parádén 2019. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A központi programok között idén is parlamenti nyílt napot tartanak, Magyar ízek utcája, emellett a Várkert Bazárban, valamint a Clark Ádám téren programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket. Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja a fővárosban.
    

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,992lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Angela Merkel (Fotó: berlinerfotograf / pixabay.com)

Uniós mentőcsomag: Merkel kompromisszumos ajánlatot visz Brüsszelbe

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az EU pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján – mondta a kancellár.