Áder: Magyarország otthon, ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket

Áder: Magyarország otthon, ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket

Magyarország nemzeti lobogója a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2019. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén is ünnepélyes zászlófelvonással és tisztavatással vette kezdetét az augusztus 20-ai ünnepségsorozat Budapesten. Parlamenti nyílt nap, Ízek Utcája és számos program várja az érdeklődőket a fővárosban és országszerte. Az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja.

Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk - jelentette ki a köztársasági elnök az augusztus 20-ai tisztavatáson mondott beszédében kedden, Budapesten. Áder János az MTI híre szerint leszögezte: a magyarok sok álmából - demokrácia, többpártrendszer, szólásszabadság, az Európai Unióhoz való csatlakozás, NATO-tagság - valóság lett, néhánynak a beteljesülése azonban még várat magára.

Harminc esztendővel ezelőtt a szabadság magját vetettük el. 1989-ben visszatért a remény, hogy a haza végre újra a magyarok otthona lesz. Otthon, ahol a világot a szívünknek kedves módon rendezzük be, ahol magunk alkotjuk törvényeinket, és ahonnan kitessékeljük az idegen, barbár eszméket. Olyan otthon, ahol félelem nélkül lehet élni, szabadon tanulni, becsülettel dolgozni, tisztességgel, hittel gyermeket nevelni - fogalmazott az államfő.
   

Áder János leszögezte: a katonákon is múlik, hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották: hogy szabad, erős, független, európai ország lehessen. A néhai német kancellár, Helmut Kohl szavait idézve kijelentette: a magyarokat mély szabadságvágyuk teszi értékessé Európa számára. - Magyarországnak szüksége van Európára, de Európának is szüksége van Magyarországra - idézte Kohlt az államfő, hozzátéve: ez ma sincs másként.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen tartott tisztavatáson 2019. augusztus 20-án. Mellette Szegő László, az államfő főhadsegédje. MTI/Koszticsák Szilárd

Ünnepi beszédében Áder János kifejtette, harminc év után emlékezni kell március 15. első, félelem nélküli megünneplésére, az '56-os forradalmárok újratemetésére, a keletnémet menekültekre, a Magyar Távirati Iroda tudósítására, amelyben először nevezhette ismét Szent István ünnepének augusztus 20-át.

1989-ben olyan országot teremtettünk, amelyet mindenestül a magunkénak mondhatunk, jogrendjét, intézményeit, írott és íratlan szabályait, hagyományait. 1989 megtanította nekünk, hogy a szabadság nem ölünkbe pottyanó ajándék, hanem a közös munka gyümölcse


   - fogalmazott Áder János.

A honvédtisztjelöltekhez szólva az államfő azt mondta: a legtöbben 1989 után születtek azok közül, akik most ünnepélyesen esküt tesznek, tehát "fiatalabbak a visszaszerzett magyar szabadságnál". Büszkén viselhetik azt a magyar címert, amely a Szent Koronával hirdeti, hogy a mi történelmünk egy bátor királlyal kezdődött. - Hála első királyunknak és az őt követőknek, hála mindazoknak a magyaroknak, akik szabadságot és biztonságot teremtettek ebben a hazában - fogalmazott Áder János.

A tisztavatást megelőzően a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A ceremónián Áder János mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint több száz érdeklődő vett részt. Díszbe öltözött a Parlament épülete is: a főkapu két oldalán keresztes zászlókat függesztettek ki. A zászlófelvonás után légi parádét tartottak a Parlamentnél, a Duna felett.

A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászgépei a Parlament felett a nemzeti ünnep alkalmából tartott légi parádén 2019. augusztus 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A központi programok között idén is parlamenti nyílt napot tartanak, Magyar ízek utcája, emellett a Várkert Bazárban, valamint a Clark Ádám téren programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket. Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja a fővárosban.
    

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.