HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Roska Botond ...

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át a Szent István-rend kitüntetést

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

Az MTI beszámolója szerint Áder János köszöntő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel – tudatosan vagy észrevétlenül – sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak.

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója, a Bázeli Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője. A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére adományozza Magyarország legmagasabb rangú kitüntetését. 

HIRDETÉS

Az ünnepségen ismertetett kitüntetési határozat szerint Roska Botond kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik. Kitartó kutatásai eredményeként hamarosan gyógyíthatóvá válhatnak a vakság azon típusai, amelyeket a szem fényérzékelési képességének elvesztése okoz. Roska Botond munkatársaival olyan terápiát dolgozott ki, amely a problémás látósejteket ismét fényérzékennyé tudja tenni. 

A kitüntetési ceremónián jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Darák Péter, a Kúria elnöke, Erdő Péter bíboros, valamint a kormány több tagja.

A Magyar Szent István-rend a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet 2013 óta adományoz a köztársasági elnök az arra érdemeseknek. A Szent István-rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

HIRDETÉS

Eddigi díjazottak:

2013:
Egerszegi Krisztina (1974–) ötszörös olimpiai bajnok úszó
Lámfalussy Sándor (1929–2015) magyar jegybankár, az euró „atyja”

2014:
Kertész Imre (1929–2016) Nobel-díjas író
Rubik Ernő (1944–) Kossuth-díjas feltaláló, játéktervező, építész

2015:
Eötvös Péter (1944–) Kossuth-díjas zeneszerző
Polgár Judit (1976–) sakkozó, nemzetközi nagymester

2016:
Marton Éva (1943–) Kossuth-díjas opera-énekesnő, drámai szoprán, a nemzet művésze
Makkai Ádám (1935–) kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító

2017:
Erdő Péter (1952–) Széchenyi-díjas bíboros, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, 2002-től az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke
Vásáry Tamás (1933–) Kossuth-díjas magyar zongoraművész és karmester, a nemzet művésze

HIRDETÉS

2018:
Demény Pál (1932–) népességkutató, demográfus

2019:
Roska Botond (1969–) neurobiológus

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,908lájkolóTetszik
3,625követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Bagossy cáfolja Vidnyánszkyt

A Nemzeti Színház igazgatója azt sugallta, mintha a közelmúltban az intézmény átalakításáról kettesben titkos háttértárgyalásokat folytattak volna.