HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Roska Botond ...

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át a Szent István-rend kitüntetést

HIRDETÉS

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos vehette át idén a Magyar Szent István-rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

HIRDETÉS

Az MTI beszámolója szerint Áder János köszöntő beszédében azt mondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel – tudatosan vagy észrevétlenül – sokak boldogságát, boldogulását szolgálják.

A professzort méltatva Áder János úgy fogalmazott, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak.

Roska Botond neurobiológus kutatóorvos, a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója, a Bázeli Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézet neurobiológiai kutatócsoportjának vezetője. A köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére adományozza Magyarország legmagasabb rangú kitüntetését. 

Az ünnepségen ismertetett kitüntetési határozat szerint Roska Botond kollégáival az emberi látás megismeréséért és betegségének gyógyításáért dolgozik. Kitartó kutatásai eredményeként hamarosan gyógyíthatóvá válhatnak a vakság azon típusai, amelyeket a szem fényérzékelési képességének elvesztése okoz. Roska Botond munkatársaival olyan terápiát dolgozott ki, amely a problémás látósejteket ismét fényérzékennyé tudja tenni. 

HIRDETÉS

A kitüntetési ceremónián jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Darák Péter, a Kúria elnöke, Erdő Péter bíboros, valamint a kormány több tagja.

A Magyar Szent István-rend a legmagasabb állami kitüntetés, amelyet 2013 óta adományoz a köztársasági elnök az arra érdemeseknek. A Szent István-rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

Eddigi díjazottak:

2013:
Egerszegi Krisztina (1974–) ötszörös olimpiai bajnok úszó
Lámfalussy Sándor (1929–2015) magyar jegybankár, az euró „atyja”

2014:
Kertész Imre (1929–2016) Nobel-díjas író
Rubik Ernő (1944–) Kossuth-díjas feltaláló, játéktervező, építész

2015:
Eötvös Péter (1944–) Kossuth-díjas zeneszerző
Polgár Judit (1976–) sakkozó, nemzetközi nagymester

2016:
Marton Éva (1943–) Kossuth-díjas opera-énekesnő, drámai szoprán, a nemzet művésze
Makkai Ádám (1935–) kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító

HIRDETÉS

2017:
Erdő Péter (1952–) Széchenyi-díjas bíboros, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, 2002-től az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke
Vásáry Tamás (1933–) Kossuth-díjas magyar zongoraművész és karmester, a nemzet művésze

2018:
Demény Pál (1932–) népességkutató, demográfus

2019:
Roska Botond (1969–) neurobiológus

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,940lájkolóTetszik
2,832követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szétosztja a hivatali autókat Pikó András

Józsefváros polgármestere azt mondja, nincs szükségük hét járműre.

1984