HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyházi pedof...

Egyházi pedofilbotrány: inog a magát áldozatként bemutató „Dani” története

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Terjedelmes tényfeltáró cikket közölt a Válasz Online a katolikus egyházat ért pedofíliaváddal kapcsolatban. Az online lap megszerezte az egyház által lefolytatott vizsgálat dokumentumait és több szereplőt is sikerült megszólaltatnia – név nélkül. Eszerint az egyház szigorú eljárásrendje miatt nem kommunikált, a sajtóban magát áldozatként bemutató személy története azonban nem állja ki az igazság próbáját.

HIRDETÉS

A rendkívül szövevényes és bonyolult történet röviden a következőképp foglalható össze: a sajtóban „A”-ként, vagy „Dani”-ként szereplő férfi azzal fordult az Egyházhoz 2003-ban, majd 2015-ben, hogy még 1999-ben egy pap, „Brúnó” szexuálisan zaklatta. Dani több alkalommal is szerepelt történetével a sajtóban, a 444.hu, az Index.hu és legutóbb Sebestyén Balázs népszerű rádióműsora adott teret az ügynek. Dani azt állította, hogy a katolikus egyház alapos kivizsgálás helyett megfélemlítésére törekszik és eltussolni igyekszik a pedofilügyet.

Most a Válasz Online számolt be részletekbe menően arról, hogy a katolikus egyház milyen vizsgálatokat folytatott le. A cikk alapján Dani több állítása sem állja meg a helyét, de Brúnó ártatlansága is megkérdőjelezhető. A bemutatott dokumentumok alapján elmondható az is, hogy az egyház korántsem tussolta el az ügyet, hiszen már az első bejelentést követően bő két héttel felfüggesztették a papot, majd 15 hónappal később tíz évre eltiltották hivatásától. Mi több, további három hónappal később Ferenc pápa is eltiltotta az illetőt mindennemű tevékenységétől. Úgy, hogy csak a gyanú fogalmazódott meg Brúnóval szemben, ám hitelt érdemlően nem nyertek igazolást a vádak. Az egyház – mint a cikkből kiderül – azért nem kommunikált az ügyben, mert az eljárás rendje ezt nem engedte meg.

Nem elhanyagolható tényként állítja a cikk azt is, hogy a számonkérést nehezítette, hogy a tanúk nem működtek együtt a rendőrségi eljárással, amit ezért megszüntettek. Kiderült továbbá, hogy a papi hivatástól eltiltott Brúnó jelenleg Erdélyben, Csíkszeredában él és gyerekekkel foglalkozik.

HIRDETÉS

A lapnak több forrás is megerősítette, hogy az egyházon belüli abúzusokért az általános bocsánatkérés napirenden van egy ideje, így lehet, hogy a történet heteken-hónapokon belül nyugvópontra jut.

A számos furcsasággal, ellentmondással fűszerezett, rendkívül szövevényes történet, valamint több dokumentum a Válasz Online-on olvasható.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,703lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pénz semmiért

Orbán Viktor egyetlen olyan problémát nem jelölt meg maratoni tájékoztatóján, amelynek kezelésére ne lett volna meg minden eszköze az elmúlt tíz évben.