HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyházi pedof...

Egyházi pedofilbotrány: inog a magát áldozatként bemutató „Dani” története

HIRDETÉS

Terjedelmes tényfeltáró cikket közölt a Válasz Online a katolikus egyházat ért pedofíliaváddal kapcsolatban. Az online lap megszerezte az egyház által lefolytatott vizsgálat dokumentumait és több szereplőt is sikerült megszólaltatnia – név nélkül. Eszerint az egyház szigorú eljárásrendje miatt nem kommunikált, a sajtóban magát áldozatként bemutató személy története azonban nem állja ki az igazság próbáját.

HIRDETÉS

A rendkívül szövevényes és bonyolult történet röviden a következőképp foglalható össze: a sajtóban „A”-ként, vagy „Dani”-ként szereplő férfi azzal fordult az Egyházhoz 2003-ban, majd 2015-ben, hogy még 1999-ben egy pap, „Brúnó” szexuálisan zaklatta. Dani több alkalommal is szerepelt történetével a sajtóban, a 444.hu, az Index.hu és legutóbb Sebestyén Balázs népszerű rádióműsora adott teret az ügynek. Dani azt állította, hogy a katolikus egyház alapos kivizsgálás helyett megfélemlítésére törekszik és eltussolni igyekszik a pedofilügyet.

Most a Válasz Online számolt be részletekbe menően arról, hogy a katolikus egyház milyen vizsgálatokat folytatott le. A cikk alapján Dani több állítása sem állja meg a helyét, de Brúnó ártatlansága is megkérdőjelezhető. A bemutatott dokumentumok alapján elmondható az is, hogy az egyház korántsem tussolta el az ügyet, hiszen már az első bejelentést követően bő két héttel felfüggesztették a papot, majd 15 hónappal később tíz évre eltiltották hivatásától. Mi több, további három hónappal később Ferenc pápa is eltiltotta az illetőt mindennemű tevékenységétől. Úgy, hogy csak a gyanú fogalmazódott meg Brúnóval szemben, ám hitelt érdemlően nem nyertek igazolást a vádak. Az egyház – mint a cikkből kiderül – azért nem kommunikált az ügyben, mert az eljárás rendje ezt nem engedte meg.

Nem elhanyagolható tényként állítja a cikk azt is, hogy a számonkérést nehezítette, hogy a tanúk nem működtek együtt a rendőrségi eljárással, amit ezért megszüntettek. Kiderült továbbá, hogy a papi hivatástól eltiltott Brúnó jelenleg Erdélyben, Csíkszeredában él és gyerekekkel foglalkozik.

A lapnak több forrás is megerősítette, hogy az egyházon belüli abúzusokért az általános bocsánatkérés napirenden van egy ideje, így lehet, hogy a történet heteken-hónapokon belül nyugvópontra jut.

HIRDETÉS

A számos furcsasággal, ellentmondással fűszerezett, rendkívül szövevényes történet, valamint több dokumentum a Válasz Online-on olvasható.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,436lájkolóTetszik
2,551követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem volt mozdonyvezető, nem jártak a vonatok

A Közlekedő Tömeg Egyesület információi szerint szeptember 17-én négy elővárosi vonat azért nem indult el a végállomásról, mert nem volt rájuk mozdonyvezető.

Nekünk harangoztak?

Mennyit ér egy élet?