Káslertől elkerül a felsőoktatás Palkovicshoz

Káslertől elkerül a felsőoktatás Palkovicshoz

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b2) és Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa (elöl, j) az Építők kövének elhelyezésén az épülő ZalaZone Járműipari Tesztpályánál Zalaegerszegen 2019. július 26-án. Balról Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, a háttérben Fuisz Ádam, az Inter Tefu Kft. tulajdonosa (b3), Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője (b4), Varga Antal, a Duna Aszfalt Kft. termelési vezetője (b5), Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója (j3) és Kaptur Zoltán a Kap-Turspeed Kft. tulajdonosa (j). MTI/Varga György, 2019. július 26.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén szeptembertől a felsőoktatás átkerül az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) – írja a HVG. A 168 Óra már reggel megszellőztette a hírt, miszerint az ITM-et vezető Palkovics László – aki korábban államtitkárként már felelt a területért – szívesen maradna a felsőoktatási ágazat irányítója.

Az Emmi közben egy közleményben erősítette meg a hírt. Azt írták, hogy Palkovics László kezdeményezte, hogy a terület az ő minisztériumához kerüljön, mert így „az innováció lehetőségeinek birtokában Magyarország versenyképessége jelentősen növekszik”. A kormány ennek engedett is. Az Emmi egyúttal segíti, hogy az átszervezés zökkenőmentesen legyen és mielőbb végbemenjen. A köznevelés egyébként marad a Kásler Miklós irányította humántárcánál, önálló államtitkárságot hoznak létre Maruzsa Zoltán vezetésével.

A

168 Óra arról is írt, hogy az

ITM alatt egy olyan államtitkárság jönne létre Bódis József

vezetésével, amelyhez három helyettes szakállamtitkárság

tartozna: a felsőoktatási, a szakképzési és az innovációs. A

kevésbé jóindulatú pletykák szerint ennek a három területnek

az irányítása hamar kifog majd az államtitkáron, ugyanis a

jelenleg oktatási államtitkári pozícióját ellátó, eredetileg

szülész-nőgyógyász szakorvos minisztériumi munkája mellett is

tart rendelést, vezet szüléseket – ezt támasztja alá, hogy a

Pécsi Tudományegyetemen jelenleg is kutatóprofesszorként van

feltüntetve. A minisztériumok között terjengő információk

viszont arról szólnak, hogy Palkovics munkamániás, annak, aki

mellette dolgozik, nemigen lehet „másodállása”.