HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Akkora a pékh...

Akkora a pékhiány Tolnában, hogy egymás után húzzák le a rolót a pékségek

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egyre több pékség kényszerül bezárni Tolna megyében a munkaerőhiány miatt – írja a Tolnai Népújság online kiadása, a Teol.hu. A cikk szerint a gondok egyáltalán nem újkeletűek. Előbb a liszt drágult, amit néhány hónapig lenyeltek a Tolna megyei pékségek. A nyár elejére viszont mindenhol elodázhatatlanná vált az áremelés. Ehhez jött a krónikus szakemberhiány, többek között a helyi Pannon Varázs is üzletek bezárására kényszerült.

HIRDETÉS

Ezen a héten a tengelici székhelyű Frissten Pékség üzeme is zárva tart, mert ki kellett adni a szabadságokat, és nem maradt váltó munkaerő – írják. Kászpári Károly, a cég vezetője – és egyben Tolna és Baranya megye pékszövetségének az elnöke – szerint nap mint nap meg kell küzdeni azért, hogy talpon maradjanak a pékségek a piacon; veszteséget termelni ugyanis senki sem akar. Azt is mondta, hogy ők még a múlt év végén árat emeltek, húsz százalékot. A forgalom azóta sem változott. Ez azonban csak részben köszönhető a hűséges vásárlóknak. A környezetükben ugyanis három pékség is bezárt.

A lap azt is írja, hogy nincs elég pék és betanított munkás. Bécsben például a minimális havi munkabér is 1500 euró, ezért ahhoz, hogy itthon tudják tartani az embereket, évente 15–20 százalékkal is emelni kell a fizetéseket. Tudni kell azonban, hogy az osztrák kenyér akár tízszer drágább is lehet, mint a magyar. Az viszont nem járja – teszik hozzá –, hogy a bérek az osztrák szintet, de az árak a magyar szintet képviseljék. Sokan azt is meggondolják, érdemes-e ennyi pénzért, éjszakánként, hétvégén, ünnepnapokon komoly fizikai munkát végezni.

Szőcs István, a bátaszéki Brot Kft. munkatársa többek között arról beszélt, hogy bár a tíz százalékos áremelésük nem fedezi az alapanyagok árának emelkedését, a vásárlók mégis a szemükre vetik, hogy a hipermarketekben olcsóbb a kenyér. A Magyar Pékszövetség adatai szerint is egyre jobban koncentrálják a piacot a nagy áruházláncok sütödéi, amelyek egyre több terméket állítanak elő. Emellett a mintegy hatszáz albán sütőipari cég súlya is növekszik a piacon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,450lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?