HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Képviselő-jel...

Képviselő-jelöltként indul a Fidesz által kifúrt múzeumigazgató Egerben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Berecz Mátyás, az Egri Dobó István Vármúzeum egykori igazgatója is az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje lett Egerben. Az intézményvezetőt 2018 őszén fúra ki a Fidesz a múzeum éléről.

Berecz Mátyást – aki egyébként korábban a fideszes többségű közgyűlése bízott meg a vár igazgatásával – az ellenzéki összefogás, az Egységben a Városért Egyesület jelöltjeként méreti meg magát a mandátumért. Őt és a többi képviselőjelöltet csütörtök délelőtt mutatta be Mirkóczki Ádám, a szövetség polgármesterjelöltje. Az indulók között újrázók – Császár Zoltán, Földvári Győző, Mirkóczki Zita – és új jelöltek egyaránt vannak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Berecz eltávolításáról és Dobó István Vármúzeumban kialakult helyzetről több feltáró cikket írtunk. Berecz formailag maga mondott le tavaly szeptember végi hatállyal – három hónappal az év végén lejáró mandátuma előtt. Távozásának hátterében a körülmények álltak, Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő köre olyan nyomást helyezett az igazgatóra, ami lehetetlenné tette a munkát.

Hogy került egy informatikatanár az ország leglátogatottabb múzeuma élére? | Magyar Hang

Hiába kértük, Eger önkormányzata megtagadta Ringert Csaba pályázatának kiadását, aki informatika tanári végzettséggel nyerte el a Dobó István Vármúzeum igazgatói tisztségét. Még december elején fordultunk közérdekű adatigényléssel a város jegyzőjéhez. Ám miután kérésünket nem teljesítették, a Magyar Hang a Társaság a Szabadságjogokért jogászai segítségével a bíróságon igyekszik kikényszeríteni az azóta hivatalba lépett igazgató szakmai pályázatát.

A drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai Zsolt jó ideje szeretett volna nagyobb befolyáshoz jutni a várban. Berecz Mátyás – aki 2014-ben pályázat után nyerte el tisztségét, később pedig a nyilvánosság előtt mondott ellent Nyitrainak – körül 2016-ban kezdett látványosan ritkulni a levegő, a vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai érdekkörébe sorolt kinevezettek. Előbb Stefán Zoltán fideszes közgyűlési képviselő személyében önkormányzati biztost ültettek Berecz fejére, majd 2018 nyarán már egy tanácsadó is gyámkodott felette – egyik forrásunk szerint inkább az utasításokban jeleskedett. Így miközben mindenért az igazgató vállalta a felelősséget, döntési jogköre már nem maradt. Ez a tanácsadó egyébként Ringert Csaba, a jelenlegi igazgató volt, akinek tanácsadói megbízásáról a közgyűlés tagjai is lapunk cikkéből értesültek.

HIRDETÉS

Habis László (Fidesz–KDNP) sokáig igyekezett elhárítani a Berecz Mátyásra nehezedő nyomást. A közgyűlés előtt többször is dicsérte Berecz munkáját, sőt előfordult, hogy reményét fejezte ki, hogy mandátuma lejártával is folytathatja a munkáját. A jelek szerint azonban a Fidesz Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő által dominált szárnyával azonban nem bírt (kettejük nézetkülönbsége, sőt vitája más alkalmakkor is láthatóvá váltak). Az informatikatanári végzettségű Ringert Csaba ugyanis Berecz utódja lett, egyedüli pályázóként választották meg a vármúzeum igazgatójává. Ringert szakmai pályázatát az önkormányzat közérdekűadat-igénylésünkre sem adta ki, ezért pert indítottunk az önkormányzat ellen.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,914lájkolóTetszik
3,627követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megfejthették, miért hagyták el a maják Tikal ősi városát

Az útfelújítások módszerének finomhangolásával kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett üzemanyagot spórolhatnánk. A déli sark háromszor gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része. E heti tudományos lapszemle.