HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Képviselőjelö...

Képviselőjelöltként indul a Fidesz által kifúrt múzeumigazgató Egerben

HIRDETÉS

Berecz Mátyás, az Egri Dobó István Vármúzeum egykori igazgatója is az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje lett Egerben. Az intézményvezetőt 2018 őszén fúra ki a Fidesz a múzeum éléről.

HIRDETÉS

Berecz Mátyást – aki egyébként korábban a fideszes többségű közgyűlése bízott meg a vár igazgatásával – az ellenzéki összefogás, az Egységben a Városért Egyesület jelöltjeként méreti meg magát a mandátumért. Őt és a többi képviselőjelöltet csütörtök délelőtt mutatta be Mirkóczki Ádám, a szövetség polgármesterjelölte. Az indulók között újrázók – Császár Zoltán, Földvári Győző, Mirkóczki Zita – és új jelöltek egyaránt vannak.

Berecz eltávolításáról és Dobó István Vármúzeumban kialakult helyzetről több feltáró cikket írtunk. Berecz formailag maga mondott le tavaly szeptember végi hatállyal – három hónappal az év végén lejáró mandátuma előtt. Távozásának hátterében a körülmények álltak, Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő köre olyan nyomást helyezett az igazgatóra, ami lehetetlenné tette a munkát.

Hogy került egy informatikatanár az ország leglátogatottabb múzeuma élére? | Magyar Hang

Hiába kértük, Eger önkormányzata megtagadta Ringert Csaba pályázatának kiadását, aki informatika tanári végzettséggel nyerte el a Dobó István Vármúzeum igazgatói tisztségét. Még december elején fordultunk közérdekű adatigényléssel a város jegyzőjéhez. Ám miután kérésünket nem teljesítették, a Magyar Hang a Társaság a Szabadságjogokért jogászai segítségével a bíróságon igyekszik kikényszeríteni az azóta hivatalba lépett igazgató szakmai pályázatát.

A drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai Zsolt jó ideje szeretett volna nagyobb befolyáshoz jutni a várban. Berecz Mátyás – aki 2014-ben pályázat után nyerte el tisztségét, később pedig a nyilvánosság előtt mondott ellent Nyitrainak – körül 2016-ban kezdett látványosan ritkulni a levegő, a vár vezetésébe egymás után ejtőernyőztek a Nyitrai érdekkörébe sorolt kinevezettek. Előbb Stefán Zoltán fideszes közgyűlési képviselő személyében önkormányzati biztost ültettek Berecz fejére, majd 2018 nyarán már egy tanácsadó is gyámkodott felette – egyik forrásunk szerint inkább az utasításokban jeleskedett. Így miközben mindenért az igazgató vállalta a felelősséget, döntési jogköre már nem maradt. Ez a tanácsadó egyébként Ringert Csaba, a jelenlegi igazgató volt, akinek tanácsadói megbízásáról a közgyűlés tagjai is lapunk cikkéből értesültek.

Habis László (Fidesz-KDNP) sokáig igyekezett elhárítani a Berecz Mátyásra nehezedő nyomást. A közgyűlés előtt többször is dicsérte Berecz munkáját, sőt, előfordult, hogy reményét fejezte ki, hogy mandátuma lejártával is folytathatja a munkáját. A jelek zsinert azonban a Fidesz Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő által dominált szárnyával azonban nem bírt (kettejük nézetkülönbsége, sőt vitája más alkalmakkor is láthatóvá váltak). Az informatikatanári végzettségű Ringert Csaba ugyanis Berecz utódja lett, egyedüli pályázóként választották meg a vármúzeum igazgatójává. Ringert szakmai pályázatát az önkormányzat közérdekű adatigénylésünkre sem adta ki, ezért pert indítottunk az önkormányzat ellen.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,156lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép