HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Kolozsvár vag...

Kolozsvár vagy Cluj? – Szeptembertől a magyar helységneveket is kiírja a MÁV

Jó kérdés, miért kellett erre harminc évet várni

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A Magyarországról induló nemzetközi járatokon a MÁV utastájékoztató rendszere magyarul is feltünteti a célállomások neveit, így az utasok nemcsak Cluj Napocára, Novi Sadra vagy éppen Košice-be utazhatnak, hanem Kolozsvárra, Újvidékre és Kassába is.

HIRDETÉS

 A kezdeményezés egy televíziós személyiségtől, az ATV-n reggeli műsort vezető Vujity Tvrtkotól indult, aki néhány napja egy Facebook-posztban így fogalmazott:

„Itt ülök a Kelenföldi Vasútállomáson és nézem a táblát, ahová felírják, hogy mikor honnan jön a vonat. Isten őrizz, hogy bárkit is megbántsak, de:

HIRDETÉS

Kedves MÁV!

Magyarországon KOLOZSVÁRT használunk és nyelvünkben nincs cluj napocai vonat, ahogy (csak) bratislavai, kosicei vagy oradeai sincs. Ez nem tiszteletlenség a románokkal (vagy másokkal) szemben, amit írok, abban nincs semmilyen politikai tartalom, egyszerűen csak ebben az országban és ezen a nyelven Erdély legnagyobb városát KOLOZSVÁRNAK hívjuk. Ha pedig a nemzetközi utasokra gondolva írták ki így, akkor a Cluj Napoca mellett – akár önbecsülésünk miatt – elférne a Kolozsvár is. Szerintem…”A végén még megjegyezte:“Hogy teljesen egyértelmű legyek: nemzetközi trendek és külföldi utasok, meg a más népekkel szembeni tiszteletem miatt sem zavar a Cluj Napoca, ám szerintem Magyarországon elférne még az a pár karakter, hogy Kolozsvár. Ennyi”

A 365 ezres táborral rendelkező közösségi oldalon komoly vita bontakozott ki a poszt alatt, melyhez ötszáznál is többen szóltak hozzá. A televíziós műsorvezető oldalát a vasúti vállalatnál is nézik, és léptek is. Tvrtko tegnap már azt írta ki az oldalára, hogy a posztja után a MÁV express-sebességbe kapcsolt, és szeptember elejétől a villanyújságokon magyar néven is megjelenítik a kárpát-medencei városokat. Átírják a menetrendeket, és a vonatok oldalára új, immár kétnyelvű táblák készülnek.

A nem digitális menetrend-ismertetők cseréje is megkezdődik, de ez a folyamat hosszabb időt vesz majd igénybe. A műsorvezető arról is beszámolt, hogy a MÁV felkérésére az első “kétnyelvű vonatot” ő indíthatja útjára, várhatóan már szeptember első hetében. Tvrtko posztolta is a magyarosított menetrend egy kockáját (borítóképünkön).

Most már csak az a kérdés, erre miért kellett ennyi várni – egész pontosan harminc esztendőt a rendszerváltás után. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,281lájkolóTetszik
3,039követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A British Museum 18-as terme az athéni Parthenon szobraival és frízeivel (Fotó: Andrew Dunn)

Görögország visszaköveteli az akropoliszi márványokat a britektől

Athén azt szeretné, ha ez lenne a Londonnal kötendő kereskedelmi szerződés egyik feltétele.

Vivát, vivát, vivát!