HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Maradtunk a ...

„Maradtunk a szocializmusban” – Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter

Miért nem döntötte meg a rabszolgatörvény miatt felbőszült melósok sztrájkja a kormányt?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A szerző 8 hónapot töltött el a szalag mellett a nyíregyházi Lehel Electrolux Kft. üzemében mint kompresszoros. Amíg közvetített munkaerőként a gyárban dolgozott, Tiborc álnéven jelentek meg írásai a Magyar Hangban. A cikksorozat befejező részében a cég is válaszol majd a szalag mellett szerzett tapasztalatok alapján feltett kérdésekre.

A rabszolgatörvény tavaly év végi elfogadása óta sokan azt hiszik, tisztában vannak vele, kik azok a melósok. Ezt hitték a parlamentben ülő ellenzéki képviselők is, akik mindenképpen szerettek volna valamilyen formában reagálni egy brutális, törvénytelenül meghozott intézkedésre, de aztán ejtették a témát. Ezen egyébként a melósok nem is nagyon csodálkoztak, ők amúgy is közömbösen nézték, hogy olyanok okoskodnak az életükről, akik szinte semmit nem tudnak róluk. Felesleges időpocsékolásnak tartották a politikusok félpályás útlezárásait, a sztrájkra való felhívásokat. Őket – az ellenzéki politikusokkal ellentétben – nem éltette a remény, amikor vágóképeket mutatott a televízió a győri Audi-gyár eufóriában sztrájkoló dolgozóiról.

(…)

HIRDETÉS

Bár sokan azt gondolták, a rendszerváltoztatás után jóval nagyobb lesz az átrendeződés a szellemi foglalkoztatottak irányába, a 30 év keserű tapasztalata azt bizonyítja, hogy a munkastruktúra, a munkamegoszlás tekintetében (is) maradtunk a szocializmusban. Gyárbéli tapasztalataim alapján állítom, hogy nálunk a gépek nem váltották ki az embert, sőt, ha a kormányzati politikát nézzük (ebben pedig nem kivétel egyetlen eddigi kormány sem), kifejezetten az olcsó, szaktudást nem igénylő, gyártó- és összeszerelő-ipari vállalatok térnyerését támogatják idehaza. Ezek a cégek először a betanított, majd a kiközvetített munkaerőt alkalmazták.

„Őt csak béreljük” – Munkások, akik csak másodrangúak a gyárban és azon kívül is | Magyar Hang

Közvetített munkaerő voltam én is, a nagyobb cégek ugyanis általában nem hirdetnek felvételt, ezt a feladatot rábízzák a munkaközvetítő vagy munkaerő-kölcsönző irodákra. Hiába, nekik így a legjövedelmezőbb és a legkényelmesebb.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 16-án megjelent 2019/33. számában! Tiborc korábbi beszmolóit itt olvashatja.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem osztanak lapot az ellenzéknek

Miközben saját fizetésemelésük tekintetében kérlelhetetlennek bizonyultak a kormánypártiak, aközben nagyon bátran fürkésznek és portyáznak a közalkalmazottak munkajogi biztonsága körül.