HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „Maradtunk a ...

„Maradtunk a szocializmusban” – Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter

Miért nem döntötte meg a rabszolgatörvény miatt felbőszült melósok sztrájkja a kormányt?

HIRDETÉS

A szerző 8 hónapot töltött el a szalag mellett a nyíregyházi Lehel Electrolux Kft. üzemében mint kompresszoros. Amíg közvetített munkaerőként a gyárban dolgozott, Tiborc álnéven jelentek meg írásai a Magyar Hangban. A cikksorozat befejező részében a cég is válaszol majd a szalag mellett szerzett tapasztalatok alapján feltett kérdésekre.

HIRDETÉS

A rabszolgatörvény tavaly év végi elfogadása óta sokan azt hiszik, tisztában vannak vele, kik azok a melósok. Ezt hitték a parlamentben ülő ellenzéki képviselők is, akik mindenképpen szerettek volna valamilyen formában reagálni egy brutális, törvénytelenül meghozott intézkedésre, de aztán ejtették a témát. Ezen egyébként a melósok nem is nagyon csodálkoztak, ők amúgy is közömbösen nézték, hogy olyanok okoskodnak az életükről, akik szinte semmit nem tudnak róluk. Felesleges időpocsékolásnak tartották a politikusok félpályás útlezárásait, a sztrájkra való felhívásokat. Őket – az ellenzéki politikusokkal ellentétben – nem éltette a remény, amikor vágóképeket mutatott a televízió a győri Audi-gyár eufóriában sztrájkoló dolgozóiról.

(…)

Bár sokan azt gondolták, a rendszerváltoztatás után jóval nagyobb lesz az átrendeződés a szellemi foglalkoztatottak irányába, a 30 év keserű tapasztalata azt bizonyítja, hogy a munkastruktúra, a munkamegoszlás tekintetében (is) maradtunk a szocializmusban. Gyárbéli tapasztalataim alapján állítom, hogy nálunk a gépek nem váltották ki az embert, sőt, ha a kormányzati politikát nézzük (ebben pedig nem kivétel egyetlen eddigi kormány sem), kifejezetten az olcsó, szaktudást nem igénylő, gyártó- és összeszerelő-ipari vállalatok térnyerését támogatják idehaza. Ezek a cégek először a betanított, majd a kiközvetített munkaerőt alkalmazták.

HIRDETÉS
„Őt csak béreljük” – Munkások, akik csak másodrangúak a gyárban és azon kívül is | Magyar Hang

Közvetített munkaerő voltam én is, a nagyobb cégek ugyanis általában nem hirdetnek felvételt, ezt a feladatot rábízzák a munkaközvetítő vagy munkaerő-kölcsönző irodákra. Hiába, nekik így a legjövedelmezőbb és a legkényelmesebb.

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 16-án megjelent 2019/33. számában! Tiborc korábbi beszmolóit itt olvashatja.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a 2019/33. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,506lájkolóTetszik
2,556követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Fesztiválszezon

Macski, nyuszka, egér. Mára az összes ilyen nevű állat kihalt. Lehet, hogy emiatt kerültek egymástól még messzebb az emberek.