Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Gyanúsítottként hallgatták ki Demeter Mártát

Demeter Márta (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Demeter Mártát, az LMP országgyűlési képviselőjét hivatali visszaélés miatt; a képviselő nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen - közölte az ügyészség pénteken.

A közlemény szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat közösségi oldalán közzétette. A bejegyzésben azt írta, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. 

Az ügyészség szerint amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta, törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát - Polt Péter legfőbb ügyész indítványára - az Országgyűlés a július 12-én függesztette fel.

Demeter Márta egyébként még a történtek után azzal védekezett, hogy valójában a Honvédelmi Minisztérium sértett szabályokat, amikor a honvédség hivatalos állományába tartozó személyekről és családtagjaikról adott ki információkat. Közösségi oldalára akkor azt is kiírta, hogy az elmúlt hónapokban sorra nyerte a sajtó-helyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek „alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával” vádolták. Egyúttal jelezte, áll minden eljárás elé.

A képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztése előtt úgy fogalmazott, már senki számára sem kérdés, hogy „felségsértési pert” indítanak ellene, mindegy, hogy milyen köntösbe van csomagolva. Felidézte, hogy tavaly március 15-én meg lett ígérve a kormány oldaláról, „minden eszközzel megpróbálnak leszámolni a politikai ellenfeleikkel”, szerinte a mostani ügy is ennek a része. Ugyanakkor Polt Péternek címezve kijelentette, a „Fidesz ellenfeleinek üldözése mellett”, néhány valódi bűncselekményben is indítson eljárást. Itt említette a jelentős mértékű vagyonosodások eltitkolását, ingatlanok áron aluli értékesítését, politikusok korrupciós ügyeinek eltussolását, illetve mondott konkrét eseteket is, az Elios Zrt. történetét, illetve a Gruevszki-ügyet kiemelve.

Címkék: Demeter Márta