Még nincs lefutva semmi, kijátszanák az örökségvédelmet a miskolci monstrum ügyében

Még nincs lefutva semmi, kijátszanák az örökségvédelmet a miskolci monstrum ügyében

Előtte, utána – az Avalon Business Center látványtervei. Keresse a képen a változást (Forrás: Magánarchívum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hell energiaital tulajdonosai nem adják fel: hiába bukott el a hatósági eljáráson előző, Miskolc belvárosába tervezett irodaberuházásuk terve, ismét nekifutnak az engedélyeztetésnek – értesült a Magyar Hang.

Ám az Avas hegye elé tervezett, Avalon Business Center névre keresztelt épület terveiben furcsa módon nem az örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár által kifogásoltakon változtattak. Csupán olyan apró módosításokat tettek, amelyekkel megúszható az a környezetvédelmi eljárás, amelynek részeként örökségvédelmi jogszabályokba ütközőnek találták az előző változatot.

A történet dióhéjban: a Hell energiaital-gyártó tulajdonosainak közvetett tulajdonában álló projekt cég, az Avalon Center Kft. a Szent István térre szeretne irodáknak és üzlethelyiségeknek otthont adó épületet felhúzni, amit Miskolc fideszes városvezetése is támogatóan figyel. Az Avas előterében fekvő telek jelenleg üres, parkolóként hasznosítják. A terület azért áll az érdeklődés középpontjában, mert egyike azon kevés szegletnek a városban, amelynek környezete megőrizte Miskolc korábbi arculatát, műemléki védelmet övező épületek sora (Avasi templom, Erzsébet Fürdő, gyógyszertár) található a közvetlen közelében. A civilek – köztük a Zöld Kapcsolat Egyesület – azért tiltakoztak a beruházás ellen, mert szerintük egy modern homlokzatú irodaház – a tervek alapján – nem illik a XVIII–XIX. századi épületek közé és a Miskolc Gellért-hegyének számító Avas elé.

Óriási monstrumot húznának fel Miskolc „Gellért-hegye" elé | Magyar Hang

A civilek és a helyi építészszakma is szóvá tette, hogy a tervezésből a lakosságot kihagyták, márpedig a Miskolcon évtizedek óta vágyott jövőbeni főtér arculatát alapvetően meghatározza, mi épül a területre. Ezek alapján az előző engedélyezési eljárásban a civil szervezet és egy magánszemély elérte, hogy ügyfélként ismerjék el őket.

A beruházó első fokon még környezetvédelmi engedélyt kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól. A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal azonban az örökségvédelemért felelős Füleky Zsolt helyettes államtitkár szakvéleménye alapján hét pontban is örökségvédelmi jogszabályba ütközőnek találta a terveket. Mint arról februárban írtunk, a szakvéleményből kiderül, hogy a tervezett épület helye több szempontból is védett. Egyrészt azért, mert a belváros műemléki jelentőségű területén helyezkedik el, és nem mellesleg a környező épületek is műemléki jelentőségűek. Másrészt pedig a telek egy régészeti lelőhely része is. Az épület – a jó nevű, fővárosi Finta Stúdió által készített – tervei a helyettes államtitkár szerint sem illeszkednek az utca képéhez, idegen a belváros karakterétől és historizáló épület együttesétől. Pedig – tette hozzá – a belváros műemléki védettségével éppen a historikus városszövet megőrzését akarták garantálni, amit közel egy évszázadon át csorbítottak.

Hogy a projektcégnél nem tettek le a beruházásról, már februárban lehetett sejteni. Tóth Róbert ügyvezető az Észak-Magyarország című napilapnak akkor arról beszélt, az épület funkcióján és méretén sem változtatnak, de módosítanak a terveken. A lapunkhoz eljutott tervek alapján viszont csak minimális változtatások történtek. E szerint ugyanúgy maradna az épület a felszín felett négyszintes (plusz tetőtér). A homlokzaton például alig felfedezhető változások vannak. A telek beépítettsége ugyanakkora maradhat, az épület pedig mindössze kilenc centivel lenne alacsonyabb (15,36 méter). A párkány magassága lenne valamivel kisebb, és csökkenne a mélygarázs parkolóinak száma is 350-ről 289-re. Utóbbinak azért van jelentősége, mert 300 alatti parkolóhelyszám esetén megúszható az a részletes környezetvédelmi eljárás, amelynek részeként örökségvédelmi okok miatt elkaszálták az előző tervet.

Az Avalon Business Center új tervének engedélyeztetése már elkezdődött. Úgy tudjuk, Sátoraljaújhely polgármesteri hivatalának építési hatósága jár el az ügyben. Ott dől el, kap-e építési engedélyt a sokat támadott beruházás. Az ügyben kerestük a beruházó Avalon Center Kft.-t, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Egyébként a tiltakozó civileket összefogó Zöld Kapcsolat Egyesület az év elején újabb aláírásgyűjtést tervezett, amellyel a szóban forgó ingatlan helyi építési szabályzatban való besorolásának megváltoztatását szerették volna elérni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!