HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Még nincs lef...

Még nincs lefutva semmi, kijátszanák az örökségvédelmet a miskolci monstrum ügyében

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A Hell energiaital tulajdonosai nem adják fel: hiába bukott el a hatósági eljáráson előző, Miskolc belvárosába tervezett irodaberuházásuk terve, ismét nekifutnak az engedélyeztetésnek – értesült a Magyar Hang.

HIRDETÉS

Ám az Avas hegye elé tervezett, Avalon Business Center névre keresztelt épület terveiben furcsa módon nem az örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár által kifogásoltakon változtattak. Csupán olyan apró módosításokat tettek, amelyekkel megúszható az a környezetvédelmi eljárás, amelynek részeként örökségvédelmi jogszabályokba ütközőnek találták az előző változatot.

A történet dióhéjban: a Hell energiaital-gyártó tulajdonosainak közvetett tulajdonában álló projekt cég, az Avalon Center Kft. a Szent István térre szeretne irodáknak és üzlethelyiségeknek otthont adó épületet felhúzni, amit Miskolc fideszes városvezetése is támogatóan figyel. Az Avas előterében fekvő telek jelenleg üres, parkolóként hasznosítják. A terület azért áll az érdeklődés középpontjában, mert egyike azon kevés szegletnek a városban, amelynek környezete megőrizte Miskolc korábbi arculatát, műemléki védelmet övező épületek sora (Avasi templom, Erzsébet Fürdő, gyógyszertár) található a közvetlen közelében. A civilek – köztük a Zöld Kapcsolat Egyesület – azért tiltakoztak a beruházás ellen, mert szerintük egy modern homlokzatú irodaház – a tervek alapján – nem illik a XVIII–XIX. századi épületek közé és a Miskolc Gellért-hegyének számító Avas elé.

Óriási monstrumot húznának fel Miskolc „Gellért-hegye” elé | Magyar Hang

A civilek és a helyi építészszakma is szóvá tette, hogy a tervezésből a lakosságot kihagyták, márpedig a Miskolcon évtizedek óta vágyott jövőbeni főtér arculatát alapvetően meghatározza, mi épül a területre. Ezek alapján az előző engedélyezési eljárásban a civil szervezet és egy magánszemély elérte, hogy ügyfélként ismerjék el őket.

HIRDETÉS

A beruházó első fokon még környezetvédelmi engedélyt kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól. A másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal azonban az örökségvédelemért felelős Füleky Zsolt helyettes államtitkár szakvéleménye alapján hét pontban is örökségvédelmi jogszabályba ütközőnek találta a terveket. Mint arról februárban írtunk, a szakvéleményből kiderül, hogy a tervezett épület helye több szempontból is védett. Egyrészt azért, mert a belváros műemléki jelentőségű területén helyezkedik el, és nem mellesleg a környező épületek is műemléki jelentőségűek. Másrészt pedig a telek egy régészeti lelőhely része is. Az épület – a jó nevű, fővárosi Finta Stúdió által készített – tervei a helyettes államtitkár szerint sem illeszkednek az utca képéhez, idegen a belváros karakterétől és historizáló épület együttesétől. Pedig – tette hozzá – a belváros műemléki védettségével éppen a historikus városszövet megőrzését akarták garantálni, amit közel egy évszázadon át csorbítottak.

Hogy a projektcégnél nem tettek le a beruházásról, már februárban lehetett sejteni. Tóth Róbert ügyvezető az Észak-Magyarország című napilapnak akkor arról beszélt, az épület funkcióján és méretén sem változtatnak, de módosítanak a terveken. A lapunkhoz eljutott tervek alapján viszont csak minimális változtatások történtek. E szerint ugyanúgy maradna az épület a felszín felett négyszintes (plusz tetőtér). A homlokzaton például alig felfedezhető változások vannak. A telek beépítettsége ugyanakkora maradhat, az épület pedig mindössze kilenc centivel lenne alacsonyabb (15,36 méter). A párkány magassága lenne valamivel kisebb, és csökkenne a mélygarázs parkolóinak száma is 350-ről 289-re. Utóbbinak azért van jelentősége, mert 300 alatti parkolóhelyszám esetén megúszható az a részletes környezetvédelmi eljárás, amelynek részeként örökségvédelmi okok miatt elkaszálták az előző tervet.

Az Avalon Business Center új tervének engedélyeztetése már elkezdődött. Úgy tudjuk, Sátoraljaújhely polgármesteri hivatalának építési hatósága jár el az ügyben. Ott dől el, kap-e építési engedélyt a sokat támadott beruházás. Az ügyben kerestük a beruházó Avalon Center Kft.-t, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Egyébként a tiltakozó civileket összefogó Zöld Kapcsolat Egyesület az év elején újabb aláírásgyűjtést tervezett, amellyel a szóban forgó ingatlan helyi építési szabályzatban való besorolásának megváltoztatását szerették volna elérni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/34. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,787lájkolóTetszik
2,966követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Sokat mesélnek a háborúról a horvátországi folyók

Megrázó dokumentumfilmmel próbálja meg begyógyítani a délszláv háború sebeit Goran Dević. Az alkotás a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában szerepel.