HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyre nagyobb...

Egyre nagyobb gondot jelent Tolnában és Baranyában a pedagógushiány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Napról napra egyre több kistelepülésen jelent gondot az iskolaindítás, mert igen sok az üres álláshely – tapasztalta kollégánk Tolna és Baranya megyék határán járva. A helybéliek elmondták, jellemző, hogy a nagyobb településekre költöző fiatalokat követik az idősebb pedagógusok. Ott ugyanis jobb munkakörülményeket találnak, s akár néhány száz méteren belül szabadon választhatnak, melyik iskolában akarnak tanítani. Ráadásul a gyermekeik, unokák közelében vannak, ami a fiataloknak nagy segítséget jelent. De – ahogy arról korábbi riportunkban beszámoltunk – nem jobb a helyzet Baranya más területein sem: a horvát határhoz közeli Besencéről már régebb óta a szomszéd faluba viszik az óvodásokat és iskolásokat.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Szabadpécs.hu is. A hírportál információi szerint minél kisebb településről vagy intézményről van szó, annál nehezebb betölteni az üres álláshelyeket. A portálhoz a baranyai kistelepülésekről eljutott információk szerint, iskoláik sok esetben 3-4 fős hiánnyal kénytelenek indítani a tanévet. Akadt olyan igazgató is, aki meglehetősen sarkosan úgy fogalmazott, megkezdődött a pedagógiai rendszer összeomlása. A legnagyobb probléma a tanítók hiánya. A hírek szerint volt olyan iskola Baranyában, ahol komolyan felmerült, hogy nem tudják megkezdeni a tanévet, annyi az üres álláshely. További feszültségekhez vezet a térségben, hogy az iskolák egymástól igyekeznek pedagógust szerezni a problémák megoldása érdekében.

„Ez a vidék halálra van ítélve” – tenisszel, paprikával és dísztóval próbálnak túlélni | Magyar Hang

Akár karácsonyi tanmesét is lehetne írni a két hátrányos helyzetű baranyai faluról, Besencéről és Bürüsről. Mert Besence ugyan kért, de nem nagyon kapott, amiből még nagy baj lehet. Bürüs viszont kért, kapott is, és ebből is majdnem baj lett.

Súlyosbíthatja a helyzetet az is, hogy a következő másfél évtizedben várhatóan 60-70 ezer pedagógus megy majd nyugdíjba, s jelentős részük nem is kíván nyugdíjasként a szakmában dolgozni. A nyilvánvalóan súlyos problémák ellenére a kormányzat tagadja, hogy pedagógushiány lenne az országban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,807lájkolóTetszik
3,789követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek