HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Fellázadnak a...

Fellázadnak a kizsigerelt tanárok?

HIRDETÉS

Az elmúlt hat hónapban hiába harcoltunk tisztességes béremelésért és az óraszámok csökkentéséért, a kormány lesöpörte a javaslatainkat. A túlterheltség és a pálya elöregedése miatt már a tanév kezdetén kimerült pedagógusok állnak a katedra mögött – figyelmeztetett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a tömörülés pénteki budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatóján. 

HIRDETÉS

Ezért az országos vezetés szeptember 22-re kongresszust hívott össze, amelyre várják a küldöttek javaslatait a nyomásgyakorlás lehetséges formáiról, és azok időzítéséről, hogy elérhessék a céljaikat – közölte. Augusztus 31-én, azaz szombaton, délután 15 órakor pedig a Keleti pályaudvarnál tartandó flashmob-akcióval hívják fel a figyelmet az oktatás bajaira.

Egyre nagyobb gondot jelent Tolnában és Baranyában a pedagógushiány | Magyar Hang

A problémák középpontjában az óraszámok csökkentése áll: a PSZ szerint fix heti óraszámra lenne szükség a jelenlegi heti 22-26 órás munkaidő helyett, mert így nem egyértelmű, mi számít túlmunkának, és mit kell külön kifizetni. Ami a béreket illeti, a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy emelik a pedagógusok fizetését, de a tények mást mutatnak. Jól érzékelteti a helyzet visszásságát, hogy 2014 óta a pedagógusok bére csak 27, a garantált bérminimum viszont 72 százalékkal emelkedett. Már nem vonzó a pedagógusi életpálya, amit jól jelez, hogy 2017-ben még 6324 fiatal állt munkába, de a kötelező minősítésre már kevesebb mint a felük jelentkezett. Ehhez adódik a pedagógustársadalom elöregedése: a következő 15 évben 60-70 ezren mennek nyugdíjba a közel 150 ezer fős szakmából. – Ki fogja így tanítani a gyerekeket? – tette fel a kérdést Szabó Zsuzsa. 

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról beszélt, hogy a kormány becsapta a társadalmat, amikor béremelésről beszélt, mert az igazgatók pótlékának növelése és a gyakornoki idő megváltoztatása csak a pedagógusok töredékét érintette. Mint hozzátette, mára oda jutottunk, hogy a román pedagógusok átlagosan havonta 30 ezer forinttal keresnek többet, mint a magyar kollégáik, pedig 2010-ben a magyarok még 30 százalékkal kaptak többet, mint a román tanárok. Miután éves átlagban 4500-5000 pedagógus megy nyugdíjba, és a pályára lépők jó része eltűnik, 10-15 év múlva kevesek „luxusa” lesz az állami oktatásban való részvétel. Ezért a kormánytól egyértelmű és határozott lépéseket várnak a béremelések ügyében. 

Pedagógus státusztörvény jöhet ősszel | Magyar Hang

Totyik Tamás arról is beszámolt, hogy a pedagógusok munkaterheléséről kérdőívet tettek közzé, és két nap alatt közel 1600 válasz érkezett. A gyorsértékelésből kiderült, hogy a válaszadók átlagosan 68 órát dolgoznak egy héten, és azok a legjobban leterheltek, akik tanfelügyeletet, minősítést végeznek. A tantárgyfelosztásban átlag 24 óra volt a tanítással lekötött idő, a válaszadók 44 órát helyettesítettek átlagosan az elmúlt tanévben, és a felkészülésre átlagosan 12 órát fordítottak. 

HIRDETÉS

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor reagált Palkovics László innovációs miniszter nyilatkozatára, miszerint szeptemberben önálló szakképzési és felnőttképzési törvény kerülhet a parlament elé. Kijelentette: nem megengedhető, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. – Ez elfogadhatatlan, ez ellen minden módon tiltakozunk – fogalmazott, és jelezte: a szakképzési és innovációs tanács mielőbbi összehívását kezdeményezik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,709lájkolóTetszik
2,810követőKövetés
18,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 65. – Hogy lett a Nélküledből antiszemita uszítás?

Dévényi István vendégei: Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra munkatársa és Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója.