HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Fellázadnak a...

Fellázadnak a kizsigerelt tanárok?

HIRDETÉS

Az elmúlt hat hónapban hiába harcoltunk tisztességes béremelésért és az óraszámok csökkentéséért, a kormány lesöpörte a javaslatainkat. A túlterheltség és a pálya elöregedése miatt már a tanév kezdetén kimerült pedagógusok állnak a katedra mögött – figyelmeztetett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a tömörülés pénteki budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatóján. 

HIRDETÉS

Ezért az országos vezetés szeptember 22-re kongresszust hívott össze, amelyre várják a küldöttek javaslatait a nyomásgyakorlás lehetséges formáiról, és azok időzítéséről, hogy elérhessék a céljaikat – közölte. Augusztus 31-én, azaz szombaton, délután 15 órakor pedig a Keleti pályaudvarnál tartandó flashmob-akcióval hívják fel a figyelmet az oktatás bajaira.

Egyre nagyobb gondot jelent Tolnában és Baranyában a pedagógushiány | Magyar Hang

A problémák középpontjában az óraszámok csökkentése áll: a PSZ szerint fix heti óraszámra lenne szükség a jelenlegi heti 22-26 órás munkaidő helyett, mert így nem egyértelmű, mi számít túlmunkának, és mit kell külön kifizetni. Ami a béreket illeti, a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy emelik a pedagógusok fizetését, de a tények mást mutatnak. Jól érzékelteti a helyzet visszásságát, hogy 2014 óta a pedagógusok bére csak 27, a garantált bérminimum viszont 72 százalékkal emelkedett. Már nem vonzó a pedagógusi életpálya, amit jól jelez, hogy 2017-ben még 6324 fiatal állt munkába, de a kötelező minősítésre már kevesebb mint a felük jelentkezett. Ehhez adódik a pedagógustársadalom elöregedése: a következő 15 évben 60-70 ezren mennek nyugdíjba a közel 150 ezer fős szakmából. – Ki fogja így tanítani a gyerekeket? – tette fel a kérdést Szabó Zsuzsa. 

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról beszélt, hogy a kormány becsapta a társadalmat, amikor béremelésről beszélt, mert az igazgatók pótlékának növelése és a gyakornoki idő megváltoztatása csak a pedagógusok töredékét érintette. Mint hozzátette, mára oda jutottunk, hogy a román pedagógusok átlagosan havonta 30 ezer forinttal keresnek többet, mint a magyar kollégáik, pedig 2010-ben a magyarok még 30 százalékkal kaptak többet, mint a román tanárok. Miután éves átlagban 4500-5000 pedagógus megy nyugdíjba, és a pályára lépők jó része eltűnik, 10-15 év múlva kevesek „luxusa” lesz az állami oktatásban való részvétel. Ezért a kormánytól egyértelmű és határozott lépéseket várnak a béremelések ügyében. 

Pedagógus státusztörvény jöhet ősszel | Magyar Hang

Totyik Tamás arról is beszámolt, hogy a pedagógusok munkaterheléséről kérdőívet tettek közzé, és két nap alatt közel 1600 válasz érkezett. A gyorsértékelésből kiderült, hogy a válaszadók átlagosan 68 órát dolgoznak egy héten, és azok a legjobban leterheltek, akik tanfelügyeletet, minősítést végeznek. A tantárgyfelosztásban átlag 24 óra volt a tanítással lekötött idő, a válaszadók 44 órát helyettesítettek átlagosan az elmúlt tanévben, és a felkészülésre átlagosan 12 órát fordítottak. 

HIRDETÉS

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor reagált Palkovics László innovációs miniszter nyilatkozatára, miszerint szeptemberben önálló szakképzési és felnőttképzési törvény kerülhet a parlament elé. Kijelentette: nem megengedhető, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. – Ez elfogadhatatlan, ez ellen minden módon tiltakozunk – fogalmazott, és jelezte: a szakképzési és innovációs tanács mielőbbi összehívását kezdeményezik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek