Fogorvosok százai nem fogadják el az államtitkár javaslatát

Fogorvosok százai nem fogadják el az államtitkár javaslatát

(Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két hétig, egész pontosan szeptember 13-áig zárva tart a térítésmentes ellátást biztosító fogászati rendelők többsége, miután ezernél is többen jelezték, hogy nem veszik fel a munkát. A vállalkozói státuszban lévő szakemberek kollektív szabadságot vesznek ki, ezzel hívva fel a figyelmet a tarthatatlan munkakörülményeikre. Az ügyeleti és sürgősségi ellátás azért továbbra is biztosított, tehát akinek akut problémája van, az nem marad ellátatlanul.

A fogorvosok többek között problémásnak tartják, hogy nem nem tudják hosszú távra kiszámíthatóan működtetni rendelőiket, és a helyettesítést is nehéz megoldani, ha valaki szabadságra megy vagy gyereket vállal. Nincs elég pénz a munkaeszközök beszerzésére és javítására, de másra sem. A fogorvosi praxisok összesen kilencszázezer forintot kapnak havonta a működésre, ebből pedig a fizetésen és az eszközparkon túl az anyagköltséget is kell finanszírozni.

Kudarcba fulladt bértárgyalások után nagygyűlést hirdet az orvosi kamara | Magyar Hang

Tavasszal még realitásnak nevezte a Magyar Orvosi Kamara elnöke a másfél milliós szakorvosi béreket, ma már azonban 900 ezer forintos fizetés elérése céljából próbálja mozgósítani az orvosokat Éger István. Persze az elmúlt fél évben a helyzet megváltozott, hiszen kiderült: legkorábban jövőre lesz forrás béremelésre. Ráadásul közeleg a kamarai elnökválasztás is.

A fogorvosok a 24.hu összefoglalója szerint már márciusban jelezték, hogy szeptemberben sztrájkba kezdhetnek, a helyzetükben mégsem történt azóta javulás. Pénteken végül a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának ülésén felbukkant Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, és felvetette, hogy az ellátók még idén egyösszegű, másfél milliós juttatást kaphatnak. Jövő évtől havi 250-nel, 2021-től pedig újabb havi 140 ezer forinttal emelnék a praxisok díját. Ahogy a Népszava szombaton beszámolt róla, a fogorvosi tagozat aznap elfogadta az ajánlatot, a Facebookon szerveződő fogorvosok nagy része viszont nem, így ők végül sztrájkra lépnek.

A Keszthelyen praktizáló Nagy Ákos a 24.hu-nak megerősítette, hogy lesz sztrájk, bár azt nem tudja pontosan, milyen nagyságrendben. Elmondása szerint a csoportjukban hatszázan szavaztak arra, hogy elutasítják az államtitkár ajánlatát. Nagy úgy látja, 1,6-1,7 millióból lehetne normális körülmények között működtetni egy praxist, és a jelenlegi ajánlat szerint 2021-ben is 1,2-1,3 milliónál tartanának.

Kifizetetlen nyugdíjas orvosok

A Népszava eközben egy újabb abszurd ügyről adott hírt. Eszerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) bátorítja a kórházakat és rendelőket, hogy a minisztériumnál sürgessék meg a nyugdíj mellett dolgozó orvosok járandóságának rendezését.

A hivatal 29 olyan orvosról tud, aki dolgozik, de nem jut hozzá a nyugdíjpótló ellátáshoz. „Többször tapasztalható, hogy a munkáltatók csak rendkívüli felhívásunk alapján, késve jegyzik be támogatói engedélyek megérkezésének időpontját” – közölte a NEAK.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.