HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Tisztújítás a...

Tisztújítás az orvosi kamarában: emelné a tétet az Újratervezés

HIRDETÉS

Forró őszre számíthat az orvostársadalom, amelyen belül a feszültség immár nem csak külső okra, vagyis a kormány súlyos kérdésekben való tétlenségére vezethető vissza, hanem arra is, hogy az érdekképviseletet ellátni hivatott Magyar Orvosi Kamara (MOK) mérsékelt, vagy semmilyen eredményt nem tudott elérni az orvosok helyzetének javítására.

HIRDETÉS

A felfokozott hangulathoz nagyban hozzájárul, hogy a MOK vezetéséről ősszel véleményt nyilváníthat a tagság, hiszen novemberben tisztújítás lesz: Éger István elnöknek és csapatának kihívói is vannak, színre lépett ugyanis a szervezet működését megreformálni szándékozó Újratervezés (ÚT). Úgy tudjuk, az orvoscsoport várhatóan szeptember második felében nevezi meg tisztviselő-jelöltjeit.

Három év, 0 forint béremelés

A legfontosabb „ütköző zóna” természetesen a bérek kérdése. Jelenleg – 2017 óta – ugyanis a kezdő szakorvosi alapbér mindössze bruttó 455 ezer forint. Éger Istvánék a tavalyi választások után kezdtek hosszas tárgyalásokba a kormányzat képviselőivel, akik – a jelek szerint – hónapokon keresztül sikerrel etették üres ígéretekkel a MOK-ot. Legalábbis ezt bizonyítják az „eredmények”: három év alatt nulla forint béremelés, jelen állás szerint ugyanis legkorábban 2021-ben lehet szó bármiről. Égerék kommunikációja eközben a belső ellenzék – a márciusban zászlót bontó Újratervezés – célkitűzéseinek nevetségessé tételét és saját alkalmasságuk fitogtatását szolgálja.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a ÚT programjában szerepel, hogy a szakorvosok alapbére öt éven belül elérje a másfél millió forintot, illetve hogy pár éven belül megszűnjön a paraszolvencia. Minderre Éger István a Magyar Hangnak márciusban adott interjújában kifejtette: az Újratervezés úgy viselkedik, mintha feltalálták volna a meleg vizet. – Ígéreteket már kaptunk, a szándék és a pénz is megvan. A másfél milliós szakorvosi bér rövidesen akár realitás is lehet – fejtette ki akkor az orvosi kamara elnöke.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

Kampányüzemmódba kapcsoltak

A MOK vezetésének végül csak nyárra esett le, hogy a kormányzati tárgyalódelegációnak egyetlen dolga van, mégpedig húzni az időt, mert pénz az nincs. Be is dobták a demonstráció ötletét, ami a MOK-tisztújítás előtti kampány nyitányának tekinthető. Ráadásul, ha jól sül el a dolog, még az Újratervezés vitorlájából is sikerül kifogni a szelet.

HIRDETÉS

Égerék egyébként mindeddig tartózkodtak a hasonló megmozdulásoktól, inkább a végeláthatatlan egyeztetéseket részesítették előnyben, majd arra panaszkodtak, hogy az orvostársadalom mély apátiában van és már csak emiatt is nehéz eredményeket felmutatni.

A MOK nagygyűlése szeptember 21-én lesz Elhalt ígéretek nyomában címmel. A megmozdulás célja – ahogy arról Éger István augusztus 14.-i szűkkörű sajtótájékozatóján beszámolt – a „félbeszakad tárgyalások folytatása, gyors, eredményes lezárása”. Az eseményre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség. A MOK követelései között már csak 900 ezer forintos szakorvosi alapbér szerepel. Fél év alatt tehát 40 százalékot, 600 ezer forintot esett az érdekképviselet bérigénye.

Újratervezés: Égerék komolytalanok

Miközben a MOK kizárólag magasabb bérekre való ígéretet akar kicsikarni a kormányzattól (csak most nem a tárgyalóasztalnál, hanem utcai demonstráción), a belső ellenzék határozottabb, offenzívabb kiállást tartana szükségesnek – nyilvánvalóan felismerve a kampányhelyzetet.

Az ÚT tegnap tette közzé elképzeléseit: a tétet nemcsak tartalmi síkon, de az erő felmutatásának terén is emelnék. Céljuk a béremeléseken túlmenően, hogy szakmai és döntéshozói konzultáció induljon az egészségügy átfogó problémáinak megoldására. Ha ez nem történne meg záros határidőn belül, akkor felmondanák az önként vállalt túlmunkát. (Ez a nem sürgősségi ellátás összeomlását eredményezné.)

Az Újratervezés egyébként egyetért a nagygyűlés ötletével, de módosítaná annak tematikáját, mivel – állítják – a MOK felhívása szerint az esemény csak „parttalan beszélgetésnek”, „gőzleeresztésnek” adna teret. Ehelyett azt szeretnék kiharcolni, hogy a kormány 8 héten belül írja alá azt a megállapodást, amely garantálja: a szakorvosi bérminimum már 2020-ban eléri a bruttó 1 millió forintot és ehhez kötötten a hálapénz adása és elfogadása is váljék jogszabályellenessé.

Arra is garanciát kérnének, hogy 6 héten belül álljon fel egy munkacsoport a kormányzati oldal a MOK, a Kórházszövetség és a betegszervezetek által delegált kompetens szakértőkből. Ennek feladata lenne áttekinti az egészségügy helyzetét és az ebből fakadó tennivalókat, illetve fejlesztési terveket készítsen egyebek között a szerkezeti és szervezeti változtatásokra, a finanszírozás átalakítására, a szakmai irányelvek megújítására, a képzésre, a teljesítmény mérésére, illetve a lakosság egészségtudatosság erősítésére.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,198lájkolóTetszik
2,691követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Korunk Szent Johannája vagy politikai báb?

A Greta Thunberg-jelenség újabb kampányfogásának is lehet tekinteni a nemrég magyarul is megjelent Ég a házunk című kötetet.

Sárkányfogak