HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Microsoft-bot...

Microsoft-botrány: újabb korrupciógyanús szálra bukkant Hadházy

HIRDETÉS

Kormányközeli szakértő-alvállalkozók kamumegbízásával is kedvezett a Microsoft a magyar kormányzatnak – ez derül ki az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletének jelentéséből, amit most Hadházy Ákos országgyűlési képviselő mutatott be a Korrupcióinfón, és amit most ismertet az Átlátszó. A jelentésben is megnevezett Oktatáskutatási és Fejlesztő Intézet úgynevezett nemzeti köznevelési portál projektjét már a politikus azonosította be, és továbbra is gyanúsak az ORFK és a NAV megbízásai is, a rendőrségnél például az elektronikus útdíjrendszer.

HIRDETÉS

Hadházy úgy fogalmazott: az elmúlt hetekben elsősorban az amerikai igazságügyi minisztérium, másrészt a tőzsdefelügyelet vizsgálati jelentéséből sokat megtudtunk arról, hogy a Microsoft hogyan fizette le az Orbán kormányt. Elmondása szerint az eddigi hírek azonban csak az egyik primitív módszerről szóltak, ahol a Microsoft 30-40 százalékkal olcsóbban adta a szoftvereket, de a milliárdos kedvezmény nem jutott el kormányhoz, hanem a „közvetítő cégek” tették el a hasznot, és juttatták el a kormány embereihez kenőpénzként.

Az ügyészség is vásárolt a botrányos Microsoft-szoftverekből | Magyar Hang

A rendőrség és az Igazságügyi Minisztérium mellett az ügyészség is vett a Microsoft-szoftverekből abban az időszakban, amelyről különböző beszerzések kapcsán derültek ki szabálytalanságok – írta meg a Hvg.hu. A központosított közbeszerzési portálon bruttó 22,2 milliárd forint értékben adtak le 334 szoftverlicensz-megrendelést különböző állami intézmények 2013-ban és 2014-ben.

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete jelentése huszonharmadik pontja megnevez egy másik módszert is. Ebben az esetben a magyar kormányszervek nem szoftvert, hanem szakértői munkát (szolgáltatást) vásároltak, többek között EU-pénzből a Microsofttól. A munka egy részét azonban a Microsoft kifizette „alvállalkozóknak”, akikről a tőzsdefelügyelet megállapítása szerint nem azonosítható be, hogy csináltak-e valóban bármit is a pénzért, ráadásul a szakértők több esetben papíron már azelőtt megkezdték a „munkát”, hogy a Microsoft elnyerte volna a pénzt.

A jelentésben szereplő történet szerint a NAV esetében egy Microsoft-alkalmazott tiltakozott is amiatt, hogy az úgynevezett alvállalkozónak nincsenek kompetenciái a munkához. Azonban felvilágosították, hogy az adott cég nem „egy” partner, hanem „a partner” (a magyar kormány kérésére nyilván). Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) esetében pedig olyan ember „dolgozott” a Microsoftnak az OFI által fizetett munkáért – ráadásul álnéven -, aki az OFI alkalmazottja volt.

Ügyészség: Nem zárható ki a csalás a Microsoft ügyében | Magyar Hang

Feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyészség, ami szerint nem zárható ki a csalás a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicenszek ügyében – számolt be róla a HVG.hu. A Legfőbb Ügyészség július 24-én kereste meg az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, miután a közlés szerint a magyar hatóságokat az ügyben nem keresték, feljelentés nem érkezett.

A jelentés ugyan nem említ konkrét projekteket, azonban Hadházy, egy évekkel ezelőtti adatkérése alapján beazonosította, hogy az Oktatás Fejlesztési Intézet „Nemzeti Köznevelési Portál” projektjéről van szó az amerikai dokumentumban. A politikus birtokába került belső dokumentumból pedig az sejthető, hogy az ORFK az elektronikus útdíj rendszernél fizetett a Microsoftnak.

HIRDETÉS

Hadházy szerint a törvénysértés súlyos volt és rendszerszintű: az EU pénzből végzett projekt előkészítésében is részt vett az a Microsoft, amelyik aztán közbeszerzés nyerteseként megkapta a munkát. A képviselő bejelentette azt is, további közérdekű kérdéseket fog feltenni az érintett szervezeteknek, például hogy a kamu alvállalkozók között volt-e Tiborcz István HCS Experts nevű cége.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek