HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Microsoft-bot...

Microsoft-botrány: újabb korrupciógyanús szálra bukkant Hadházy

HIRDETÉS

Kormányközeli szakértő-alvállalkozók kamumegbízásával is kedvezett a Microsoft a magyar kormányzatnak – ez derül ki az Egyesült Államok tőzsdefelügyeletének jelentéséből, amit most Hadházy Ákos országgyűlési képviselő mutatott be a Korrupcióinfón, és amit most ismertet az Átlátszó. A jelentésben is megnevezett Oktatáskutatási és Fejlesztő Intézet úgynevezett nemzeti köznevelési portál projektjét már a politikus azonosította be, és továbbra is gyanúsak az ORFK és a NAV megbízásai is, a rendőrségnél például az elektronikus útdíjrendszer.

HIRDETÉS

Hadházy úgy fogalmazott: az elmúlt hetekben elsősorban az amerikai igazságügyi minisztérium, másrészt a tőzsdefelügyelet vizsgálati jelentéséből sokat megtudtunk arról, hogy a Microsoft hogyan fizette le az Orbán kormányt. Elmondása szerint az eddigi hírek azonban csak az egyik primitív módszerről szóltak, ahol a Microsoft 30-40 százalékkal olcsóbban adta a szoftvereket, de a milliárdos kedvezmény nem jutott el kormányhoz, hanem a „közvetítő cégek” tették el a hasznot, és juttatták el a kormány embereihez kenőpénzként.

Az ügyészség is vásárolt a botrányos Microsoft-szoftverekből | Magyar Hang

A rendőrség és az Igazságügyi Minisztérium mellett az ügyészség is vett a Microsoft-szoftverekből abban az időszakban, amelyről különböző beszerzések kapcsán derültek ki szabálytalanságok – írta meg a Hvg.hu. A központosított közbeszerzési portálon bruttó 22,2 milliárd forint értékben adtak le 334 szoftverlicensz-megrendelést különböző állami intézmények 2013-ban és 2014-ben.

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete jelentése huszonharmadik pontja megnevez egy másik módszert is. Ebben az esetben a magyar kormányszervek nem szoftvert, hanem szakértői munkát (szolgáltatást) vásároltak, többek között EU-pénzből a Microsofttól. A munka egy részét azonban a Microsoft kifizette „alvállalkozóknak”, akikről a tőzsdefelügyelet megállapítása szerint nem azonosítható be, hogy csináltak-e valóban bármit is a pénzért, ráadásul a szakértők több esetben papíron már azelőtt megkezdték a „munkát”, hogy a Microsoft elnyerte volna a pénzt.

A jelentésben szereplő történet szerint a NAV esetében egy Microsoft-alkalmazott tiltakozott is amiatt, hogy az úgynevezett alvállalkozónak nincsenek kompetenciái a munkához. Azonban felvilágosították, hogy az adott cég nem „egy” partner, hanem „a partner” (a magyar kormány kérésére nyilván). Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) esetében pedig olyan ember „dolgozott” a Microsoftnak az OFI által fizetett munkáért – ráadásul álnéven -, aki az OFI alkalmazottja volt.

Ügyészség: Nem zárható ki a csalás a Microsoft ügyében | Magyar Hang

Feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyészség, ami szerint nem zárható ki a csalás a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicenszek ügyében – számolt be róla a HVG.hu. A Legfőbb Ügyészség július 24-én kereste meg az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, miután a közlés szerint a magyar hatóságokat az ügyben nem keresték, feljelentés nem érkezett.

A jelentés ugyan nem említ konkrét projekteket, azonban Hadházy, egy évekkel ezelőtti adatkérése alapján beazonosította, hogy az Oktatás Fejlesztési Intézet „Nemzeti Köznevelési Portál” projektjéről van szó az amerikai dokumentumban. A politikus birtokába került belső dokumentumból pedig az sejthető, hogy az ORFK az elektronikus útdíj rendszernél fizetett a Microsoftnak.

HIRDETÉS

Hadházy szerint a törvénysértés súlyos volt és rendszerszintű: az EU pénzből végzett projekt előkészítésében is részt vett az a Microsoft, amelyik aztán közbeszerzés nyerteseként megkapta a munkát. A képviselő bejelentette azt is, további közérdekű kérdéseket fog feltenni az érintett szervezeteknek, például hogy a kamu alvállalkozók között volt-e Tiborcz István HCS Experts nevű cége.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,702lájkolóTetszik
2,808követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kormányinfó 148. – Gulyás: Tusknak kell döntenie, milyen irányba megy a Néppárt

Lapunk kérdésére ismerte el a miniszter: több hónapos csúszásban vannak azzal, hogy egyáltalán a pályázatot kiírják a János Kórház rekonstrukciójára.

Röneszansz fotöj