HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A kormány sze...

A kormány szerint nincs hiány, mégis alig találnak óvodapedagógust a gyerekek mellé

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Úgy tűnik, minél jobban próbálja ismételgetni az Orbán-kormány, miszerint nincsen országos pedagógushiány, a valóságban annál nagyobb problémával néz szembe a szakma. Abszolút hamis képet festett Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a kialakult helyzetről, amikor úgy nyilatkozott, milyen szerencse, hogy pedagógushiány van, mert így legalább van hol elhelyezkedniük a frissen végzetteknek. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az RTL Híradónak cáfolta az államtitkár szavait, miután az adataik alapján tíz pályakezdő pedagógusból csak kettő marad öt év elteltével is a pályán.

Nyár közepén még több mint hétszáz óvodapedagógusi állást hirdettek. A pálya többek között azért sem népszerű, mert egy kezdő a garantált bérminimumot kapja, bruttó 195 ezer forintot, épp annyit, mint egy frissen végzett szakmunkás. Ebből a levonások után alig 130 ezer forint marad.

Egyre nagyobb gondot jelent Tolnában és Baranyában a pedagógushiány | Magyar Hang

Máshol is hiány van, mert nemcsak az óvodákban, az iskolákban is elkélne a dolgozó, júliusban több mint háromezer állást hirdettek. Hasonló a helyzet a bölcsődékben is, ahol a kormány férőhelybővítési programja miatt egyre több kisgyermeknevelőre lenne szükség, sok helyen mégis vért izzadnak, hogy munkaerőt találjanak. Hajnal Gabriella, az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ vezetője korábban azt mondta, „ez a nyaranta természetes fluktuáció, ilyenkor költöznek, váltanak munkahelyet a tanárok, betöltetlen álláshelyek vannak, de nincs országos pedagógushiány”.

Ugyanakkor a Magyar Hang tudomására jutott, hogy Budapesten, egy általános iskolában az igazgató azzal fogadta a gyermekét iskolába kísérő egyik apukát, hogy megkérdezte tőle, igaz-e, hogy vannak informatikai ismeretei. Miután az iskolavezető kérdésére megérkezett az igen válasz, az igazgató máris felkérte az apukát arra, ha lenne ideje, ugorjon már be az egyik nyolcadik osztályhoz, és tartsa meg az informatika órát, ugyanis jelenleg nincs elég tanár, aki ezt megtehetné. Az apuka rábólintott, és megtartotta az órát.

HIRDETÉS
Fellázadnak a kizsigerelt tanárok? | Magyar Hang
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,644lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek