HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Bocsánatot ké...

Bocsánatot kért a magyar katolikus egyház a szexuálisan bántalmazottaktól

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Pécsett tartotta meg az őszi rendes ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, amelyen Michael August Blume, hazánk apostoli nunciusának jelenlétében elbúcsúztatták a konferencia két nyáron nyugdíjba vonult tagját, Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érseket és Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspököt.

Ugyanakkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemcsak üdvözölte Ferenc pápa 2019. május 7-én kelt Vos estis lux mundi kezdetű rendelkezését – ennek szellemében a gyermek- és ifjúságvédelem kapcsán az egyházmegyéknek a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítaniuk egy éven belül –, hanem erről határozatot is hozott. Az MKPK tagjai határozatot hoztak a szolgálat a felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden olyan panaszt, amely az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos, különös tekintettel a kiskorúak és sebezhető személyek védelmére, hogy az ilyen eseteket az egyházmegyék, illetve a szerzetesrendek minél előbb kivizsgálhassák és a sértettek segítséget kapjanak. A konferencia tervei szerint hazánkban már október 1-jére fel fog állni ez a rendszer, amely honlapokon keresztül lesz először elérhető.

HIRDETÉS

„Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy a közvélemény egyre fontosabbnak tekinti az ifjúság- és gyermekvédelem témáját az élet minden területén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kijelenti, hogy mindenütt, különösen pedig az Egyházban elfogadhatatlannak tartja és minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása és a sérelmükre elkövetett szexuális visszaélések ellen. Sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk. Akiről ilyen cselekedet bebizonyosodik, annak nincs helye a papság sorában. Az egyházi jog lehetővé teszi a legsúlyosabb büntetés alkalmazását számos olyan esetben is, amelyek a világi jog szerint nem büntethetők” – olvasható az erről kiadott közleményben.

A testület egyébként meghallgatta Erdő Péter bíboros beszámolóját a 2020. szeptember 13. és 20. között Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről. 2019. szeptember 13-án 16 órakor a budapesti Szent István téren elindul az ünnepélyes visszaszámlálás, hiszen egy év múlva, több mint nyolcvan év után, újra katolikus világesemény házigazdája lesz Magyarország.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,271lájkolóTetszik
3,192követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A főpolgármester lezárja a Margitszigetet, az Óbudai Szigetet és a Római-partot

Hogy a különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg”.

Lét és idő