HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Milliósak is ...

Milliósak is lehetnek a polgármesterek végkielégítései

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Több százezer, esetenként több millió forinttal a zsebükben távozhatnak az őszi önkormányzati választásokon elbukó jelenlegi polgármesterek – írta az Mfor.hu. A portál a végkielégítésekről a Belügyminisztériumtól érdeklődött, ahonnan azt írták, hogy a főállású polgármesteri tisztséget legalább két évig betöltő, az új polgármester megválasztása miatt távozó településvezetők háromhavi illetményüknek megfelelő végkielégítésre jogosultak. Ezt a képviselő-testület további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészítheti.

A lap emlékeztet rá, hogy 2014-ben a Fidesz-KDNP éppen az őszi önkormányzati választások előtt szabta át a településvezetők bértábláját. Az önkormányzati törvény módosítása szerint az 500 fő alatti települések újonnan megválasztott vezetői mindössze havi bruttó 149 800 forintot vihettek haza. 2016-ban aztán Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára módosították a törvényt. Kósa Lajos a különböző ágazati béremelésekkel indokolta a módosítást, mondván sok helyen a közszférában dolgozók illetménye magasabb, mint a település első emberéé. Az új szabályok jócskán meglódították a településvezetők bérét – idézte fel az Mfor. Míg korábban a helyettes államtitkárok illetményéhez igazították a polgármesteri javadalmakat, az új számítások már az államtitkári alapbérről indultak.

HIRDETÉS

Trükkösen emelte harminc százalékkal az államtitkárok fizetését a kormány | Magyar Hang

Furmányos jogászkodással gondoskodott a Fidesz arról, hogy miközben az államtitkárok fizetését növelik, a polgármesterekét ne kelljen. A miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét, és mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet – derül ki a nyilvános adatokból.

Tavaly novemberben jött a következő fordulat. A Fidesz ugyanis egyszerűen kijátszotta a törvényt – írtuk meg akkor. Az államtitkárok bérét ezúttal nem központilag emelték, hanem a miniszterek saját hatáskörben döntöttek az emelésről.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,762lájkolóTetszik
3,172követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rendészeti vasszigorral fékezte le a pestist a Habsburg-adminisztráció Magyarországon

Hogyan és mennyire sikeresen védekeztek a fertőző betegségekkel szemben a modern infektológia megjelenése előtt?

Ahogy lehet