HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Öt év börtönt...

Öt év börtönt kapott a zálogos Bíró Péter

HIRDETÉS

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság Bíró Péter vállalkozót, a Kézizálog Zrt. tulajdonosát, aki a Lombard nevű cégével NB1-es futballcsapatokat is működtetett. A férfit többek között azzal vádoltak, hogy a bankoktól felvett kölcsöneihez fedezetként hamis aranytömböket használt fel.

HIRDETÉS

Az Index felidézte: Bíró egykor a BÁV zálogcégnél dolgozott, később megalapította saját vállalkozását. A Kézizálog Kft. 1998-ban indult, ennek volt tulajdonosa a Lombard Kereskedelmi Kft., amely a vissza nem váltott zálogtárgyakat megvásárolta és értékesítette a piacon.

A Fővárosi Törvényszék közleményéből kiderül: a cégeket a 2008-as pénzügyi válság olyan negatívan érintette, hogy működésük fenntarthatatlanná vált, ezért folyamodott Bíró a trükkökhöz. Például fiktív zálogkölcsön-ügyletekkel próbálta fellendíteni a forgalmat. Ezeket valósként feltüntetve jutott pénzhez a megtévesztett bankoktól.

Ez azonban nem volt elég a működőképesség megőrzéséhez. Újabb bankokat, cégeket, illetve vagyonos vállalkozókat bírt rá kölcsönnyújtásra vagy más finanszírozási típusú ügylet megkötésére azzal a módszerrel, hogy fedezetként a kifizetett pénzösszeget meghaladó értékű aranytömböket ajánlott. Aranya viszont nem volt, ezért a cég ötvösét kérte réz és más segédanyagok felhasználásával aranytömbre hasonlító tömbök öntésére. A bíróság szerint több mint 3 milliárd forintot kasszírozott ezzel a módszerrel. A pénzből azonban csak a tartozások kifizetésére futotta, az üzlet bővítésére már nem jutott.

Az egy-egy időben Tatabánya, Szombathely és Pápa labdarúgásába is befektető Bíró Pétert öt év szabadságvesztésre ítélték több rendbeli csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt. Érdekesség, hogy a bíróság az ügy szerdai tárgyalási napjának a bizonyítási eljárás folytatásának céljával vágott neki, de miután a vádlott – az ügyészség álláspontjával egyező – részletes beismerő vallomást tett, ezért ítéletet hirdetettek. Bíró beismerő vallomását is enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság. Mivel a vádlott és az ügyész is elfogadta az ítéletet, az jogerőssé vált.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,957lájkolóTetszik
2,834követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Képes lesz-e Merkel elengedni a hatalmat?

Azzal írhatna történelmet, ha tanítómestere kancellári csúcsának beállítása helyett felismerné, hogy most azzal teszi a legtöbbet a pártjának, Németországnak és Európának is, ha lelép a színről.

Kiteljesedés