Kötcse: a családpolitika, a nemzetépítés és a külpolitika volt a fókuszban

Kötcse: a családpolitika, a nemzetépítés és a külpolitika volt a fókuszban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2018. Szeptember 8-án. Mellette Balog Zoltán, az alapítvány kuratóriumi elnöke (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtóértesülések szerint a nemzetépítésre, a családpolitikára és a külpolitikai mozgásokra helyezte a hangsúlyt tegnap Orbán Viktor a Kötcsén, zárt körben elmondott beszédében. Az Index információi szerint az orbáni vízióban kevés volt a konkrétum, de a kormányfő utalt arra, hogy az azonos nemű párok örökbefogadását és a drogfogyasztást illetően változtatásokra készül. Az önkormányzati választásokról alig beszélt, de Orbán szerint a Fidesz bizakodhat.

Az Atv.hu információi szerint a kormányfő hangsúlyt fektetett a nemzetépítés stratégiájára. Európa és Magyarország jövője kapcsán egy autópályás hasonlattal élt: mint mondta, nekünk, magyaroknak abban már szerencsénk van, hogy látjuk az Európa nyugati országai esetében a mintát, de a különbségeket is; azaz Európa országai együtt autóznak ugyan a körforgalomban, de vannak, akik lehajtanak adott pillanatban egy-egy autópályára. Mi azért vagyunk szerencsések, interpretálta a miniszterelnök gondolatmenetét a közönség soraiból egy résztvevő, mert látva a különbségeket, eldönthetjük, hogy mikor hajtunk ki a körforgalomból és aztán milyen úton szeretnénk járni.

Az Index által közölt értesülések szerint a miniszterelnök a gazdasággal kapcsolatban azt mondta, a stratégiailag fontos cégek nemzeti tulajdonba vétele megfelelő lépés volt, így az évek óta járt útról nem szabad letérni. Elhangzott, hogy a magyar gazdaság fejlődését ki kell terjeszteni a teljes Kárpát-medencére, és a határon túli magyarok helyzetét is javítani kell. Felhívta a figyelmet, hogy mindezt úgy kell tenni, hogy a magyar tervek ne sértsék a környező országok érdekeit. Vagyis olyan beruházásokban kell gondolkodni, mint például a Budapest-Belgrád vasútvonal, amely a vajdasági magyarokkal párhuzamosan egész Szerbiának hasznos, illetve Orbán tervei között szerepel egy Budapestet Kolozsvárral összekötő szupergyors vasútvonal megépítése.

A miniszterelnök azért beszélt teljes Közép-Európa újjáépítéséről, mert így szerinte érdekeltté lehet tenni a szomszédos országokat. Például hogy a románok a Budapest-Kolozsvár vonatban nekik is hasznos lehetőséget lássanak. A nemzetépítés körébe sorolta azt a konkrét tervet is, hogy 2022-re (a következő választások időpontjára) minden autópályát kiépítenek az országhatárig. Vagyis így még gyorsabb lesz majd az összeköttetés a határon túli területek magyarságával.

A miniszterelnök által másik jelentősnek tekintett téma a demográfiai helyzet és a családpolitika volt. Novák Katalin családügyi államtitkárt és egyben Fidesz-alelnököt a kormányfő név szerint is megdicsérte a héten zajló konferencia megrendezéséért. Mint kifejtette, ha egy nemzet eltűnik, akkor az pótolhatatlan. A migráció helyett jobb életszínvonalat kell adni a gyermeket nevelőknek. Úgy tudni, a miniszterelnök megismételte a konferencián elhangzó beszédének alapvetéseit, vagyis a családvédelmi akcióterv folytatását és a családtámogatások növelését vetítette előre. 

Orbán azt is megjegyezte, hogy az októberi önkormányzati választások után két problémás ponthoz is hozzányúl a kormány: szerinte az azonos nemű párok örökbefogadását illetően „van egy joghézag”, amelyet rendezni kell. Hogy ez szigorítást, vagy lazítást jelent, nem derült ki. Szintén előkerül a drogfogyasztással kapcsolatos jogi szabályozás is a választások után. Orbán itt sem fejtette ki, milyen irányú változás lesz, de a fideszes politikusok nyilatkozatai alapján aligha várható liberalizáció.

Orbán harmadik hangsúlyos témája a külpolitika volt. Orbán úgy látja, hogy Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter és Hans-Christian Strache volt osztrák alkancellár valóban vereséget szenvedett. De szerinte ez csak átmeneti vereség a „nemzeti erők” számára, ahová a Fideszt is sorolja Orbán.

Címkék: Orbán Viktor, Kötcse