HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Újabb interne...

Újabb internetes bölcsesség bukkant fel Orbánnál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Orbán Viktor szereti a jól hangzó idézeteket, az internet pedig a tévesen Mark Twainnek tulajdonított bölcsességeket, így csak idő kérdése volt, hogy a két világ összeérjen. „Írhattam volna egy rövidebb levelet, de nem volt annyi időm” – ez például egy, amit valójában nem Twain, hanem Blaise Pascal mondott. „Háromféle hazugság van: hazugságok, átkozott hazugságok és statisztikák” – így egy másik, amit szintén nem az amerikai író talált ki, sőt, ő is tévesen tulajdonította Benjamin Disraelinek. A mondat egyébként leginkább Leonard H. Courtney-hoz köthető.

Van aztán egy másik, amit internet-szerte szeretnek idézgetni Mark Twain neve alatt, de bármiféle forrás megadása nélkül. Többen – köztük a Huffington Post is – azt írják viszont, hogy olyat sem mondott soha Mark Twain: „ami számít, az nem a kutya mérete a harcban, hanem a harc mérete a kutyában.” („It’s not the size of the dog in the fight; it’s the size of the fight in the dog.”) Igaz, ennek ellenére szeretik idézni komolyabb lapok is. A The Guardian például 2015-ben azt tesztelte, hogy mennyire pontosan tudjuk az egyes bölcsességeket Yogi Berrához és Mark Twainhez társítani. Ebben a kvízben a kutyás mondatot a Tom Sawyer kalandjai írójának tulajdonították.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az emberek mindettől függetlenül imádják a mondatot, ami szerint nem az számít, hogy mekkora (testi) fölénnyel indul harcba valaki, hanem hogy mennyi benne a küzdőszellem, mennyire képes megharcolni akár önmagával is. Ezt fejtegeti például egy blogger, utalva rá, hogy az idézet felbukkan a Five Finger Death Punch nevű, egyébként magyar gitárossal rendelkező amerikai metálzenekar egy dalszövegében is.

Orbán Viktor nemcsak a tusványosi pódiumon szeret nagyívű gondolatokat megfogalmazni, erre ott van a hagyományos kötcsei piknik is, ahol hívei előtt, zárt körben oszthatja meg elképzeléseit a Fidesz és az ország jövőjéről. Az Index szerint kevés szó esett az önkormányzati választásokról, inkább a meleg párok aggódhatnak a miniszterelnök szavai miatt. Egy résztvevő pedig a miniszterelnök záró gondolatait nevezte fontosnak, amik arról szólnak, hogyan indulhat neki majd 2022-nek a negyedik ciklusában járó kormányfő.

HIRDETÉS
Kötcse: a családpolitika, a nemzetépítés és a külpolitika volt a fókuszban | Magyar Hang

„Nem az a fontos, milyen nagy a kutya, hanem hogy milyen harciasság van a kutyában” – mondta a küzdést és a motiváló idézeteket kedvelő Orbán az Index cikke szerint. Ami különös elképzelés lehet az országot uraló, tavaly harmadik kétharmados kormányzását is megkezdő kormányfőtől. Az európai színtéren már inkább szokás erre a „kicsi a bors, de erős”-bölcsességre hagyatkozniuk a folyamatosan pellengérre állított fideszeseknek. Bár itt is akadnak, akik szintén hasonlót gondolnak róluk, csak a kicsi, harcias kutyában elsősorban a felesleges acsarkodást és az értelmetlen erőfitogtatást látják.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,948lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kötöttfogás 95. – A „nagyvonalú” NER

A műsorvezető Lukács Csaba, beszélgetőtársai pedig Csintalan Sándor, Konok Péter, Pulai András és Reichert János.

A mama nem adja fel