HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az állami tan...

Az állami tankönyv sincs ingyen, és a diákoknak sem tesz jót

HIRDETÉS

A tankönyvpiac államosítása a szakemberek szerint veszélyezteti az oktatás minőségét.

HIRDETÉS

Még 2013-ban kezdte meg a kormány a tankönyvrendszer átalakítását: a szabad tankönyvválasztás megszüntetésével a magánkiadókat kiszorították a piacról, kötelezővé téve, hogy az iskolák már csak a két állami kiadó egyentankönyveit rendelhessék meg. A 2013 végén elfogadott tankönyvtörvény 2014 januárjától már nem engedélyezte a magánkiadók új tankönyveit, de ebben az évben még tovább szigorították a rendszert azzal, hogy a 2018 végén lejárt tankönyves engedélyeket sem hosszabbíthatják meg a magánkiadók. Ennek értelmében több száz népszerű kötet került le a tankönyvjegyzékről. 

– Az állami egyentankönyvekről sok szülőnek rossz tapasztalata van, korábbi felmérésünkből kiderült, a nyilatkozó szülők 80 százaléka nem volt elégedett az állami tankönyvek minőségével. Sok más európai országban széles, minőségi tankönyvválaszték áll a tanárok rendelkezésére, így ebből a szempontból a magyar diákok versenyhátrányba kerültek. Példa nélküli az ingyenességre hivatkozva hatalmi erővel ellehetetleníteni komoly szakmai műhelyeket – fogalmaz lapunk megkeresésére Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője.

Bár a kormány szerint az állami tankönyveket ingyen kaphatják meg a diákok, valójában kölcsönről van szó, mivel a példányokat év végén vissza kell juttatni az iskolai könyvtárba, így nem használhatók később a felvételire, érettségire való készülésnél, és azokba elvileg nem szabad jegyzetelni, még a lényeget kiemelni sem. Ha mégis rossz állapotban kerül vissza a könyv, a szülők kötelesek megtéríteni a kárt. 

A tankönyvpiac államosításának további részleteit keressék a Magyar Hang szeptember 6-án megjelent 2019/36. számában!

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,657lájkolóTetszik
2,802követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szerény javaslat

Nemcsak a kormány és az ellenzék, hanem az ellenzék egyes szereplői közötti viszonyban is új korszak, újfajta verseny kezdődik most.