Óriási szívességet tesz az államnak a Wizz Air

Óriási szívességet tesz az államnak a Wizz Air

Fotó: Malév Ground Handling

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerte a Wizz Air ügyvezető igazgatója lapunk azon értesülését, miszerint már régebb óta tudták, a Malév Ground Handling (MGH) átveri utasaikat. Stephen Jones lapunk kérdésére azt mondta, amint tudomást szereztek a visszaélésekről, azonnal lépéseket tettek, még ha erről nem is számoltak be a sajtónak. Tény ugyanakkor: csak azt követően szűntek meg a lehúzások, hogy a Wizz Air – nyilvánosan – az MGH kirúgásával fenyegetődzött. De azóta már a békepipát is elszívták.

Senki nem tökéletes, mindenki hibázik. Problémáinkat a legmagasabb szinten jeleztük a MGH illetékeseinek és ígéretet kaptunk arra, hogy a felhagynak jogsértő gyakorlatukkal – magyarázta lapunk kérdésére a Wizz Air Magyarország ügyvezető igazgatója, hogy miért töretlen a bizalmuk utasokat átverő alvállalkozójukban.

Stephen Jonest annak kapcsán kérdeztük a légitársaság más témában tartott sajtótájékoztatóján, hogy augusztus elején kiderült: az MGH a Wizz Air partnereként rendszerszerűen átverte azokat az utasokat, akik online check-in helyett a repülőtéri utasbeszállítást választották. Ez a szolgáltatás a Wizz Air-nél feláras, 30 eurót (9900 forintot) kérnek érte, amelyre a repülőtéri kiszolgáló alvállalkozó legfeljebb 5 eurót tehet rá. Az MGH azonban a hivatalos ár csaknem dupláját, 20 ezer forintot kért, a nyugtát pedig más szolgáltatásról állította ki, feltehetően azért, hogy az átveréseket elkendőzzék.

Nem válik meg az utasokat átverő Malév GH-tól a Wizz Air | Magyar Hang

Úgy tűnik, igyekszik elsimítani egymás között a Wizz Air és alvállalkozója, a Malév Ground Handling (MGH) Zrt. az utóbbi évek legnagyobb fogyasztóvédelmi botrányát. A légitársasággal több körös levelezésen van túl szerkesztőségünk, amelynek során az MGH által tömegesen elkövetett átverések, illetve az ennek okán elvárható kártérítések ügyét igyekeztünk egyértelműsíteni.

Jones állítása szerint azonnal felléptek az MGH gyakorlata ellen, amint arról tudomást szereztek, ám erről nem számoltak be a sajtónak. A konkrét lépések mibenlétéről a Wizz Air illetékese nem volt hajlandó részleteket elárulni. Az eredményekből ítélve azonban egészen augusztusig, vagyis a lehúzások napvilágra kerüléséig semmi nem történt.

Az továbbra sem derült ki, hogy a Wizz Air mikor értesült az MGH lehúzásairól, ám a visszaélésekről már 2018 tavaszán hírt adott a Fapadosinfo blog. Így alappal feltételezhető, hogy a Wizz Air-nél is csaknem másfél éve tudnak alvállalkozójuk utasok kárára történő ügyeskedéséről. Mint ismert, a légitársaság csak azt követően nyilvánult meg az ügyben – immáron látványos eredménnyel –, hogy a nyáron bejárta a sajtót az MGH botrányos gyakorlata. A légitársaság ekkor közölte, hogy kivizsgálják a panaszokat. Később pedig belengették, hogy felbonthatják a Malév GH-val fennálló szerződésüket.

Reptéri lehúzások: mosná kezeit a Wizz Air | Magyar Hang

Nemcsak a rendőrséghez, de a NAV-hoz is érkezett feljelentés - tudta meg lapunk. Az eddig napvilágra került információk szerint a Wizz Air utasainak tömeges átverését a cég alvállalkozója, a Malév Ground Handling követte el, a fapados cég azonban vonakodik vállalni a felelősséget utasai felé.

Az ügyvezető igazgató további kérdéseinkre más, korábban már elhangzott, ám nehezen hihető állítást is bedobott: mint mondta, a Wizz Air azért nem keresi meg az összes potenciális károsultat, mert nincsenek adataik erre vonatkozóan. Csakhogy a légitársaság Skyspeed nevű informatikai rendszerében minden nap végén rögzíti az MGH alkalmazottja, hogy mely utasok vettek igénybe rajtuk keresztül Wizz-szolgáltatást. Azt Jones sem tagadta, hogy az adatbázis létezik, azt azonban igen, hogy abban minden releváns információ szerepelne. – Minden ügyfélpanaszt kivizsgálunk és akik jogosultak rá, kártalanítjuk. Felelősséget vállalunk a partnerünk tetteiért – fogalmazott ügyvezető igazgató. Szavai szerint a cégek között között szerződés lehetőségeket teremt arra, hogy ezeket az ügyeket átbeszéljék, és remélik, hogy több hasonló probléma nem lesz.

Állam: köszönjük, Wizz Air!
Wizz Air: köszönjük, állam!

Ha a légitársaság felmondaná szerződését a Malév GH-val, az a félezer embernek munkát adó állami tulajdonban lévő földi kiszolgáló azonnali bedőlését jelentené. A Wizz Air megbízása adja ugyanis a földi kiszolgáló bevételeinek több mint harmadát. A Malév GH egyébiránt egészen 2018-ig katasztrofális gazdasági helyzetben volt, ám tavalyi mérlege szerint már minimális, pár milliós pluszt volt képes elérni. A társaság belföldi értékesítés néven futó árbevétele 1,2 milliárd forinttal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ám nem csoda történt. Az Index ügyre rálátó forrásai szerint ennek mintegy fele származik abból, hogy a Wizz Air járatszáma folyamatosan növekszik, és hogy 2017 folyamán a járatok kiszolgálásárért fizetett díjat jelentősen megemelték. A másik fele, vagyis hozzávetőlegesen hatszáz millió forint viszont – kizárásos alapon – az utasok megrövidítéséből folyhatott be. Ehhez, kiindulva abból, hogy esetenként 8500 forintos lehúzásból lehetett szó.

De a Wizz Airnek is van köszönni valója: 2016-ban az állam lényegében a fapados légitársaságra szabva értékesítette pályázati úton a nyugat-balkáni városok repülési jogait, ráadásul garantált megtérüléssel. Ez azt jelenti, az állam kipótolja a rentábilisen nem üzemeltethető desztinációkon keletkező veszteséget és még a haszonról is gondoskodik. Ez évente közel másfél milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

A kormány emellett nemcsak anyagi, hanem diplomáciai segítséget is nyújt ahhoz, hogy a Wizz Air számára megnyíljanak a keleti piacok: a fapados légitársaságnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium fáradozásai is kellettek ahhoz, hogy járatokat berepülhessen az orosz piacra (Szentpétervárra, Moszkvába és Kazanyba), valamint Azerbajdzsánba, Kazahsztánba és Örményországba.

A Wizz Air egyébiránt azért tartott sajtótájékoztatót, hogy bejelentsék: Budapestről Brüsszel központi repülőterére, Harkovba és Lvivbe indítanak új járatokat jövő nyáron.