Külföldi hackerek semmisítették meg a Magyar Fejlesztési Központ digitális adatait

Külföldi hackerek semmisítették meg a Magyar Fejlesztési Központ digitális adatait

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megsemmisült az egyik fontos állami csúcsszerv, a Magyar Fejlesztési Központ (MFK) összes tárolt adata, miután észak-koreai hackertámadás érte a központ szerverparkját – tudta meg a 168óra.hu. Az MFK szerverparkján a teljes hivatali dokumentációját – szerződéseket, számlákat – és vállalati szoftvereket tárolt, ezek a támadás miatt mind elvesztek. A portál szerint az európai uniós támogatások lehívásában fontos szerv most a nulláról kénytelen az adatbázisát újraépíteni. A támadás tényét ugyan a felettes Külgazdasági és Külügyminisztérium nem erősítette meg a lapnak, más források viszont igen.

A lap azt is kiderítette, hogy a Magyar Rögbi Szövetség (MRSZ) adatait is a fejlesztési központ szervein tárolták. Erre az a magyarázat, hogy az MFK elnöke, Kiss Antal egyidejűleg a rögbi szövetség elnöke is. Az értesülést a lapnak az MRSZ technikai igazgatója, Debreczeny Dénes erősítette meg telefonon. Ő azt mondta, a szövetséget érzékenyen érintette az adatok elvesztése, de a legtöbb hivatalos dokumentumuk másodpéldánya, illetve az elszámolásaik a sportért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál vannak, így onnan kértek segítséget a helyreállításhoz és a pótláshoz.

Ugyan a hackertámadás pontos ideje nem ismert, de azt követően Kiss Antal igazgató elutazott, hogy az El Caminó-t teljesítse. Ez persze nem könnyítette meg a tűzoltást, mivel minden fontos jogkört az igazgató gyakorol az MFK-nál. A zarándokutat egyébként gazdagon dokumentálta a közöségi oldalán.