HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elhunyt Rajk ...

Elhunyt Rajk László

HIRDETÉS

Életének 71. évében, rövid lefolyású, súlyos betegséget követően 2019. szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék meghatározó tagja – közölte a hírt az ÉpítészFórum.hu.

HIRDETÉS

Rajk László azonos nevű édesapja belügyminiszter volt, 1949-ben koncepciós perben kivégezték. Édesanyja, Földi Julianna akkor börtönbe került, így Rajk László kisgyermekként, álnéven egy gyermekotthonban élt. Anyja csak 1954-ben, a börtönből való szabadulása után kaphatta vissza.

Fiatal felnőttként tanult a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, később a montreali McGill Egyetemen, a BME Mesteriskolájának is hallgatója volt, tanulmányai során pedig “Doctor of Liberal Arts – DLA” tudományos fokozatot szerzett. 2002-től a Brit Építészek Királyi Intézete rendes tagja volt.

Rajk László 1981-ben Demszky Gáborral és Nagy Jenővel megalapította az AB Független Kiadót, amelynek kiadványait grafikailag ő tervezte, lakásán pedig megnyitotta az úgynevezett „Rajk-butik”-ot, amely szamizdatok terjesztésével foglalkozott. 1983-ban azonban a sorozatos házkutatások után a hatalom végül elkobozta a lakását. 1985-ben, az úgynevezett „kettős jelölés” bevezetése után ennek ellenére megpróbált elindulni képviselőjelöltként, amit a karhatalom ellehetetlenített.

1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd a Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja volt. Az első szabad országgyűlési választásokon, 1990-ben bekerült a törvényhozásba, amelynek 1996-ig tagja volt. Parlamenti munkája során a kulturális bizottságnak, illetve a külügyi és az európai integrációs ügyek bizottságának volt a tagja tagja. 1996-ban visszavonult a mindennapi politizálástól, de az országgyűlési választásokon képviselőjelöltként azután is minden alkalommal indult az SZDSZ listáján, ahogyan az önkormányzati választásokon is az SZDSZ fővárosi listáján.

HIRDETÉS

2009-ben több alapító taggal együtt kilépett a SZDSZ-ből, majd később mások társaságában megalapította a Szabadelvű Polgári Egyesületet.

Rajk László 2019-ben (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

A Hvg visszaemlékezése szerint nevéhez fűződik többek között a párizsi Pere Lachaise temetőben Nagy Imre és mártírtársainak szimbolikus síremléke, a budapesti Lehel téri piac épülete, az Aquincumi Múzeum új épülete, illetve a Corvin Mozi 1990-es évekbeli felújításakor a belsőépítészeti kialakítás.

A portál telefonon elérte Demszky Gábort, aki azt mondta, a legjobb barátját veszítette el, minden fontos dolgot, a szamizdatot, a főpolgármesterséget is Rajk tanácsaival csinálta végig. – Elveszítettem azt az embert, aki nem csak nekem segített, hanem rajtam keresztül mások életén is fordítani tudott, vagy segíteni tudott – mondta. Hozzátette azt is, hogy, nem érte váratlanul a halála, elmondása szerint Rajk már búcsúzott.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek