HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Elhunyt Rajk ...

Elhunyt Rajk László

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Életének 71. évében, rövid lefolyású, súlyos betegséget követően 2019. szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlettervező, az egykori demokratikus ellenzék meghatározó tagja – közölte a hírt az ÉpítészFórum.hu.

Rajk László azonos nevű édesapja belügyminiszter volt, 1949-ben koncepciós perben kivégezték. Édesanyja, Földi Julianna akkor börtönbe került, így Rajk László kisgyermekként, álnéven egy gyermekotthonban élt. Anyja csak 1954-ben, a börtönből való szabadulása után kaphatta vissza.

HIRDETÉS

Fiatal felnőttként tanult a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, később a montreali McGill Egyetemen, a BME Mesteriskolájának is hallgatója volt, tanulmányai során pedig “Doctor of Liberal Arts – DLA” tudományos fokozatot szerzett. 2002-től a Brit Építészek Királyi Intézete rendes tagja volt.

Rajk László 1981-ben Demszky Gáborral és Nagy Jenővel megalapította az AB Független Kiadót, amelynek kiadványait grafikailag ő tervezte, lakásán pedig megnyitotta az úgynevezett „Rajk-butik”-ot, amely szamizdatok terjesztésével foglalkozott. 1983-ban azonban a sorozatos házkutatások után a hatalom végül elkobozta a lakását. 1985-ben, az úgynevezett „kettős jelölés” bevezetése után ennek ellenére megpróbált elindulni képviselőjelöltként, amit a karhatalom ellehetetlenített.

1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd a Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja volt. Az első szabad országgyűlési választásokon, 1990-ben bekerült a törvényhozásba, amelynek 1996-ig tagja volt. Parlamenti munkája során a kulturális bizottságnak, illetve a külügyi és az európai integrációs ügyek bizottságának volt a tagja tagja. 1996-ban visszavonult a mindennapi politizálástól, de az országgyűlési választásokon képviselőjelöltként azután is minden alkalommal indult az SZDSZ listáján, ahogyan az önkormányzati választásokon is az SZDSZ fővárosi listáján.

HIRDETÉS

2009-ben több alapító taggal együtt kilépett a SZDSZ-ből, majd később mások társaságában megalapította a Szabadelvű Polgári Egyesületet.

Rajk László 2019-ben (Fotó: Bankó Gábor/Magyar Hang)

A Hvg visszaemlékezése szerint nevéhez fűződik többek között a párizsi Pere Lachaise temetőben Nagy Imre és mártírtársainak szimbolikus síremléke, a budapesti Lehel téri piac épülete, az Aquincumi Múzeum új épülete, illetve a Corvin Mozi 1990-es évekbeli felújításakor a belsőépítészeti kialakítás.

A portál telefonon elérte Demszky Gábort, aki azt mondta, a legjobb barátját veszítette el, minden fontos dolgot, a szamizdatot, a főpolgármesterséget is Rajk tanácsaival csinálta végig. – Elveszítettem azt az embert, aki nem csak nekem segített, hanem rajtam keresztül mások életén is fordítani tudott, vagy segíteni tudott – mondta. Hozzátette azt is, hogy, nem érte váratlanul a halála, elmondása szerint Rajk már búcsúzott.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,654lájkolóTetszik
3,166követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nagyon súlyos és hosszú válság jön” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Róna Péterrel, Döbrentey Ildikóval és Levente Péterrel. Együtt kell élnünk a fenyegetéssel? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek