Kormányinfó 142. – Gulyás szerint nem ügy, hogy Orbán Viktor a magyarellenes szlovák házelnökkel fotózkodott

Kormányinfó 142. – Gulyás szerint nem ügy, hogy Orbán Viktor a magyarellenes szlovák házelnökkel fotózkodott

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (jobbra) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. szeptember 12-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra az újságírók elé állt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető és Hollik István kormányszóvivő csütörtök délelőtt. Szó volt az Európai Bizottságban Trócsányi Lászlónak kiosztott feladatokról, de a két kormánypárti politikus arról is kérdeztük: hogyan nézhette együtt a magyar-szlovák meccset Orbán Viktor a korábban keményen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt elnökével. Percről percre tudósításunk.

12:10: Nem reagált a miniszter érdemben arra sem, hogy egy nemrég lezajlott, a külügy által is támogatott konferencián Lehel László III/III-as lelkésszel a pódiumon beszéltek arról, hogy a papokat megfigyelték. Gulyás Gergely erre csak azt mondta, hogy Lehel Lászlót és a szervezőket kell megkeresni.

III/III-as lelkésszel a pódiumon beszéltek arról, hogy a papokat megfigyelték | Magyar Hang

Szeptember 4-6. között tartották a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási központjában a Budapest Forum for Christian Communicators elnevezésű nemzetközi konferenciát, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezett. A rendezvény honlapján ez áll: „Magyarország elsőként indított állami programot a keresztények megsegítésére.

12:03: Egyszerűen intézte el Gulyás Gergely, amikor munkatársunk arról kérdezte, hogyan fordulhatott elő, hogy Orbán Viktor a korábban keményen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt elnökével fotózkodott a magyar-szlovák meccsen. A miniszter azzal védekezett, hogy a szlovák országgyűlés elnökéről van szó. – Ha komolyan gondoljuk a visegrádi együttműködést, akkor tudunk-e ennél jobb példát mondani – tette fel a kérdést. Amikor munkatársunk felhívta a figyelmet, hogy szélsőségesen magyarellenes politikusról van szó, Gulyás Gergely arról beszélt: nem állítja, hogy nem lehettek a magyar nemzeti érdekkel ellentétes javaslatai, de akkor is teljesen normális, ha a szlovák parlament elnöke Magyarországra érkezik, akkor díszpáholyban nézhesse végig a mérkőzést. – Ez az ügy nincs – mondta.

11:59: Mint kiderült, az orvoskamara által meghirdetett nagygyűlésére Gulyás Gergely is kapott meghívót, de a kérdés az EMMI hatáskörébe tartozik. Nekik kell dönteniük arról, hogy elmennek-e. Habár gazdasági kérdések is szóba kerülnek, hiszen a béremelés is téma lesz, Gulyás Gergely kitartott amellett, hogy ez az EMMI hatásköre.

11:57: Munkatársunk kapott szót. Bodacz Péter a Magyar Fejlesztési Központot ért állítólagos hackertámadással kezdte. A miniszternek ugyanakkor nem volt információja támadásról, adatvesztés pedig nem történt. A lapunk által többször is bemutatott fonyódligeti gyerektáborra is rákérdeztünk, annak kapcsán a miniszter csak reményét fejezte ki, hogy jövőre már táborozhatnak ott a gyerekek.

A korábban keményen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt elnökével nézte együtt a meccset Orbán Viktor | Magyar Hang

Illusztris vendéggel nézte végig Orbán Viktor a hétfő esti Magyarország-Szlovákia labdarúgó EB-selejtező mérkőzést, Kövér László és közte ugyanis nem más állt, mint a korábban Ján Slota fémjelezte keményen magyarellenes szlovák politikai alakulat, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelenlegi elnöke, Andrej Danko - jelentette a 444.

11:47: Az Index azt firtatta, hogy ha Pikó András esetében házkutatás volt, vajon korábban a gyanús ügyeknél miért nem. Felhozták példaként, amikor egy fideszes képviselőjelölt egy fotó szerint az előtte látható lista alapján hívogathatott embereket. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy a Fidesznek ugyanúgy lehet legális adatbázisa, mint bármelyik más pártnak, az viszont már más, ha valaki átmásolja az ajánlásokat. Miután az újságíró erre is hozott példákat, a miniszter azt mondta, hogy távol szeretné tartani magát a hatósági lépések minősítésétől, mert nem tartozik a kormány hatáskörébe.

11:45: Gulyás Gergely nem tudja, hogy mennyi betöltetlen pedagógusi álláshely van a tanév megkezdése után, de szerinte nem tűnik orvosolhatatlannak a helyzet. Arra hivatkozott, hogy jelenleg több tanár és kevesebb gyerek van, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt.

11:40: A miniszterek közül többen részt vesznek a Fidesz önkormányzati választásokat megelőző kampányában, Gulyás Gergely csütörtökön éppen Bajára látogat majd. Várhatóan Orbán Viktor is bekapcsolódik az utolsó hetekben, ha ideje engedi.

11:30: A péntekre szervezett diáksztrájk kapcsán óvatosan fogalmazott, mert – mint mondta – 15 évesen lelkesen tüntetett Fodor Gábor miniszter ellen, vagyis megértő a fiatalokkal. Azt is megérti, ha valaki gimnazista, így inkább nem szeretne iskolába menni. Azt ugyanakkor nem tartja helyesnek, ha felhasználják őket.

11:26: A kormányhivatal vizsgálja, hogy a csoportos létszámleépítés törvényi követelményeinek megfelel-e, ami a jászberényi Electrolux gyárában történt. Gulyás Gergely szavai szerint a kormány számára a munkahelyek védelme kiemelt fontosságú, ezért mindent megtesznek, hogy akiknek az állása január 1-ével megszűnik, egyetlen napot se töltsenek munka nélkül. Varga Mihály és Palkovics László miniszterek el is látogattak a helyszínre. A helyszínen egyébként külön irodát nyitnak, hogy az elhelyezkedéseket tudják segíteni. Arról egyébként a miniszter nem tud, hogy más nagyvállalatnál hasonló készülődne.

11:23: Varga Mihály és Matolcsy György csörtéje kapcsán, miszerint vége van-e az „aranykornak”, vagy az még tart, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van. Azt nyilvánvalónak nevezte, hogy a világgazdaság is hatással van rá, de itt Németországot hozta ellenpéldaként. Miközben a német gazdaság növekedése megállt, a magyar gazdaság szárnyal. Arról nem tud, hogy Orbán Viktor tervezné, hogy a jegybank elnökével és a pénzügyminiszterrel akár személyesen beszélget a vita miatt.

11:17: Hipotézisekkel nem szeretne foglalkozni – így reagált a miniszter arra, hogy egyes EP-képviselőknek elfogadhatatlan Trócsányi László, és képesek lennének elmenni a falig, hogy megbuktassák. Ha valaki a biztosjelölt életútját megnézni, azt látja szerinte, hogy az egyik legalkalmasabb jelölt. – Sajnálom, hogy Gyurcsány Ferencné semmi újat nem hozott Gyurcsány Ferenchez képest – ezt mondta annak kapcsán, mit üzen például Dobrev Klárának, aki tiltakozik Trócsányi László jelölése miatt.

11:12: Szóba került, hogy a török elnök a náluk lévő menekültek esetleges továbbengedéséről beszélt. Gulyás Gergely erre azt mondta, hogy a kormány támogatja és helyesnek tartja a Törökországgal kötött megállapodást, de az nem azt támasztja alá, hogy Európa képes megvédeni saját magát. Az Európai Uniónak azt kell garantálni, hogy önállóan is képes legyen a külső határait megvédeni.

11:10: Az alaptörvény módosításáról nincs döntés, bár a felülvizsgálat zajlik. Azon az alapelven nem akarnak változtatni, hogy házasság egy férfi és nő között létezik, gyerekei pedig biológiailag nekik lehetnek.

11:00: A kormánynak semmilyen álláspontja nincs a főpolgármester-jelölti viták kapcsán, látják, hogy komoly tülekedés van, de ez nem tartozik rájuk. Tarlós István majd eldönti, hogy egyáltalán akar-e vitatkozni, ha pedig igen, akkor kivel. Amennyiben a kormány véleményt mondana, azt sem biztos, hogy figyelembe venné. Tarlós István a miniszter szerint azért lehetett sikeres főpolgármester, mert együtt tudott működni a kormánnyal. Karácsony Gergely erre nem képes, ez azt jelenti, hogy alkalmatlan a tisztségre. Állítása szerint nem mondott olyat, hogy Budapest fejlesztéséről Orbán Viktor és Tarlós István között személyes megállapodás köttetett volna, amely semmis, ha új főpolgármester lesz. Azt tartja alkalmasnak a posztra, aki képes ilyen egyezséget kötni.

10:55: Annak kapcsán, hogy a Fidesz logója sokszor szinte el van rejtve a kormánypárti jelöltek plakátjairól, a miniszter Láng Zsolt II. kerületi polgármesterre hivatkozott. Az újrainduló kerületvezető szombaton a Fény utcai piacon már jelezte a problémát felvetőknek, hogy a korábbi választásokon is így néztek ki a plakátjai.

10:50: A VIII. kerületi polgármesteri posztra ellenzéki jelöltként pályázó Pikó Andrásnál tartott házkutatásról Gulyás Gergely azt mondta, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, de a helyi választási bizottság szerint a csalás gyanúja fennáll. Szerinte nem dolgozik a rendőrség politikai megrendelésre – mint ahogy azt az ellenzék mondja –, akkor tett volna így, ha nem indítottak volna nyomozást. Ráadásul azt a képet, amely alapján elindult az eljárás, Gulyás Gergely meglátása szerint nehéz másként értelmezni, mint azt a választási bizottság teszi.

10:45: A forintgyengülés kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy ma ez a kérdés a választópolgárok szempontjából sokkal kevésbé lényeges, mint korábban bármikor. A devizahitel-csapdából a választók jelentős részét „kisegítették”, az államadósság devizában fennálló része is 18 százalék alá csökkent.

10:40: Az RTL Klub arra volt kíváncsi, mennyibe kerültek azok a levelek, amelyeket Orbán Viktor írt a nyugdíjasoknak a 9000 forintos utalványok mellé. Gulyás Gergely azonban nem tudott pontos számot mondani, de szerinte nem jelentős összegről van szó.

Gulyás Gergely az elmúlt napok egyik fontos hírével kezdte beszámolóját a kormányinfó kezdetén, miszerint az előző napon megtartott kormányülésen értékelték a biztosi tisztségek elosztását. Úgy vélték, hogy fontos, nagy jelentőségű területet kapott Trócsányi László, olyat, amely az EU jövője szempontjából kulcsfontosságú. – Elismerés Magyarországnak és személy szerint Trócsányi Lászlónak – mondta. Tudják, hogy a magyar biztost támadni fogják, de ezt azzal magyarázta, hogy a portfóliója szoros összefüggésben áll a bevándorlással, így nem csoda, ha a bevándorláspárti erők támadják.

A családvédelmi akciótervről is beszélt a miniszter. Mint mondta, eddig mintegy 31 ezer igénylés volt a babaváró támogatásra, a bankok pedig már majdnem 19 ezer szerződést kötöttek meg. Összegeket nézve, 88 százaléka a legmagasabb, 10 millió forintos összegre köttetett, összesen így nagyjából 180 milliárd forintról van szó. Nagycsaládos autókérelemre 12 ezer igénylés érkezett, ennek már majdnem felében határozat is született. Az igényelt autók több mint fele: Dacia, Opel Zafira, Ford C-Max és Ford S-Max. A falusi CSOK esetében 375 kérelmet nyújtottak be, de ez július végi adat.

Beszámolót hallgatott meg a kormány a magyar faluprogramról, itt elégedettek. Az érintett települések jelentős többsége regisztrált, eddig 21 milliárdot fizettek ki orvosi eszközökre, közösségi terek felújítására, vagy éppen sportparkokra.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.