HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pálinkás Józs...

Pálinkás József: A „keresztény szabadság” értelmezhetetlen kifejezés

HIRDETÉS

A rendszer tartósnak tűnik, de feltűnőek azon gyengeségei, amelyek a bukását okozzák majd. Az oktatás, a gyógyító ellátás, a tudományos kutatás, az államigazgatás szakmai leépülése előbb-utóbb kétséget kell, hogy ébresszen minden magyar állampolgárban. Harmadrangú tudósokat és művészeket lehet érdemükön felül pártfogolni, de attól még nem fognak létrehozni remekműveket, feltalálni nagyszerű dolgokat – mondta többek között lapunknak adott interjújában Pálinkás József, az MTA volt elnöke, korábbi oktatási miniszter.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang szeptember 13-i (2019/37.) számában megjelenő interjúból!

Felelős értelmiség néven néhány hónapja jórészt konzervatív tudósokból, értelmiségiekből csoport alakult az ön tevőleges közreműködésével. Hogyan tovább, mi lesz a csoportból: párt, mozgalom, civil egyesület?
– Nem pártot, nem mozgalmat, hanem értelmiségi kört szervezünk, amelyből később a helyzettől függően akár politikai formáció, de akár az általunk helyesnek vélt mérsékelt, igazi konzervatív politikát támogató egyesület is kialakulhat. A visszajelzésekből arra következtetek: nagy az igény egy olyan szervezetre, ahol végre helye van az értelmes párbeszédnek, és nem a riogatás, az illúziók kergetése folyik. Kevés az időnk: ha néhány esztendőn belül nem változik meg a jelenlegi helyzet, nem válik kiegyensúlyozottabbá a mostani politikai struktúra, akkor nagy bajba kerülhet az ország.

Pálinkás József: Ez a középszer diadala

– Milyen bajba?
– Az ellenőrzés és az egyensúly – a magyar nyelvben: fékek és ellensúlyok – rendszerét mára sikerült nagyrészt felszámolnia a kormányzatnak. Pedig anélkül demokratikus jogállam nem képzelhető el. Nálunk sajnos a törvényhozói és a végrehajtói hatalom sincs teljesen szétválasztva, hiszen az előbbi választja az utóbbit, aztán a törvényhozó hatalom pecsétnyomóként funkcionálva jóváhagyja a kormány vagy a miniszterelnök döntéseit.

(…)

HIRDETÉS

Miért vezet rosszra a túlhatalom? Ülnek-e önálló politikusok a parlamentben kormányoldalon? Elképzelhető, hogy a kontraszelekció okozza a NER vesztét? Mennyiben Orbán Viktor kezdeményezése mindaz, ami ma a tudományos akadémiával történik? Miért lehetett cél az Akadémia megtörése? Miért baj a kormány számára, ha egy tudományos intézmény erős? Egyértelmű a hasonlóság a szocializmussal? Leváltható-e a Fidesz által kiépített rendszer? Beszélhetünk-e demokráciáról, vagy csupán annak valamiféle illiberális-hibrid változatáról? A válaszokat keresse a Magyar Hang szeptember 13-án megjelenő 2019/37. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek