HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pálinkás Józs...

Pálinkás József: A „keresztény szabadság” értelmezhetetlen kifejezés

HIRDETÉS

A rendszer tartósnak tűnik, de feltűnőek azon gyengeségei, amelyek a bukását okozzák majd. Az oktatás, a gyógyító ellátás, a tudományos kutatás, az államigazgatás szakmai leépülése előbb-utóbb kétséget kell, hogy ébresszen minden magyar állampolgárban. Harmadrangú tudósokat és művészeket lehet érdemükön felül pártfogolni, de attól még nem fognak létrehozni remekműveket, feltalálni nagyszerű dolgokat – mondta többek között lapunknak adott interjújában Pálinkás József, az MTA volt elnöke, korábbi oktatási miniszter.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang szeptember 13-i (2019/37.) számában megjelenő interjúból!

Felelős értelmiség néven néhány hónapja jórészt konzervatív tudósokból, értelmiségiekből csoport alakult az ön tevőleges közreműködésével. Hogyan tovább, mi lesz a csoportból: párt, mozgalom, civil egyesület?
– Nem pártot, nem mozgalmat, hanem értelmiségi kört szervezünk, amelyből később a helyzettől függően akár politikai formáció, de akár az általunk helyesnek vélt mérsékelt, igazi konzervatív politikát támogató egyesület is kialakulhat. A visszajelzésekből arra következtetek: nagy az igény egy olyan szervezetre, ahol végre helye van az értelmes párbeszédnek, és nem a riogatás, az illúziók kergetése folyik. Kevés az időnk: ha néhány esztendőn belül nem változik meg a jelenlegi helyzet, nem válik kiegyensúlyozottabbá a mostani politikai struktúra, akkor nagy bajba kerülhet az ország.

Pálinkás József: Ez a középszer diadala

– Milyen bajba?
– Az ellenőrzés és az egyensúly – a magyar nyelvben: fékek és ellensúlyok – rendszerét mára sikerült nagyrészt felszámolnia a kormányzatnak. Pedig anélkül demokratikus jogállam nem képzelhető el. Nálunk sajnos a törvényhozói és a végrehajtói hatalom sincs teljesen szétválasztva, hiszen az előbbi választja az utóbbit, aztán a törvényhozó hatalom pecsétnyomóként funkcionálva jóváhagyja a kormány vagy a miniszterelnök döntéseit.

(…)

HIRDETÉS

Miért vezet rosszra a túlhatalom? Ülnek-e önálló politikusok a parlamentben kormányoldalon? Elképzelhető, hogy a kontraszelekció okozza a NER vesztét? Mennyiben Orbán Viktor kezdeményezése mindaz, ami ma a tudományos akadémiával történik? Miért lehetett cél az Akadémia megtörése? Miért baj a kormány számára, ha egy tudományos intézmény erős? Egyértelmű a hasonlóság a szocializmussal? Leváltható-e a Fidesz által kiépített rendszer? Beszélhetünk-e demokráciáról, vagy csupán annak valamiféle illiberális-hibrid változatáról? A válaszokat keresse a Magyar Hang szeptember 13-án megjelenő 2019/37. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,709lájkolóTetszik
2,810követőKövetés
18,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 65. – Hogy lett a Nélküledből antiszemita uszítás?

Dévényi István vendégei: Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra munkatársa és Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója.