Fenyegetés, feljelentés, döcögő vizsgálatok az Országos Polgárőr Szövetségnél

Fenyegetés, feljelentés, döcögő vizsgálatok az Országos Polgárőr Szövetségnél

A szóban forgó polgárőrmellény

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Névtelen bejelentés után névtelen fenyegetés is tarkítja immár az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) mellénybeszerzése körüli vitát. Az eljárásba annak idején bevont Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig a Magyar Hang megkeresésére leszögezte: az ügyben az érdemi döntést az OPSZ hozta meg, a rendőrség a pályázat felett semmilyen felügyeletet nem gyakorolt.

A témáról lapunk már több cikket írt, jelezve, hogy a hatóságok mintha sem kiköpni, sem lenyelni nem tudnák az ügyben régóta zajló nyomozásokat. Az OPSZ elnöke több mint húsz éve Túrós András, a rendszerváltás előtti utolsó országos rendőr-főkapitány, egykori belügyminiszter-helyettes, aki befolyását, szerteágazó kapcsolatrendszerét a politikai kurzusváltások ellenére minden jel szerint töretlenül megőrizte.

Ezer sebből vérzik a polgárőrség mellénybeszerzése, mégsem lépnek a hatóságok | Magyar Hang

Augusztus végén vett újabb fordulatot az ügy, amikor a mellénybeszerzés körül zajló eljárások egyik fontos tanúja és kezdeményezője fenyegető levelet talált a postaládájában. Ebben a természetesen ismeretlen feladó félreérthetetlenül arra szólította fel, hogy ne firtassa tovább az ügyet, vonja vissza az általa kezdeményezett eljárásokat. A tanú zaklatás miatt feljelentést tett a rendőrségen, egyúttal minden érintett hatóságot tájékoztatott a fenyegető levélről.

Mint arról beszámoltunk, előzőleg névtelen bejelentésre kezdett ellenőrzést a polgárőr szövetség egy sok éve lezárt projekt ügyében, amelyben részt vett a polgárőrség Hajdú-Bihar megyei szervezete is. A 2011-ben meghirdetett áldozatvédelmi program az OPSZ költségvetését egyetlen fillér erejéig sem érintette, a támogatással mind az unió, mind a magyar kormány felé rendben elszámoltak. Talán magyarázatot ad az ellenőrzésre, hogy a megyei szervezetet akkor az a Tóth Attila vezette, aki Túrós András szerint az OPSZ 200 millió forintos költségvetési forrásból megvalósított mellénybeszerzése körüli vizsgálatok mögött áll.

2015-ben írt ki a polgárőrség közbeszerzési eljárást láthatósági mellények beszerzésére, a győztes a legolcsóbb ajánlatot tevő, alsózsolcai székhelyű Vizuátor Kft. lett. Az általam megismert dokumentumokból, tanúvallomásokból kirajzolódó kép szerint az eredeti, a polgárőrség vezetőivel megismertetett kiírási feltételek végül jelentősen módosultak. Kezdetben ugyanis arról volt szó, hogy a mellényeket kizárólag magyar alapanyagból, Magyarországon, alvállalkozó bevonása nélkül gyártják. Utóbbi a Vizuátor kapacitásai alapján eleve megvalósíthatatlan volt, hiszen a fő tevékenységi körként nyomdai előkészítést megjelölő kis kft. aligha képes harmincezer mellény legyártására. Túrós András lapunk megkeresésére korábban arra hivatkozott, hogy a végül megkötött szerződés nem zárta ki alvállalkozó bevonását.

Rugalmasan kezelték a polgárőrmellényekre vonatkozó kiírás eredeti feltételeit | Magyar Hang

Az ügyben zajló egyik eljárás során született tanúvallomás szerint egyébként az OPSZ logózott szalagjait Írországban gyártatják, azok le vannak védve, és a Vizuátor Kft.-n keresztül lehet őket itthon beszerezni. Ha ez így van, kérdés: lehetett-e egyáltalán más nyertese az eljárásnak? A mellények egy részét minden kétséget kizárva külföldön, Szerbiában gyártották. Két alvállalkozó között pedig elszámolási vita robbant ki, mert egyikük 1009 legyártott mellény után számla kiállítása nélkül, nettó értékben fizetett. Túrós András erre azt mondta, hogy ehhez a vitához nincs köze a polgárőr szövetségnek. Az elnök kijelentette: nyugodtan alszik a mellénybeszerzés miatt, s arra is emlékeztetett, hogy a közbeszerzést a rendőrség bevonásával vitték végig. Arra is hivatkozott, hogy megszüntették az ügyben indult eljárást. Ez igaz, csakhogy közben tudomásunk szerint a beszerzéssel összefüggésben két másik eljárás is zajlik, az egyikben költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a másikban hűtlen kezelés, bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt vizsgálódnak.

A rendőrség bevonására tett utalás egyébként helytálló. Információink szerint 2016-ban Balogh János jelenlegi országos rendőr-főkapitány aláírása szerepelt azon a papíron, amely a Vizuátor Kft. nyertesként való kihirdetését javasolta az OPSZ-nek. Erről egy bírálóbizottság határozott, Balogh János az eljárást lebonyolító Készenléti Rendőrség parancsnokaként írta alá a levelet.

Ezért szeptember 6-án a rendőrség honlapján megadott címen az alábbi kérdésekkel fordultunk titkárságán keresztül a főkapitány úrhoz: Minek alapján javasolták a Vizuátor Kft.-t, amelyről a nyilvánosan elérhető cégadatok alapján egyértelműen megállapí tható, hogy nem képes 30 ezer láthatósági mellény legyártására?

Különös ellenőrzés a polgárőrségnél | Magyar Hang

Volt-e tudomása, tudomásuk arról, hogy az eredeti feltételektől eltérve a Vizuátor Kft. végül alvállalkozók bevonásával, részben külföldön, vélhetőleg részben külföldi alapanyagból gyártatta le a mellényeket? Ha igen, elfogadhatónak tartják-e a közbeszerzési feltételek ilyen rugalmas kezelését? Az a tény, hogy a rendőrség bevonásával folytatták le az OPSZ beszerzését, nem kérdőjelezi-e meg a rendőrség pártatlan eljárását az ügyben?

A Magyar Hang múlt pénteken utcára került számának lapzártájáig válasz nem érkezett, hétfőn azonban az ORFK Kommunikációs Szolgálatától befutott a reakció, amelyet természetesen szó szerint közlünk:

„Az Országos Polgárőr Szövetség (továbbiakban: OPSZ) szakismeret hiányában kért segítséget a rendőrségtől az eljárás technikai lefolytatásához. A rendőrségen belül a hasonló eljárásokat rendszerint a Készenléti Rendőrség Költségvetési Igazgatósága folytatja, így ennek a szervezeti egységnek egyik szakelőadója látta el az ügyintézői feladatokat. Az ajánlatkérő az OPSZ volt, az eljárás pedig nyílt uniós közbeszerzési eljárás. Az érdemi döntéseket az OPSZ hozta, a szerződést ők kötötték meg. A rendőrség a pályázat felett semmilyen felügyeletet nem gyakorolt, döntést nem hozott, érdemi javaslatot nem tett.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/37. számában jelent meg, 2019. szeptember 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!