HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Indul a vissz...

Indul a visszaszámlálás, célegyenesbe fordul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Forráspont címmel idén is megrendezik azt az ifjúsági találkozót, amelyen tavaly kétezer, 15 és 30 év közötti fiatal jött össze, hogy eltöltsön egy napot Jézussal. A rendezvény tavaly és idén is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) társrendezvényeként, a NEK titkárságának szervezésében jött létre. A múlt évben dicsőítés, tanúságtétel, pódiumbeszélgetés, tanítás és szentmise, majd szentségimádás is szerepelt az egész napos rendezvény programjai között. 2018-ban a főcelebráns Erdő Péter bíboros, prímás volt, koncelebrált többek között Palánki Ferenc püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Ifjúsági Bizottságának elnöke. A bíboros szentbeszédében kiemelte, az Oltáriszentség nem pusztán egy tárgy, nem pusztán egy csodás hatású étel, hanem a Jézussal való személyes kapcsolat.

HIRDETÉS

Mivel a rendezvény 2018-as kiadása nagy sikert és hosszan tartó visszhangot ért el, az idei, 2019-es Forráspontot ha lehet, még nagyobb várakozás előzi meg. A szervező, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) titkársága idén is 15 és 30 év közötti fiatalokat vár az eseményre. A szentmisét ezúttal Mohos Gábor segédpüspök, a NEK érseki általános helynöke celebrálja a budapesti BOK-csarnokban 2019. szeptember 21-én, szombaton. A Forráspont azonban nem csak szentmise! 14 órától egészen este 20 óráig sorjáznak a programok (kapunyitás már 13 órakor). Zenés dicsőítés, tanúságtételek, pódiumbeszélgetés, tanítás és szentségimádás.

A legfontosabb talán azonban az együttlét. Együttlét a többi fiatallal, együttlét Krisztussal. Igazi spirituális influenszerek is vendégei lesznek az idei eseménynek. Példának okáért itt van máris a legnagyobb sztár, Cristina Scucca nővér, aki megnyerte a The Voice tehetségkutató műsor olasz kiadását, dalait több millióan látták-hallották a videómegosztó oldalakon. Vagy Kovács András Péter (KAP) humorista, író, akit ezen a délutánon megismerhetünk a lelkiségi oldaláról is. Üdvözlendő, hogy az elmúlt években ismertté vált Magyarországon is néhány olyan katolikus pap, akik nem viselnek magas egyházi tisztséget, inkább emberközeliségük okán váltak kedvelt lelki vezetővé. Közéjük tartozik Fábry Kornél atya is, aki szintén vendége, fellépője lesz ennek a napnak.

Fábry Kornél: A hit nem magánügy | Magyar Hang

A fentiek a száraz tények. De mi lehet a célja a katolikus közösségnek, amikor ilyen ifjúsági rendezvény megszervezésére adja a fejét? Megéri a fáradságot, a többhavi szervezést, bosszankodást, hogy végül egy délutánt együtt tölthessen néhány ezer, a spiritualitást kereső fiatal?

HIRDETÉS

Sajnos igaz az egyházunkra, és ez így van Magyarországon is, hogy túlságosan beszorultunk templomainkba, és hogy túlságosan „egymás között vagyunk”. Aki olyan szerencsés, hogy katolikusnak született, és a szülei fontosnak tartják a vallásos nevelést, már kisgyerekkorában bekerül egyfajta katolikus burokba, ami azt is jelenti, hogy mindig ugyanazokkal találkozik, velük üli meg az ünnepeket, és úgy tűnhet számára, hogy „mindenki” hívő. Ez közel sincs így. Ideje rádöbbenünk, hogy még a sokak által „keresztény országnak” tartott Magyarországon sincs ez így. Százezrek, milliók várnak arra, hogy valaki megmutassa nekik, mélyebben is meg lehet élni kereszténységüket, mint hogy csecsemőkorukban megkeresztelték őket, és hogy egyházi esküvőt kötöttek. Hogy az aranyfeszületek nyakba akasztásán túl van egy olyan katolikus hit, amely a dicsőítés, a tanúságtételek, a szentség imádás útján járva igyekszik közelebb kerülni Krisztushoz.

Azt, hogy tömegek vágynak a lelkiség megélésére, előttünk fedezték fel a pünkösdista kisegyházak, és protestáns testvéreink is régebb óta szerveznek már különböző karizmatikus rendezvényeket, kifejezetten a fiatalokra koncentrálva. A Forráspont ilyen lehet a magyar katolikus egyház berkein belül, ehhez minden körülmény adott. Nekünk, katolikusoknak is ütközésig kell nyitnunk kapuinkat a lelkiséget kereső fiatalok előtt. Nem csupán azért, hogy friss vér áramoljon egyházunkba, hanem hogy ezeket az ifjú embereket megtanítsuk arra, hogyan élhetik meg a hitüket Istennek tetszőn, mindenféle ezoterikus kilengés nélkül.

„Tágra nyitjuk a templomok kapuit” | Magyar Hang

Ilyenformán rendkívül fontos volna, hogy ne ugyanaz a pár száz ember vegyen részt a katolikus egyház rendezvényein. Úgy tűnik, ezt kívánja elkerülni a Forráspont, és egyrészt új korosztályt, másrészt új, „kereső” embereket kíván megnyerni Jézus ügyének. Arról nem is beszélve, hogy ráirányítja a figyelmet egy olyan rendezvényre, amely nyolcvan éve nem járt Magyarországon. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a legfontosabb lelkiségi esemény lesz hazánkban 2020-ban. Szerencsés volna, ha a Forráspont minél több fiatal figyelmét hívná fel erre az egyedülálló eseményre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/35. számában jelent meg, 2019. augusztus 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/35. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Gulyás Balázs
Gulyás Balázshttp://magyarhang.org
„Isten, haza, család.”

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,782lájkolóTetszik
2,965követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.