HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Magasabb mini...

Magasabb minimálbért szeretne a szakszervezeti szövetség

HIRDETÉS

Újratárgyalná a tavaly két évre megkötött bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Az érdekvédelmi szervezet azt szeretné, hogy a tavaly elfogadott nyolc százalékos emelésnél nagyobb mértékben növekedjen a minimálbér és a garantált bérminimum is január 1-jétől. Kordás László szakszervezeti elnök ezért már kezdeményezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) összehívását a Pénzügyminisztériumnál – írta a Népszava.

A magyar minimálbér a sereghajtó a régióban | Magyar Hang

Nemrég derült ki, hogy a lengyel kormány a tavaly nyáron javasoltnál is nagyobb mértékű minimálbér-emelést kezdeményezett, így a jövő év elejétől bruttó 2600 zloty, azaz mintegy 198,6 ezer forintra nő a minimálbér. Az Mfor.hu ennek kapcsán végzett régiós összehasonlítást.

HIRDETÉS

A lap emlékeztet: a tavaly év végén elfogadott bérmegállapodás az idei és a jövő évre vonatkozóan is nyolc-nyolc százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést rögzített, és szintén nyolc százalékban határozták meg az általános béremelésre vonatkozó ajánlást is. Ennek megfelelően a minimálbér jelenleg bruttó 149 ezer, a garantált bérminimum pedig bruttó 195 ezer forint. Jövőre előbbi bruttó 161 ezer, utóbbi 210 600 forintra nő – írja a lap.

Kordás László szerint azonban a gazdaság eddigi teljesítményére vonatkozó elemzések alapján ennél jóval nagyobb, 10 százalék feletti béremelésre is lehetőség lett volna már az idén is. Ezért szeretnének jövőre kétszámjegyű emelést. A MASZSZ vezetője egyébként ezen az állásponton volt már a tavalyi bértárgyalásokon is, ezért – bár a kormány igyekezett azt propagálni, hogy a teljes munkaadói és munkavállalói oldal megegyezett – nem is írta alá a két évre szóló bérmegállapodást – hívta fel a figyelmet az újság.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,285lájkolóTetszik
2,709követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Aláírásgyűjtés indult Borkai Zsolt elmozdítására

„Nevetségessé teszik az ország és a világ előtt azokat az értékeket, amikért hosszú évek óta küzdünk, dolgozunk, és amikre büszkék vagyunk" – áll abban a petícióban, amelynek célja Borkai Zsolt elmozdítása Győr éléről.

Apapat