Már 4500-nál is több tanár hiányzik az oktatási rendszerből

Már 4500-nál is több tanár hiányzik az oktatási rendszerből

(Fotó: Thought Catalog/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 4500 üres álláshely van az oktatásban. Az adatot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte a 24.hu érdeklődésére, ami az év második negyedévében így oszlik meg: 956 személy az iskolai előkészítő oktatásból, 950 pedagógus az alapfokú oktatásból, 2147 fő a középfokú oktatásból, 179-en a felsőoktatásból, 66 fő egyéb oktatási tevékenység területéről, további 245-en pedig az oktatást kiegészítő tevékenység területéről hiányzik. A KSH-adatokból az is kiderül, hogy 2018 januárjától – egy átmeneti csökkenéstől eltekintve emelkedett.

A portál azt követően kérte ki az adatokat, hogy hiába kérdezték a napokban Rétvári Bencét, az Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nem volt hajlandó elárulni, hány pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. Emlékeztetnek: a Közigazgatási Állásportál által közölt adatok szerint a nyár folyamán több mint 3600 pedagógusoknak kiírt álláshirdetést találtak. Mint írják, a tanévkezdésre valamelyest ugyan mérséklődött a probléma, mert szeptember elején már „csak” 1700 körüli számokról szóltak a híradások.

A tanárhiány a legutóbbi kormányinfón is téma volt: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter újságírói kérdésre azt mondta, a tanárhiány nem akut és általános probléma. Azt nem tudta hogy mennyi betöltetlen pedagógusi álláshely van a tanév megkezdése után, de szerinte nem tűnik orvosolhatatlannak a helyzet, a probléma nem akut és általános.