HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Ha tetszik az...

Ha tetszik az álhír, be is dőlünk neki

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Pártpreferenciáktól is függ, mennyire dőlünk be az álhíreknek – ez derült ki egy friss kutatásból. Az emberek ugyanis sokkal könnyebben elhiszik azokat a sajtóban megjelenő álhíreket, amelyek egyeznek világnézetükkel, illetve pártpreferenciájukkal, mint az azzal ellentéteseket. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói, Faragó Laura, Kende Anna és Krekó Péter kormánypárti és ellenzéki álhíreket közöltek egy reprezentatív mintában szereplő ezer fős csoporttal, illetve egy hallgatói mintával.

A kutatás során úgynevezett ágyteljesítő híreket közöltek az alanyokkal, ezek olyan információk, amelyek egybeesnek világnézetükkel. A kérdőíveket kitöltők úgy tudták, hogy a hírek a közösségi médiában jelentek meg.

Az eredmények alátámasztották a kutatók hipotéziseit, azaz a pártpreferencia sokkal erősebben függött össze a politikai tartalmú álhírek hitelességével, mint az összeesküvés-elméletekbe vetett általános hit. A kormány támogatói sokkal hitelesebbnek gondolták a kormánypárti álhíreket, mint az ellenzékieket. Úgy vélték, hogy a nekik tetszőt független újságíró írta, míg az ellenzéki hír a politikai propaganda része. Az ellenzéki pártok támogatói viszont elutasították a kormánypárti információt, viszont elfogadták az ellenzéki álhírt, amelyet hitelesebbnek is tartottak.

„Európának meg kell védenie magát az álhírekkel szemben” | Magyar Hang

Az emberek tehát hajlamosak azt hinni, hogy a reményeiket és kívánságaikat teljesítő hírek hiteles forrásokból származnak, és nagyobb valószínűséggel gondolják ezeket valódinak. Ha azonban a hír nem áll összhangban a világnézetükkel, akkor azt gondolják, hogy a hír a politikai propaganda része, ezért elutasítják.

HIRDETÉS

A kormánypárti álhírek között többek között a következők szerepeltek:

  • Az Európai Ügyészség minden folyó korrupciós ügyben felmentette a magyar kormányt
  • Bejött a kormány számítása a stadionok építésével: az elmúlt évben 13000-rel több gyerek kezdett el futballozni valamelyik klubban
  • A vatikáni bíboros kollégium kitüntette Orbán Viktort a keresztény Európa megmentése érdekében tett szolgálataiért

Az ellenzékiek között pedig a következők:

  • A konzervatív Európai Néppárt (a Fidesz pártcsaládja az Európai Parlamentben) vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint a Fideszt kizárják tagjaik közül még az elkövetkező hónapokban 
  • 20 Nobel-díjas tudós nyílt levelet írt Orbán Viktornak: ne tegyék tönkre a Magyar Tudományos Akadémiát
  • Orbán Viktort gyógykezelésre küldik fokozódó pszichiátriai betegsége miatt
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek