Tisztújítás az orvosi kamarában: Kincses Gyula lesz a kihívója Éger Istvánnak

Tisztújítás az orvosi kamarában: Kincses Gyula lesz a kihívója Éger Istvánnak

Kincses Gyula

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kincses Gyula egykori államtitkárt, egészségügyi szakértőt jelöli a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének az Újratervezés (ÚT). A MOK belső ellenzékének számító csoportosulás ezzel hivatalosan is kihívója a kamarát 16 éve vezető Éger Istvánnak és az általa vezetett elnöki testületnek.

Az ÚT elnökjelöltje az MDF színeiben

tagja volt az első szabadon választott Országgyűlésnek, 1997 óta

azonban pártonkívüliként foglalkozik egészségügyi

szakpolitikával. Az első Orbán-kormány, valamint Medgyessy Péter

és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt is betöltött

tanácsadói és államtitkári tisztséget.

Éger István már lapunknak áprilisban adott interjújában éles kritikával illette mind a februárban zászlót bontó Újratervezést, mind pedig Kincses Gyulát. A MOK elnöke akkor kifejtette: az ÚT a másfél milliós szakorvosi bér több ütemben való elérésének és a hálapénz fokozatos visszaszorításának céljaival csak a „feltalálta a meleg vizet”. A kormánnyal folytatott tárgyalásaik eredményeképpen ugyanis már küszöbön van az orvosbérek azonnali emelése, ami megteremti az alapját annak, hogy a hálapénzt megszüntessék. Kincses szakpolitikai ténykedésére utalva pedig megjegyezte: „ő az, aki elképzeléseivel romokba döntötte volna az egészségbiztosítást és az orvosi kamarát”.

Másfél milliós szakorvosi bért tart reálisnak a MOK megreformálásáért küzdő Újratervezés | Magyar Hang

Az Újratervezés csoport azzal a céllal jött létre nemrég, hogy a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) egy olyan szervezetté tegye, amely aktív szerepet vállal a magyar egészségügy felemelésében. Ehhez tisztességes élet- és munkafeltételeket vívnának ki az egészségügy dolgozói számára. A szervezet most elindította weboldalát, amelyen közzétették részletes programjukat is.

Kincses jelölését az ÚT szóvivője, Hegedűs Zsolt jelentette be a Medicalonline.hu-nak adott interjújában. Mint fogalmazott, jelöltjük jártas az államigazgatásban, és rendelkezik a pozíció betöltéséhez szükséges diplomáciai érzékkel, szakmapolitikai tudással. Kincses Gyula – amennyiben megválasztják – két év elteltével bizalmi szavazást kér majd személye és az Újratervetés programjának megerősítésére. – Az ÚT számára elsősorban nem az elnök személye a fontos. A mi álláspontunk az, hogy ne az elnöknek legyen kamarája, hanem a kamarának legyen olyan elnöksége, amelyből nem csak egyetlen embert hallunk. Ezért nem csupán elnököt, hanem egy teljes elnökséget indítunk a választáson – fogalmazott Hegedűs Zsolt, hangsúlyozva: új lendületet kívánnak adni a MOK-nak. A Magyar Hang értesülései szerint egyébiránt Kincses a tisztséget a bértábla szerint neki járó szakorvosi átlagbérért vállalná el.

A MOK-ban is indul a kampány

A Magyar Orvosi Kamara novemberben tart tisztújítást, a kampány nyitánya pedig szombaton lesz: Éger Istvánék ugyanis – eddig példátlan módon –nagygyűlést hirdettek, mivel az egészségügyi kormányzattal folytatott hosszas bértárgyalások semmi eredményt nem hoztak. Általános béremelésben két éve nem részesültek az orvosok, egy kezdő szakorvos bruttó alapfizetése ma 455 ezer forint. Égerék követelése jelenleg 900 ezer forintról szól, ám – mint ahogy arra az ÚT felhívja a figyelmet – a MOK elnöksége nem nevezett meg határidőt.

Tisztújítás az orvosi kamarában: emelné a tétet az Újratervezés | Magyar Hang

Forró őszre számíthat az orvostársadalom, amelyen belül a feszültség immár nem csak külső okra, vagyis a kormány súlyos kérdésekben való tétlenségére vezethető vissza, hanem arra is, hogy az érdekképviseletet ellátni hivatott Magyar Orvosi Kamara (MOK) mérsékelt, vagy semmilyen eredményt nem tudott elérni az orvosok helyzetének javítására.

A szombati rendezvényen egyébiránt az előzetes hírek szerint képviselteti magát az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium is. Javában zajlik az önkormányzati választási kampány, valószínűsíthető tehát, hogy a kormány emberei nem üres kézzel érkeznek majd. Mivel azonban a kamara részéről nincs határidős nyomás, benne van a pakliban, hogy a minisztérium emberei csak az egyébként is 2021-re beütemezett bérrendezést „csomagolják újra” és ígérik meg a kamara „nyomására”.

Varga Mihály: csak jövőre lesz forrás az orvosok bérének emelésére | Magyar Hang

Hiába van immár évek óta növekedési pályán a hazai gazdaság, 2019-ben sem emelkedik az orvosok bére - derül ki Varga Mihály lapunk kérdésére adott válaszából. A pénzügyminiszter a tegnapi kormányinfón mutatta be a 13+1 pontból álló, jobbára adócsökkentéseket tartalmazó gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek céljai között említette a gazdaság teljesítményének, illetve a bérek növekedési ütemének megőrzését.

Ha ezzel – vagy bármilyen egyéb ígérettel – sikerül lecsillapítani a kedélyeket, az a MOK jelenlegi vezetését fogja segíteni a kamarai választáson. Valószínűleg ez egybevág a kormány szándékaival is, amely az elmúlt években tartózkodott attól, hogy szakmai érdekképviseletek demonstrációján képviseltesse magát. Éger Istvánék ugyanis – látva az általuk elért eredményeket - nem számítanak kemény tárgyalófélnek. Ezt példázza, hogy a kamara mindeddig tartózkodott azon nyomásgyakorló eszközök bevetésétől, amelyek valódi kényszert jelentenének a kormányzat felé. Pedig ilyen eszköz az önként vállalt túlmunka-szerződések tömeges, szervezett felmondásának kilátásba helyezése. (Bár a kormány szerint az orvosok már inkább haza jönnek, mint elvándorolnak, az önkéntes túlmunka nélkül valószínűleg összeomlana az egészségügyi ellátás.) Emlékezetes: a Rezidens Szövetség 2011-ben azzal érte el a kezdő orvosok bérének rendezését, hogy tömegesen helyezték letétbe felmondó levelüket. Hasonló nyomásgyakorlás azonban az elmúlt nyolc évben nem történt.

Kincses Gyula magyar egészségügyi helyzeről írt, lapunk 2018. november 16.-i számában megjelent elemzését ITT olvashatja.