HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Dunakeszi egy...

Dunakeszi egyelőre nincs kint a vízből

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Újra százmilliókat nyert a fideszes vezetés egy évekkel ezelőtt rosszul kivitelezett munkára.

Az önkormányzati választásokra Dunakeszin is megvalósult a teljes ellenzéki összefogás Gerner Péter polgármesterjelölt vezetésével. Ígéretei szerint többek között adókedvezményben részesülnek a helyben lakók; végre lenne piaca a városnak; sokszor, több mindenben kikérnék a város lakóinak véleményét; átláthatóvá tennék a város gazdálkodását; megtartva a népszerű szabadtéri programokat bővítenék, támogatnák a kultúrát.

Dunakeszi a mérések szerint az ország második leggazdagabb városa, ami igencsak népszerű lett az utóbbi jó pár évben. Az agglomerációba költözők gyakran választják lakhelyül a települést, amit alig pár kilométer választ el a fővárostól. Ekkor még nem tudják, hogy ez a közelség sokszor bosszúságokkal is jár.

Az „alvó város” kifejezés nagyon is jellemző Dunakeszire, hiszen az ingázók a napi ügyeiket és a kikapcsolódási lehetőségeket sokszor a fővárosban keresik. Városi szabadtéri programok akadnak, de a Művelődési Központ egyedül nem tudja betölteni azt a szerepet, amire egy ilyen lélekszámú településnek szüksége lenne. A városvezetés csak most, a választások előtt ígérte meg egy új kulturális központ létrehozását.

HIRDETÉS

Dunakeszin is bejelentették az ellenzék közös polgármesterjelöltjét | Magyar Hang

Gerner Péter indul a város vezetéséért.

Persze a Duna-part is vonzerő, de a rövid, zsúfolt sétányon, a pici strandon el sem férne mindenki, másrészt a fürdőzés a folyóban csak egy szűk réteget vonz. Tanuszodája már épült Dunakeszinek, de a lakosság csak rövid időintervallumban használhatja.

A népesség növekedését nem követte a városi infrastruktúra fejlesztése sem: elavult az úthálózat, a városon átvezető 2-es út a nap több részében alig-alig járható, a város mellett elvezető 2A gyorsforgalmi úton pedig a hosszú idő óta folyó építkezések miatt már-már lehetetlen a reggeli és esti csúcsban közlekedni. Ígéretek szerint ez őszre, persze a választásokra hangolva, változni fog, a gyorsforgalmi út bizonyos részeit átadják.

A munkahelyek száma kevés, ezen is osztozni kell a mintegy háromezer más településről átjáróval, így a dolgozók többsége naponta ingázni kényszerül busszal vagy vonattal. A Volánbusz a főút közlekedési anomáliái miatt szűkített menetrenddel közlekedik, többnyire azt sem tudják betartani. A MÁV pedig – mint erről már többször írtunk – nem tud mit kezdeni ezzel a forgalmas szakasszal, folyamatosak a késések és elviselhetetlen a zsúfoltság a csúcsban. Ígéreteik szerint az emeletes, modern vonatok beállításával a tumultus megszűnik, de ennek hatásáról már most megoszlanak a vélemények. Az állomások megközelítése az akadálymentesítés hiányában pedig lehetetlen.

A gyermekek száma itt valóban növekszik, ám a fejlesztések ezen a területen sem tudják követni az igényeket, sem a bölcsődék, sem az óvodák, sem az általános iskolák terén. Nem is beszélve a középiskolásokról, hiszen számukra a majdnem 50 ezres városban egyetlen gimnázium áll rendelkezésre. Ahova természetesen a város vonáskörzetéből is bekerülnek tanulók, ezzel is csökkentve a helyiek lehetőségeit. Most, a választások közeledtével már két középiskoláról is álmodnak.

A megyei jogú városok felében is nyerhet az ellenzék? | Magyar Hang

Indul az önkormányzati választási kampány, de mik az esélyek? Elemzőket kérdeztünk.

A bajba jutott nyugdíjasok sem számíthatnak igazi segítségre a várostól, hiszen a település egyetlen intézménye olyan elavult, alulfinanszírozott körülmények között működik, hogy oda csakis a szükség miatt adják be hozzátartozójukat a családok.

HIRDETÉS

Az elmúlt évek válságát azonban alig lehetett megérezni a városban, hiszen akkor is és most is, folyamatosan épülnek a lakótelepek, néha talán túlzott gyorsasággal. A Toldi lakópark az egyik ilyen kaotikus pontja a városnak, ahol úgy kaptak használatbavételi engedélyt az elkészült házak, hogy a csapadékvíz kezelése csak papíron volt megoldva.

2010. augusztus 31-én, még az előző városvezetés adta át a 700 milliós Európai Uniótól nyert vissza nem térítendő állami támogatásból épülő csapadékvíz-főgyűjtő hálózatot, amelyhez a város tíz százalék önrésszel járult hozzá. Ennek keretében a Duna-parti Liget utca és a város keleti részén lévő Toldi utca között a csapadékvíz-elvezetés készült. Sajnos azóta kiderült, hiába a fejlesztés, ez a városrész egy-egy nagyobb eső után úszik a vízben, csakis gumicsizmával járható. A város – felelősségét nem elismerve – a lakókra hárította a problémát, mondván ott létesítettek parkolókat, ahol nem lehetett volna.

A kampányra időzítik a szalagvágásokat az M2-es autóúton, ami csak év végére készül el | Magyar Hang

Hiába ígérték, hogy Budapest és Vác között végig 110-zal lehet hajtani, a Közút és NIF egy szakaszon csak 80-at javasol.

De nézzünk vissza egy picit az időben, oda, amikor átadták a beruházást. Akkor a társasházak jó része már használatbavételi engedéllyel rendelkezett. Miért is kapták meg az engedélyt a házak, a közutak, ha nem volt minden szabályszerű? A város – a lakók felháborodása miatt – visszalépett a büntetésektől. Inkább úgy döntött, ismét pályáznak a már 2010-ben elkészült, de nem sikerült beruházásra.

Friss hírek szerint a pályázat sikeresnek bizonyult, a Tóváros és a Toldi lakópark csapadékvíz elvezetésére ismét 300 millió forintot nyertek.

Természetesen a fentiekről megkérdeztük Dióssi Csaba fideszes polgármestert is, aki éppen a napokban kézbesítette a város lakóinak 17 ezer példányban a jövőt szemléltető díszes, fényképes kiadványát. Ebben a már leírt fikciókon kívül több olyan eredménnyel is újra büszkélkedik, amivel már öt éve is. Mindeddig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,687lájkolóTetszik
3,469követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek