HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Üresek a hajd...

Üresek a hajdú-bihari lakásotthonok, hiányosan adták át az épületeket

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Bár elkészültek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) új lakóotthonai Hajdú-Bihar megyében, hónapok óta üresen, elhagyatva állnak. A szerepi épületeknél például vállmagasságig ér a gaz, közte parlagfű is. A szomszédságban élők szerint hetekkel ezelőtt néhány ház előtt volt gyomirtás, de a levágott dudva most is a bejáratok előtt hever. Az állami beruházásokon veszteni képtelen kivitelező, a Tömb 2002 Kft. után földhányások és elvégzetlen munka maradt: a hajdúböszörményi cég úgy adta át a beruházást, hogy bár vállalta, mégsem fúrt kutat – derül ki a közbeszerzési iratokból. Sőt – hívta fel figyelmünket egy szomszéd – az egyik épület előtt álló, fából készült szerkezet is szemmel láthatóan megrogyott. Az utcabeliek úgy tudják, az egyik üres házba már megpróbáltak betörni. Azóta kirendelt éjjeli őr vigyázza a sajátos „rendet” a Corvin Ottó utcán.

HIRDETÉS

A kivitelezéssel Püspökladányban is akadnak gondok. A Tömb ugyanis nem készítette el az épületekhez vezető bejárót. Így oda gépjárművel egyelőre be sem lehet hajtani. Ugyanakkor miközben a szomszédok hónapok óta nem láttak munkásokat, a terület hátsó felén halomban áll még a földrakás és a kerti vécé ajtaja is a helyiségbe dőlve hever – derült ki a helyszíneken tett körutunkon.

Lakóotthonok Püspökladányban

A szóban forgó püspökladányi, szerepi, bárándi és derecskei épületek a Szerep-hosszúháti, a Derecskei és a Bárándi Humán Szolgáltató Otthon kiváltására készültek. Ezek a megye nagy tömegellátó intézetei, lakott területektől távol, amelyeket 2,4 milliárd forint uniós forrásból számolnak fel. Az itt élő szenvedély- és pszichiátriai betegeket, értelmi fogyatékosokat kisebb, lakott területen kialakított épületekben helyezik el.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonai Szerepen (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonai Szerepen (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Az SZGYF beruházását már a kezdetektől botrányok kísérték: többek között megírtuk, hogy a kitagolásnak hívott folyamat alapját jelentő szakmai terv hemzseg a plagizálástól, különböző internetes oldalakról és más tervekből ollózták össze (még a gazdasági kockázatok is éppen olyanok, mint a Vas megyei Iváncon). A beruházást Püspökladányban komoly tiltakozás kísérte, amiért a helyiek háta mögött kezdték megvalósítani. Az itteni épületek előtt ma is molinó lengedez, ami szerint „Esélyegyenlőséget nem lehet erőszakkal biztosítani”.

HIRDETÉS
Összedőlt kerti bódé a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonánál Püspökladányban (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)
Összedőlt kerti bódé a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonánál Püspökladányban (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

A püspökladányi beruházás azért is érdekes, mert a fideszes többségű önkormányzat Dombi Imréné (Fidesz–KDNP) polgármester tavalyi megbuktatása után a népes tiltakozósereg mellé állt, és tárgyalásokat kezdett a főigazgatósággal. Így kapott végül a város egy olyan ajánlatot (cseretelekkel 134 millió forintért; anélkül 178 millióért kínálták idén tavasszal megvételre az épületeket), amelyet az önkormányzat nem tudott vállalni. Úgy tudjuk, ennek a vitának is köze van ahhoz, hogy az árok feletti bejárók máig sem készültek el. A helyiek szerint most az önkormányzati választások miatt nagy a csend. Ugyanakkor a jegelésnek más oka is lehet. A közbeszerzési iratokból ugyanis kiderül, hogy miközben a püspökladányi épületeket közel egy éve át kellett volna adni, a határidőt ismét kitolták – ezúttal 2020 januárjáig –, mivel eddig nem sikerült bekötni a gázt.

Tovább folyik a böszörményi biznisz Erzsébetvárosban | Magyar Hang

Csúszik a hat szerepi lakóépület – ezeket külön-külön 12-en lakhatják majd – és a közösségi épület átadása is. Ennek oka már-már komikus, a tervezés alaposságát érintően mindenképpen. A Tömb Kft. – amely annak a Mező Barnának a lakásába van bejegyezve, aki munkakapcsolatban áll a főigazgatósággal, így SZGYF-es e-mail-címe is van – ugyanis úgy jelentette készre a beruházást, hogy nem fúrták ki a kutat. A műszaki ellenőr ezt áprilisban vette észre, amikor át akarta venni a beruházást. Ezután a Tömb ugyan lefúrt az előírt mélységig, ám ott egy csepp vizet sem talált. Ezért most új engedélyt kell kiváltani, majd újabb fúrást végezni.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonai Szerepen (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új lakóotthonai Szerepen (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Kerestük Verdó Györgyöt, az SZGYF Hajdú-Bihar megyei kirendeltségének igazgatóját, többek között azt tudakolva, hogy az ellátottak mikor vehetik birtokba az új lakóházakat és hogy milyen gyakran kaszálnak, de egyelőre nem kaptunk válaszokat (ha megérkezik – ígérték, hogy küldenek – közöljük).

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/38. számában jelent meg, 2019. szeptember 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,752lájkolóTetszik
2,954követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.