HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Jövő nyáron i...

Jövő nyáron is üres maradhat a fonyódligeti gyerektábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem tévedtünk, amikor a közbeszerzési eljárás eredménye alapján azt írtuk, hogy a kormány elengedte a fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítását. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfóján ugyanis lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy bár a fonyódligeti és a zánkai tábor renoválása is tervben volt, csak utóbbi újulhat meg. Ezt azzal magyarázta, hogy az építőipari árak elképesztő mértékben nőttek, ezért a zánkai korszerűsítése mellett döntöttek.

A prioritás tehát egyértelműen a Balaton északi partján található zánkai tábor renoválása, amelynek felújítását – mint megírtuk – 16,8 milliárd forintért kapta meg a felcsúti Mészáros família családi építőipari cége, a Fejér BÁL Zrt. a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban. Ezzel ki is merítik a táborok felújítására az Erzsébet-alapítványnak adott 26 milliárd forintos költségkeret kétharmadát. Ráadásul a második ütemben előírt, az új infrastruktúra működtetéséhez nélkülözhetetlen újabb többmilliárdos közbeszerzést még meg sem hirdették. Eközben pedig a fonyódligeti tábor felújítására kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, egyszerűen túl drága ajánlatok érkeztek (az érvényes ajánlatot leadó West Hungária Bau 16,5 milliárd forintért, míg a ZÁÉV 15 milliárdért vállalta volna a munkát).

Érdekes viszont, hogy az Erzsébet-alapítvány már az idei nyáron sem szervezett Fonyódligetre táborokat – annak ellenére sem, hogy már tavasszal látszott, a közbeszerzési eljárás hónapokat fog csúszni. Erről – mármint hogy nincsenek gyerekek a táborban – azonban a közvélemény semmit sem tudott egészen addig, míg lapunk erről le nem rántotta a leplet. A tábort gazzal benőve, üresen találtuk júliusban. Ottjártunkkor néhány munkás éppen a legalább térdig érő gaz lekaszálásán dolgozott.

A felújítás elmaradása miatt azonban kérdés, hogy jövőre üdültet-e az alapítvány gyerekeket a táborban. Gulyás Gergely a kormányinfón ezzel kapcsolatban csak a reményét fejezte ki, hogy jövőre majd itt is táborozhatnak.

Ha így lesz, kérdés, hogy ezt milyen körülmények között tehetik meg. A tábort ugyanis teljesen le akarták bontani és újraépíteni – derül ki a műszaki iratból. Eszerint a tábor központjában háromszintes épületet húznának fel, itt szolgálati lakást, éttermet, közösségi teret, sőt kápolnát is berendeznének. Ezenkívül 28 darab, kétszintes szállásépület készülne, külön szolgálati lakásokkal, raktárakkal és más létesítményekkel. Újraépítenék a közműveket és a környezetet is. Ezekből viszont jövő nyárig bizonyosan nem lesz semmi, és a Gulyás Gergely szavai alapján kérdés, hogy lesz-e egyáltalána felújításból valami, így pedig az is, milyen sors vár a Somogy megyében fekvő táborra.

Az Erzsébet-alapítványnál még augusztus 27-én érdeklődtünk a fonyódligeti üdülőt illető terveiről. Az alábbi kérdéseket tettük fel a Fidesszel számos ponton összeérő alapítványnak:
– Miért lett eredménytelen a fonyódligeti tábor felújítására kiírt közbeszerzés?
– Mennyi pénzt szánnak a fonyódligeti tábor felújítására?
– Véleménye szerint elégséges-e a maradék összeg a fonyódligeti tábor felújítására, ahol a műszaki leírás szerint az összes épület és építményt le kell bontani és újjáépíteni?
– Ha nem elég a rendelkezésre álló keretösszeg, hogyan biztosítják ehhez a többletforrást?
– Lesznek-e táborozó gyerekek jövőre a fonyódligeti táborban?
– Mi a terve az alapítványnak a fonyódligeti táborral a felújításra kiírt közbeszerzés eredménytelenné nyilvánítása után? Szerepel-e a terveik között a tábor eladása?

Válaszokat azonban azóta sem kaptunk.

HIRDETÉS

Elavult hírekről tájékoztatott az államtitkár

Az üres fonyódligeti táborról szóló cikkünk megjelenése után Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnál írásban érdeklődött arról, hogy miért nem nyaraltak idén gyerekek a fonyódligeti táborban. Rétvári Bence államtitkár – szeptember 4-én, tehát már a tábor felújításának elmaradásáról szóló cikkünk után – azt írta, hogy a fonyódligeti tábor is megújul, a felújítás előkészítése is elkezdődött az üdülőben, és a jövőben is élménytáborként fog működni. Arról ugyanakkor egy szót sem ejtett, hogy eredménytelenül zárult a közbeszerzés.

Rétvári válaszából az is kiderül: Zánkán idén 2500-an táboroztak, ami úgy volt lehetséges, hogy az Erzsébet-alapítvány a fonyódligeti technikai és személyzeti apparátust Zánkára szervezte át. Így az eddig Fonyódligeten felszerelt vízi kalandparkot is Zánkára helyezték át.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,756lájkolóTetszik
3,786követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vörösőr kényszerpályán

Perjessy Sándor sorsa másként is alakulhatott volna, ha a személyétől egyébiránt független káplángyilkosság nem vet árnyékot rá.