HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Tüntetéssel é...

Tüntetéssel és országos sztrájkkal fenyegetnek a pedagógusok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Ha a kormány a Magyar Közoktatás Napjáig – azaz november 22-ig – nem teljesíti követeléseiket, akkor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) őszre tüntetést szervez. Ha „ez sem elég”, 2020 januárjában jöhet az országos sztrájk – jelentette be Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján.

Az akciókról a PSZ előző napi kongresszusa döntött. Mint Szabó Zsuzsa figyelmeztetett, óriási az elégedetlenség és az elkeseredettség a tanárok körében, akik a túlterheltség és a pálya elöregedése miatt már a tanév kezdetén kimerülten állnak a katedra mögött. Egy évig tárgyaltak a kormánnyal, ám mindhiába, pedig minőségi oktatás nélkül az ország versenyképessége is veszélybe kerül. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kormány szerint nincs hiány, mégis alig találnak óvodapedagógust a gyerekek mellé | Magyar Hang

Úgy tűnik, minél jobban próbálja ismételgetni az Orbán-kormány, miszerint nincsen országos pedagógushiány, a valóságban annál nagyobb problémával néz szembe a szakma. Abszolút hamis képet festett Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a kialakult helyzetről, amikor úgy nyilatkozott, milyen szerencse, hogy pedagógushiány van, mert így legalább van hol elhelyezkedniük a frissen végzetteknek.

Ugyanakkor alapvetően nem a tüntetés és a sztrájk az elsődleges cél, hanem az, hogy a tárgyalások mielőbb újrakezdődjenek, és záros határidőn belül teljesüljön az ötpontos követelésük. Ezek között szerepel a pedagógusok, illetve az oktatásban dolgozók bérének emelése, a munkaterhelés csökkentése – fix heti óraszámra lenne szükség a jelenlegi heti 22-26 órás munkaidő helyett – a szabad tankönyvválasztás visszaállítása, illetve a szakképzés közoktatásból való kiszakítása elleni tiltakozás.

Az érdekvédelmi vezető közölte: nem tartható, hogy a magyar pedagógusok bére 38 százalékkal alacsonyabb a diplomásbéreknél, és az sem, hogy a pályakezdők fizetését ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez. – Igazából arra lenne szükség, hogy 2015-ben befagyasztott vetítési alap igazodjon a mindenkori minimálbérhez – tette hozzá. A nemzeti köznevelésről szóló 2011-es törvény szerinti illetményalap számításának vetítési alapja ugyanis változatlanul 101 500 forint, ami a 2014. évi minimálbérnek felel meg. Emiatt például egy nyugdíj előtt áll mesterpedagógus 2015 óta 4 millió 450 ezer forint jövedelemtől esett el, vagyis kilenc hónapot ingyen dolgozott. Mindezek miatt ma nem vonzó a pedagógusi életpálya, amit jól jelez, hogy 2017-ben még 6324 fiatal állt munkába, de a kötelező minősítésre már kevesebb, mint a felük jelentkezett. Most már ott tartunk, hogy a Romániában dolgozó pedagógusok bruttó keresete magasabb, mint a magyar pedagógusok átlagkeresete.

HIRDETÉS

Pedagógus státusztörvény jöhet ősszel | Magyar Hang

A Köznevelési Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén jelentették be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselői, hogy az őszi jogalkotási időszakban születne meg az úgynevezett pedagógusi státusztörvény – értesült a Népszava. Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Népszavának arról beszélt, hogy semmi érdemit nem tudni még a törvénnyel kapcsolatban, ami biztos, hogy a pedagógusok munkaterheit és bérezését érintő szabályozásokat sűrítenék össze benne.

Szabó Zsuzsa hangsúlyozta, az egyes akciók előtt megszólítják majd a szülőket, az oktatásban érintett szakszervezetet és a szakszervezeti konföderációkat is, mert az oktatásban jelen lévő problémák az egész társadalmat érintik. Miután a szervezést már most elkezdik, kisebb akciók november 22-e előtt is lehetnek, és nem zárható ki, hogy abban a hónapban több tüntetés is lesz, ha nincs a kormánnyal megállapodás. Emlékeztetett arra, hogy a PSZ 2016-ban 40-50 ezres esernyős tüntetést szervezett, és nem riad vissza az újabb munkabeszüntetéstől.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a pedagógusok munkaterheléséről szóló kérdőív gyorsértékelésének újabb eredményeit ismertette: eszerint továbbra is 67-68 óra a pedagógusok heti munkaterhelése. Éves szinten 45 órát helyettesítenek ingyen, emellett hetente 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni. A túlmunkáért a válaszadóknak csak 6 százaléka kapott pénzbeli juttatást. A kérdőívet kitöltő pedagógusok 22 százaléka vállal valamilyen másodállást, 16 százalékuk pedig magántanítványokkal foglalkozik, így egészíti ki keresetét. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,973lájkolóTetszik
3,645követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Dél-kaliforniai Egyetem is ajtót mutatott John Wayne-nek

Rasszista és homofób megjegyzései miatt az archívumba kerül a western egyik legismertebb színészének életét és munkásságát bemutató kiállítása.