HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Algainvázó: h...

Algainvázó: hiába indított programot az MTA a Balaton kutatására, a finanszírozás nem érkezett meg

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nem halogatható tovább a Balaton kutatásának megújítása – figyelmeztet a Nemzeti Víztudományi Program irányító testülete. A Magyar Tudományos Akadémia által 2016-ban életre hívott programban a vízszintszabályozás vizsgálata a finanszírozás elmaradása miatt nem indulhatott el. Jelenleg ugyanis hiányoznak az átfogó kutatások, ezzel hozzák összefüggésbe, hogy a kutatók a mai napig nem tudják, mi okozta a nyár végén megfigyelt óriási mértékű algainváziót a tó nyugati medencéjében.

HIRDETÉS

A kutatók azt remélik, hogy az algainvázió kellő figyelmeztetés a döntéshozóknak, hogy nem halogatható tovább az eddigieknél átfogóbb kutatás a Balatonnal kapcsolatban.

Az elmúlt napokban egyébként a lehűlés miatt alábbhagyott a tóban az algásodás. A testület viszont tanulmányban foglalta össze az eset tanulságait. Ebből kiderül, hogy az algásodáshoz (eutrofizálódás) a tömegturizmus és a vízgyűjtőn folytatott intenzív mezőgazdasági termelés miatti fokozott tápanyagterhelés, illetve az úgynevezett közműolló vezetett (a közműolló az ivóvízellátás és a csatornázás, illetve szennyvíztisztítás aránya közti különbség).

A nyár végén közel jártunk ahhoz, hogy ne lehessen fürödni a Balatonban | Magyar Hang

A tó nyugati végétől augusztus második felében indult algainvázióban az a legijesztőbb, hogy nem tudni, mi és miért történt.

A programmal kapcsolatos részletek itt a Nemzeti Víztudományi Program honlapján található.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,465lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?