Ultimátumot adtak a baleseti sebészek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a kormány nem teljesíti korábban tett vállalásait, rendkívüli felmondást nyújt be október 1-jén 68 baleseti sebész – számolt be róla a Népszava. Ötvennégy traumatológián pedig az önkéntes túlmunka-vállalásokat mondják vissza, ha nem történik változás.

Az országos baleseti intézet orvosai egy a laphoz került levelükben úgy látják, annyira kritikus helyzetben van a szakember- és eszközhiány, hogy az már a betegek ellátását veszélyezteti. A díjak nem elegendőek a műtétek valós költségeire.

A Magyar Traumatológusok Társasága egyébként letett az asztalra egy finanszírozási javaslatot, a Népszava szerint pedig ezt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) többé-kevésbé el is fogadta. Elvileg ígéret is érkezett, hogy szeptembertől életbe léphetnek a változtatások, de ez nem történt meg.

Szó volt egyébként az ellátásokért járó díjak emeléséről, illetve későbbi újabb, fokozatosan történő növeléséről. Így a kórházi adósságállományt országosan nagyjából hetven százalékkal lehetne csökkenteni – számították ki a traumatológusok. A júniusi tárgyaláson a kormány emberei azt ígérték, nyár végéig válaszolnak, de ezt mégsem tették meg.

Éger István cáfolja a felvételeket, szerinte az orvosok nem fütyülték ki az államtitkárokat | Magyar Hang

Sikeres, de eredménytelen találkozóról beszélt a Magyar Orvosi Kamara elnöke a 24.hu-nak. Mások egészen máshogy emlékeznek a szervezet vasárnapi nagygyűlésére.

– A fentiek elmaradása esetén komoly megfontolás tárgyává tesszük, jogviszonyunk rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával. Ebben az esetben a baleseti intézet, mely a budapesti traumatológiai ellátás 30-40 százalékát biztosítja, működése október elsejétől várhatóan le fog állni. Az ebből adódó betegellátási katasztrófa az ügyben illetékes döntéshozók felelőssége lesz – olvasható a baleseti sebészek levelében.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.