HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld EP jogi bizot...

EP jogi bizottság: Trócsányi alkalmatlan – Megszólalt az érintett

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Módosította és egyértelműbbé tette múlt heti álláspontját az Európai Parlament jogi bizottsága Trócsányi László ügyében, és kimondta: összeférhetetlen a magyar biztosjelölt tervezett pozíciója, illetve ügyvédi irodájának tevékenysége.

Az ülést követően Szergej Lagodinszki, a bizottság egyik alelnöke tudósítónknak elmondta, hogy személyes véleménye szerint Trócsányi László ügyvédi irodája és a magyar kormány közötti rendszeres üzleti kapcsolat egyértelműen alkalmatlanná teszi a jelöltet arra, hogy az Európai Bizottság tagja legyen. Ez azt is jelenti, hogy nem orvosolható a helyzet például egy portfóliócserével, mert ezek a körülmények általában érvényesek a biztosi munkával járó következményekre és felelősségre.

Megtudtuk azt is, hogy a múlt hetinél nagyobb arányban döntöttek Trócsányi Lászlóval szemben a képviselők, míg pár napja 11-9, most 12-9 volt a szavazati arány.

Trócsányi megszólalt – a kormánypártok nem reagálnak a valódi problémára | Magyar Hang

A következő lépés az, hogy az Európai Parlament elnöke, David Sassoli feltehetően még ma levelet küld Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének és az ő intézkedését kéri. Egyébként hasonló döntés született a román jelölt, Rovana Plumb esetében is, vagyis a legvalószínűbb forgatókönyv szerint von der Leyennek most a magyar és a román miniszterelnökkel kell felvennie a kapcsolatot és új jelölteket kell kérnie.

HIRDETÉS

Szájer József, a jogi bizottság fideszes tagja azt mondta újságíróknak, hogy politikai lincselés történt Trócsányi Lászlóval szemben, ami “durva és gyáva akció a baloldali politikai erők részéről”. Szájer megismételte, hogy Trócsányit azért büntették, mert megvédte a magyar polgárokat a déli határzárral. A jogi bizottság elnöke által az EP elnökének írt levélről pedig azt mondta, hogy annak minden egyes mondata hazugság és cáfolható.

Szájer József reagál Trócsányi László bizottsági meghallgatására (Fotó: Arató László / Magyar Hang)

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke azt mondta a Magyar Hangnak, bebizonyosodott, hogy az Orbán-rendszer lényege, vagyis a magáncégek és kormányzat politikusokon keresztül történő összefonódása megengedhetetlen az Európai Unióban.

FRISSÍTÉS:

Nem sokkal a döntés után megszólalt Trócsányi László is, legalábbis egy közleményt küldött az MTI-nek. Ebben azt írta, hogy „nagy megdöbbenéssel” értesült a bizottság döntéséről. – A nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása azokra az időkre emlékeztet, amelyekről azt hittem, hogy többé már nem térnek vissza – írta.

Trócsányi László szerint mindez „nem csak a jogászt és a gondolkodót sérti rendkívül durván, hanem az egyént, magát az embert is”. A hivatkozott döntés szerinte hazugságok, kontextusukból helytelenül kiemelt és tendenciózusan tálalt tények összetákolt gyűjteménye. Jogi lépéseken is gondolkozik arra hivatkozva, hogy amikor egy jogászt sérelem ér, „megfontolja, hogy az igazát az illetékes bíróság előtt védje meg”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ketten haltak meg a koronavírus miatt vasárnapra

9 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.