Kétmillió forintért került egy méregdrága belvárosi lakás Rogán Antal köréhez

Kétmillió forintért került egy méregdrága belvárosi lakás Rogán Antal köréhez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több évnyi pereskedést zárt le a Kúria ítélete, amely kötelezte a Belváros-Lipótváros önkormányzatát, hogy adja ki a Transparency International Magyarországnak azt az adásvételi szerződést, amely a Rogán Antal bizalmasának kedvezményes áron szerzett ingatlanához kötődik – írja a Magyar Narancs.

Az Aulich utca 3. alatti, harmadik emeleti, 250 négyzetméteres lakás három éve vált ismertté, amikor az Index videón örökítette meg, az épületbe rendszeresen belépő, majd onnan távozó Rogán Antalt, Habony Árpádot és az ingatlan tulajdonosát, Kertész Balázs ügyvédet, az egykori polgármester, most propagandaminiszter bizalmasát.

A Magyar Narancs hosszú ideje küzdött az önkormányzattal több cikkben megörökített módszerrel megvásárolt ingatlan adásvételi szerződése ügyében, a hivatal mindvégig azt állította, a dokumentum eltűnt az irattárból. Három év elteltével azonban, a Kúria ítéletét követően, mégis megtalálták a szerződést, és elküldték a Transparency-nek.

A hatalmas belvárosi lakást az önkormányzati jegyzőkönyvek szerint 2011-ben 44 millió forintért vett meg a Rogán Antal köréhez tartozó fogorvos, Fürstner János. Az ingatlan piaci értéke a mai árviszonyokat tekintve, 300 és 500 millió forint körül mozog, de nyolc éve is több mint a dupláját érhette a 44 milliós vételárnak. Fürstner azonban nem sokáig élvezhette a lakást, hiszen az hamarosan Kertész Balázs cége, a Monavis tulajdonába került.

A cikkből kiderül, bár az önkormányzat mindvégig pontosan tisztában volt vele, hogy az adásvételi szerződést egyszer ki kell adniuk, egészen a Kúriáig ment, hogy álláspontját megvédje, feltehetően csupán az időt szerették volna húzni. A dokumentum ismeretében nem meglepő módon.

Abból ugyanis kiderül, hogy Fürstner egy Váci utca 36. szám alatti 205 négyzetméteres ingatlan bérleti jogát cserélte el még 2010-ben az Aulich utca 3. szám alatti lakás bérleti jogára, hogy aztán birtokosként igen kedvezményesen megvásárolhassa. Mindezért pedig összesen kicsivel több mint kétmillió forintot kellett csupán fizetnie. Ez úgy volt lehetséges, hogy annak 44 milliós vételárából az önkormányzat elengedett 42 milliót, arra hivatkozva, hogy ezt az összeget Fürstner ráköltötte a Váci utcai akkor még önkormányzati tulajdonú ingatlanra. Ezt a költséget azonban semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá egyelőre az önkormányzat. A fennmaradt 2,2 millió kifizetésére Fürstner ráadásul 25 év részletfizetési lehetőséget kapott: havonta 7400 forintot kellett fizetnie.

Az adásvételiből kiderül továbbá, hogy Fürstner „egészségügyi”, „közművelődésügyi” funkcióra kapta meg az ingatlant. Nem is maradt nála sokáig, mint korábban írtuk, Kertész cége kebelezte be - ám ezt a vállalkozás minden, csak nem "közművelődési" jellegű – írja a Magyar Narancs.

Ligeti Miklós, az iratokért pert indító Transparency International Magyarország jogi vezetője a lapnak elmondta, „az okozott kár ugyan felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ám az eltelt időre és a minden bizonnyal már bekövetkezett elévülésre figyelemmel aligha kell a felelősöknek a börtöntől félniük”.